Bausmę nuteistasis bus pasiųstas atlikti iš karto, kai bus sulaikytas, nes jis šiuo metu yra pasislėpęs ir jo ieško policija. J. Baronui skirtas suėmimas už akių, nes jis pasislėpė, kai tik buvo paleistas į laisvę. Nuosprendis buvo paskelbtas kaltinamajam nedalyvaujant.

J. Baroną nuspręsta suimti birželį, nes jis nuo balandžio pabaigos nepasirodė teisme, jo nepavyko surasti ir policijos pareigūnams.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Ieva Narbutaitė paskelbė, kad J. Baroną pripažįsta kaltu dėl neteisėto narkotinių medžiagų laikymo, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, viešosios tvarkos pažeidimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu bei iš chuliganiškų paskatų.

Be to, nuteistasis privalės sumokėti 5 tūkstančių eurų neturtinės žalos atlyginimą merginai, kurią sužalojo vienoje sostinės picerijoje. Iš J. Barono teismas taip pat priteisė daugiau kaip 3 tūkst. Eur Policijos departamentui – tiek kainavo nuo teisėsaugos besislapstančio vyro ekstradicija iš Ispanijos.

Anot teismo atstovės Gintarės Vosyliūtės, šioje baudžiamojoje byloje paskelbtas nuosprendis įsiteisės tik po 20 dienų, jeigu nuteistasis jo neapskųs aukštesnės instancijos teismui.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad 26 metų J. Baronas turėdamas tikslą platinti laikė narkotines medžiagas, taip pat jų buvo įsigijęs savo reikmėms, be to, neteisėtai įgijo, laikė ir panaudojo šaunamąjį ginklą ir šaudmenis, pažeidė viešąją tvarką bei nesunkiai sutrikdė sveikatą kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu. Pastarasis nusikaltimas įvykdytas dar 2017 metų rugpjūtį picerijoje Vilniaus Antakalnio mikrorajone, kai susikivirčijus dviem kompanijoms J. Baronas išsitraukė ir panaudojo šaunamąjį ginklą, o atsitiktinai atšokusi kulka sužalojo merginos koją. Vienas vyrų, dalyvavęs šiame incidente, vėliau buvo nužudytas viename sostinės Pilaitės mikrorajone esančiame bute.

Po šio nusikaltimo J. Baronas pasislėpė, policija buvo paskelbusi net oficialią įtariamojo paiešką, tačiau ji buvo nesėkminga beveik dvejus metus, kai 2019 metų birželį vyras buvo sulaikytas netoli Malagos esančiame miestelyje. Ispanijos spauda skelbė, kad šioje šalyje Lietuvos pilietis esą buvo įtariamas seksualiniu priekabiavimu ir dokumentų klastojimu, tačiau šiandien aišku, kad joks tyrimas Ispanijoje dėl tokių nusikaltimų J. Barono ažvilgiu net neatliekamas.

„Įtariamasis Lietuvoje laikomas pavojingu nusikaltėliu“, – po J. Barono sulaikymo skelbė Ispanijos žiniasklaida.

„Aš pabėgau iš Lietuvos, nes mano gyvybei grėsė pavojus, bet dabar jau šios problemos išsisprendė“, – anksčiau teisme yra sakęs J. Baronas.

Po vos tragiškai nesibaigusio incidento sostinės picerijoje J. Baronui pavyko pasprukti tik dėl to, kad jam prieš pat incidentą buvo nuimta apykojė, kurią jam buvo nurodęs uždėti teismas – anksčiau įtariamajam buvo taikomas suėmimas narkotikų platinimo byloje.

Ne kartą dėl įvairių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų įkliuvęs ir taip pat arešto bausme baustas (dėl to net buvo konfiskuotas jo motinos Laimos Pikul prabangus BMW) J. Baronas buvo sulaikytas 2015 m. rugsėjį, kai pas jį buvo rasta apie 350 g marihuanos. Šiuos narkotikus jis teigia įsigijęs sau – asmeniniam vartojimui. Be to, jam inkriminuojamas narkotinių medžiagų platinimas, kai jis vienam dabar jau nuteistam vyrui atnešė narkotinių medžiagų pavyzdžių.

Kartą J. Baronas jau buvo teistas dėl narkotinių medžiagų įgijimo – jam buvo skirta beveik dviejų mėnesių arešto bausmė už tai, kad jis dar Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, prie Neries upės, iš nenustatyto asmens už 30 eurų nusipirko 101,77 g kanapių. Jas vyras laikė automobilyje BMW, o tą patį vakarą, apie 23.20 val., buvo sulaikytas Žirmūnų g.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas J. Baronas tyrėjams aiškino, kad kanapių nusipirko iš vieno iššaukiančiai atrodančio vyriškio, su kuriuo susipažino prie Neries upės vedžiodamas šunį.

„Praeidamas pro šalį užuodžiau rūkomos „žolės“ kvapą ir susigundžiau“, – J. Baronas sakė, kad nepažįstamojo paprašė duoti parūkyti, bet šis pasiūlė geriau kanapių iš jo nusipirkti. J. Baronas sutiko – iš kišenės išsitraukė 30 Eur.

Narkotines medžiagas J. Baronas paslėpė Šilo miške Antakalnyje – bijojo, kad grįžus į namus kanapių kvapą užuos jo motina Laima Pikul. Tą patį vakarą J. Baronas išvažiavo pasivažinėti po miestą, pakeliui sutiko savo draugą, kuris važiuojant automobiliu užuodė „žolės“ kvapą.

„Išėmiau iš kišenės parodyti, bet tuo metu pamačiau iš paskos važiuojančius policijos pareigūnus ir supanikavau, „žolės“ gumbulas nukrito“, – sakė jis.

Netrukus J. Barono vairuojamą BMW sustabdė policijos pareigūnai – su kanapėmis sulaikytas vairuotojas ir jo draugas buvo pristatyti į komisariatą. J. Baronas tikino, kad narkotines medžiagas nusipirko sau.

Tuo metu policijos pareigūnai prisipažino, kad J. Barono vairuojamą automobilį sustabdė tik dėl to, jog vairuotojas keistai elgėsi – esą pamatęs policininkus jis labai susijaudino.

Pareigūnai manė, kad vairuotojo dokumentai yra netvarkingi, bet kai šį sustabdė, iš karto užuodė kanapių kvapą, be to, ant automobilio kilimėlio mėtėsi „žolė“.

Pasak policininkų, J. Baronas atsisakė nurodyti, iš kur gavo narkotines medžiagas, o jo draugas tikino, kad tuo metu ketino susisukti suktinį, bet pamatęs policijos automobilį, labai išsigando.

Tyrimo metu pareigūnai taip pat patikrino, ar J. Baronas vartoja narkotines medžiagas – toksikologijos ekspertų išvadose nurodyta, kad tyrimo metu buvo nustatyta, jog jo šlapime buvo rasta tetrahidrokanabilio karboksi rūgšties, amfetamino ir metamfetamino.

Jonas Baronas
Anksčiau J. Baronas taip pat buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei dėl policijos pareigūnų papirkimo – neblaivus sulaikytas prie automobilio vairo, kai buvo apgadinęs kaimyno automobilį, jis policininkams davė 150 litų (43,44 eurų) kyšį. J. Baronas iki šiol buvo nuolatinis teismų „lankytojas“ – teisėjai nespėdavo nagrinėti jam iškeltų administracinių nusižengimų bylų, kai jis neturėdamas teisės vairuoti sėda prie vairo.

Visą laiką J. Baronas teigdavo, kad gailisi dėl savo elgesio: „Nusižengimus padariau lengvabūdiškai, nepagalvojęs apie galimas neigiamas pasekmes – šiuo metu dedu visas pastangas, kad daugiau administracinių nusižengimų nedaryčiau“.

Kad J. Baronas turi didelių problemų, anksčiau Delfi.lt yra pripažinusi ir jo motina Laima Pikul – ji sakė, kad visais būdais bando sudrausminti savo sūnų, tačiau jam nieko negali padaryti – jis suaugęs žmogus.

„Manau, draugai daro blogą įtaką, nes jis laiką leidžia su draugais, todėl ir tokias nesąmones daro, gal prieš draugus čia toks vaidinimas, nežinau“, – anksčiau teigė ji. Kad J. Baronas galėjo dalyvauti kruviname incidente Antakalnyje, netikėjo ir jo sesuo Oksana Pikul-Jasaitienė.

„Nuo ubago lazdos, kalėjimo ir senos mergos niekas neapsaugotas. (...) Mūsų šeima stipri, tokie šunys ir lieka loti savo supuvusiuose garduose, o mes gyvename!“ – anksčiau piktai reaguodama į Delfi.lt paskelbtus straipsnius apie J. Barono nuodėmes feisbuke plūdosi garsioji „pupytė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)