„Įvertinus visus ikiteisminio tyrimo duomenis, mero išreikštą poziciją, teismas nusprendė, kad šiuo metu, vykstant ikiteisminiam tyrimui, įtariamojo prekyba poveikiu R. Račkausko darbas Panevėžio miesto savivaldybės mero pareigose yra nesuderinamas. Nušalindami nuo pareigų siekiame užkirsti galimybę trukdyti procesui arba daryti naujas nusikalstamas veikas“, – teismo pranešime cituojamas Panevėžio rūmų teisėjas Marius Jankauskas.

R. Račkauskas nuo pareigų nušalinamas iki vasario 20 dienos.

Prokuratūra prašė merą nušalinti ilgesniam laikotarpiui – trims mėnesiams.

Prokuratūros teigimu, eidamas Panevėžio miesto savivaldybės mero pareigas jis gali daryti naujas nusikalstamas veikas, trukdyti procesui – pasinaudodamas jam suteiktais įgaliojimais daryti įtaką dar neapklaustiems savivaldybės ar su ja susijusių įstaigų ir įmonių darbuotojams, kitiems asmenims, susijusiais su juo tarnybiniais ryšiais.

Į teismą dėl nušalinimo nuo pareigų kreiptasi teisėsaugai įtariant, kad Panevėžio meras galėjo susitarti priimti 3 tūkst. eurų kyšį iš vieno privataus Panevėžio sporto klubo vadovo, kad šiam klubui būtų skiriama savivaldybės ir jos įmonių parama.

Pirmadienį per spaudos konferenciją prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai patvirtino, kad tartasi dėl krepšinio klubo „Lietkabelis“ rėmimo.

R. Račkauskui dėl prekybos poveikiu pirmadienį pateikti įtarimai. Savivaldybėje bei įvairių asmenų darbo vietose ir namuose atliktos kratos.

Tai yra antras tyrimas pastaraisiais metais, susijęs su korupcija Panevėžyje.

Teismas pernai birželį atvertė bylą, kurioje Panevėžio meras R. Račkauskas kaltinamas per patarėją davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekiant, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

Sausį M. Vaupšas mirė. Paprastai tokiais atvejais baudžiamasis procesas mirusio asmens atžvilgiu nutraukiamas, BNS sakė Panevėžio prokuratūros atstovė spaudai Rasa Stundžienė.

Prokuratūra taip pat įtaria, kad su M. Vaupšu iš anksto suderintos paslaugų kainos, perkamų paslaugų apimtys, kitos detalės. Įtariama, jog susitarta ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, kad konsultacines paslaugas Panevėžio miesto savivaldybė ir ateityje pirks iš „Lukrecijos reklamos“.

Bylos duomenimis, naudingų konsultacijų R. Račkauskui galėjo būti suteikta ir asmeniškai, kaip politikui.

Ši byla išskirta iš dar vieno didesnio tyrimo dėl galimos korupcijos Panevėžio savivaldybėje, ikiteisminis tyrimas pradėtas 2018-ųjų birželį.

R. Račkauskas tuomet nuo ikiteisminio tyrimo pradžios iki kadencijos pabaigos 2019 metų kovą taip pat buvo nušalintas nuo pareigų.