Šiam teismui Lietuvos Aukščiausiasis Teismas grąžino svarstyti ieškinį, kuriuo prašoma pripažinti VSD rašte Seimo nariams paskleistus duomenis neatitinkančiais tikrovės ir pažeidžiančiais dalykinę reputaciją.

VSD yra suteiktas 14 dienų terminas, skaičiuojant nuo sausio 3 dienos.

„Atsiliepimas nustatyta tvarka bus pateiktas, pozicija bus išdėstyta atsakyme, per anksti dabar komentuoti“ – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

Bylos posėdis kol kas nepaskirtas, BNS informavo teismo atstovė Aušra Pocienė.

Pernai gruodžio 12 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad verslo koncernas „MG Baltic“ turi teisę teismuose bylinėtis dėl VSD teiginių.

„Žvalgybos institucijos neturi imuniteto ieškiniams, kuriais ginama juridinio asmens dalykinė reputacija“, – paskelbė Aukščiausiasis Teismas.

VSD rašte buvo rašoma, kad „MG Baltic“ atstovų veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kad koncernas papirkinėjo ir šantažavo politikus. „MG Baltic“ atstovai VSD raštą vadino nuomonių ir prielaidų kratiniu.

Apylinkės ir apygardos teismai nusprendė ieškinio nepriimti. Jie teigė, kad bendrosios Civilinio kodekso taisyklės negali būti taikomos – turi būti remiamasi Žvalgybos įstatymu, numatančiu atskiras VSD veiklos kontrolės formas.

Tačiau Aukščiausiasis Teismas pareiškė, kad nurodymas kreiptis į Seimo komitetą ar Seimo kontrolierius nepagrįstai suvaržo teises į teisminę gynybą.

VSD raštas tapo svarbiu dokumentu Seimo parlamentiniame tyrime dėl nederamos interesų grupių įtakos politinei sistemai ir valstybės institucijoms.

Kitoje civilinėje byloje koncernas „MG Baltic“ iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako siekia prisiteisti 20 tūkst. eurų neturtinės žalos dėl reputacijai padarytos žalos. Sprendimas šioje bus paskelbtas sausio 24 dieną.