Kaip aiškino sprendimą priėmęs VAAT teisėjų kolegijos pirmininkas Raimondas Blauzdžius, kad partija gautų dotaciją, ji turi būti įregistruota juridinių asmenų registre ir atitikti įstatyme nustatytą narių skaičių, tad nebuvo pradėta partijos pertvarkymo procedūra.

"Tam, kad teisė į dotaciją būtų realizuota, yra būtinos įvykdyti įstatyme numatytos sąlygos. Buvusioji Darbo partija iš juridinių asmenų registro buvo išregistruota 2013 m. gegužės 14 d., t.y. jos egzistavimas yra pasibaigęs. Įstatymo reikalavimai labai aiškūs: turi būti asmuo, partija įregistruoti Juridinių registre, turi būti nepradėta jos pertvarkymo ar likvidavimo procedūra", - sakė R. Blauzdžius.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) 2013 m. rugsėjo 9 d. priėmė sprendimą Darbo partijai skirti dotaciją nuo to, kai buvusioji Darbo partija buvo išregistruota iš Juridinių asmenų registro.

"Tokiu būdu teismas nustatė, kad Darbo partijai paminėta išmoka buvo paskirta be pagrindo, nes nebuvo įstatyme numatytų savybių, nebebuvo numatyto asmens", - teismo motyvus aiškino teisėjas.

Kaip patikslinama teismo pranešime, VAAT išnagrinėjęs administracinę bylą, priėjo išvadą, kad Darbo partija naudotis teise gauti valstybės biudžeto dotaciją galėjo tik iki reorganizacijos. 2013 m. gegužės 14 d. partija neteko juridinio asmens statuso, tą pačią dieną ji buvo išregistruota iš Juridinių asmenų registro ir įregistruota reorganizuota politinė partija - Darbo partija (leiboristai).

Teismas pabrėžia, kad viena esminių valstybės biudžeto dotacijos skyrimo sąlygų yra rinkimų rezultatai, o Darbo partija (leiboristai) rinkimuose nedalyvavo, todėl jai valstybės dotacija negalėjo būti nei paskirta, nei išmokėta. Teismo sprendime konstatuojama, kad VRK sprendimu negali būti nustatoma, kad rinkėjų pasitikėjimas yra perimtas naujai įsisteigusios politinės partijos ir kad tokiu būdu ši partija įgyja teisę į valstybės skiriamus asignavimus, nes Politinių partijų finansavimo įstatyme nėra nustatyta, kad po reorganizavimo naujai įsteigtos politinės partijos perima iki reorganizavimo veikusių partijų teisę į valstybės dotaciją.

Teismas tenkino TS-LKD skundą ir panaikino VRK 2013 m. rugsėjo 9 d. sprendimo dalį, pagal kurią Darbo partijai buvo skirti 2013 m. antrojo pusmečio valstybės biudžeto asignavimai - 1 771 303 litai ir nuspręsta juos išmokėti Darbo partijai (leiboristams).

Šis VAAT sprendimas per 14 dienų dar gali būti skundžiamas aukštesnei instancijai.

VRK narys Jonas Udris prisipažino buvęs nustebintas tokio teismo sprendimo ir neabejojo, kad jį Komisija skųsianti.

"Sprendimas yra dar skundžiamas ir aš neabejoju, kad mes tokį skundą rašysime. Vis dėlto, atvirai kalbant, sprendimo turinys mane šiek tiek nustebino, kadangi kalbėjomės su daugybe kolegų ir tą poziciją palaikėme pakankamai vienbalsiai. Iki šiol visas procesas vykdavo lygiai taip pat. Per pastaruosius kelerius metus susijungė daug partijų ir dotacijos, kurios buvo skirtos toms partijoms, po susijungimo buvo skiriamos jų teisių perėmėjams: anksčiau Naujoji sąjunga prisijungė prie Darbo partijos, ta pati Tėvynės sąjunga jungėsi, ir socialdemokratai, ir liberaliosios partijos transformavosi. Visą laiką dotacijos sekė paskui teisių perėmėją", - žurnalistams sakė J. Udris.

Pasak jo, dėl to šis VAAT sprendimas iš principo keičia situaciją ne tik šios konkrečios bylos atveju, bet ir požiūrį į valstybės dotacijas. VRK nario teigimu, šios pozicijos laikymasis apriboja politinių partijų galimybę bet kaip transformuotis.

"Šiuo atveju viena partija, laimėjusi rinkimus, norėdama prisijungti kitą partiją, padaryti naują darinį, laikantis šios logikos, iš principo praranda teisę į bet kokias valstybės dotacijas. Mano supratimu, tai nėra visiškai teisiškai logiška", - teigė VRK atstovas.

J. Udrio aiškinimu, jeigu bus paliktas galioti šitas VAAT sprendimas, praėjusių Seimo rinkimų rezultatai neturės įtakos naujos dotacijos skyrimui, VRK turės peržiūrėti ir ankstesnius savo sprendimus. Be to, pagal trečiadieninį teismo išaiškinimą kiekviena partija- ar ji visiškai nauja, ar gimusi susijungus dviem partijoms - yra visiškai nauja, todėl nesvarbu, kokius rinkimus ji laimėjusi anksčiau, tik ateityje nauji rinkimai jai suteiktų teisę gauti valstybės dotaciją.

VRK narys negalėjo atsakyti, kaip "darbiečiai" turės sugrąžinti jiems išmokėtas dotacijas. "Šitą klausimą šiandien sunku ir dar anksti nagrinėti ir to proceso, sprendimo vykdymą reikėtų aiškintis atskirai", - kalbėjo J. Udris ir teigė neprisimenąs atvejo, kai iš partijos būtų atimta dotacija.

Viktoro Uspaskicho įkurtą Darbo partiją VRK maždaug 1 mln. 800 tūkst. litų pamalonino pernai rugsėjį, kai ši jau nebeegzistavo, primena ELTA.

VRK nutarė, kad milijoninę valstybės paramą turi gauti balandį "iškepta" jos teisių perėmėja Darbo partija (leiboristai). Tuo pasipiktinusi opozicinė TS-LKD kreipėsi į teismą, kad šis atsakytų, ar gali naujai suformuota partija paveldėti tik savo pirmtakės turtą ir teisę į dotaciją, o atsakomybės už padarytus nusikaltimus nelieka. TS-LKD prašo VAAT panaikinti kaip neteisėtą VRK 2013 m. rugsėjo 9 dienos sprendimo dalį Darbo partijai (leiboristams) išmokėti 2013 m. antrojo pusmečio valstybės biudžeto asignavimus.

Skundo ėmęsis teismas susidūrė su kliūtimi - Darbo partija dar kartą reorganizuota - lapkritį ji susijungė su Krikščionių partija. Todėl teismas nusprendė skundą nagrinėti iš naujo - į administracinę bylą įtraukti naująjį politinį darinį ir jį pripažinti savo pirmtakės teisių ir pareigų perėmėju.