G. Nausėda planuoja pastatą apdengti stiklo kubu - sarkofagu. Vyriausiojo administracinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pirmadienį paskelbta nutartimi teismas paliko galioti šių metų gegužės 20 d. priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį, kuria regioninio parko direkcijos atsisakymas derinti rekonstrukcijos projektą pripažintas neteisėtu.

Patvirtindama žemesnės instancijos teismo sprendimą, išplėstinė Vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija atsižvelgė į trijų institucijų pateiktas išvadas, kad tokia statyba galima. Teismo požiūriu, įtikinamų kontrargumentų Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba bei Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija nepateikė.

2002 m. teigiamas išvadas dėl G. Nausėdos namelio rekonstrukcijos pateikė Kraštovaizdžio architektų sąjungos nariai, Urbanistikos ir architektūros ekspertų taryba.

Tuo tarpu Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija įsitikinusi, kad projektas prieštarauja Saugomų teritorijų įstatymui, Specialiosioms žemės ir miško naudojimo sąlygoms bei regioninio parko nuostatams.

Anot Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorės Vidos Laurikėnienės, nuo Pūčkorių atodangos atsiveriantis kraštovaizdis yra viso parko vizitinė kortelė. Nuo skardžio matyti Vilnios upės vingis, senųjų patrankų kapinių griuvėsiai. "Dabar šalia jų matysime ir sarkofagą. Tačiau teismo sprendimas yra teismo sprendimas", - apgailestavo V. Laurikėnienė.

Direktorė pabrėžė, kad pati valstybė yra nustačiusi taisykles, kaip turi būti elgiamasi jos saugomose teritorijose. Vienas svarbiausių principų - išlaikyti tradicines, tam regionui būdingas architektūros formas. Anot V. Laurikėnienės, "sarkofagai niekada nebuvo būdingi šiam regionui".

G. Nausėdos požiūriu, stiklu apgaubtas pastatas neturėtų akinti, o tik "atkreipti dėmesį" ir išryškinti namelį, kuris ir taip yra pastebimas kraštovaizdžio akcentas.