Netrukus paaiškėjo, kad brakonieriavimu įtariami vyrai - neeiliniai piliečiai. Du iš jų yra garsūs aplinkosaugininkai: buvęs aplinkos (o paskui ir energetikos) viceministras Aleksandras Spruogis (iki pavardės pakeitimo buvęs Prochorovas) ir buvęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius. Trečiasis ekipažo narys buvo garsus gydytojas iš Santariškių Vitalijus Sokolovas.

Pastarojo pavardė paaiškėjo tik teismo dieną. Kad V. Sokolovas dalyvavo medžioklėje, žurnalistams atsisakė atskleisti ir klubo nariai, ir Aplinkos apsaugos departamento vadovybė.

Bylą išnagrinėjęs Jurbarko teisėjas Saulius Mikšys nusprendė, kad medžioklei vadovavęs R. Masilevičius pažeidė įstatymą ir turės gerokai pakratyti piniginę, bei kuriam laikui pamiršti medžioklę.

R. Masilevičių nuspręsta pripažinti kaltu padarius administracinį nusižengimą dėl gyvūno, kurį sumedžioti turintis teisę medžioti asmuo neturi teisės, sumedžiojimo, numatytą Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 290 straipsnio 8 dalyje ir paskirti tūkstančio šimto eurų baudą.

„Girių“ nariui taip pat atimta teisė medžioti dvejus metus ir konfiskuotas jam priklausantis graižtvinis šautuvas „Sauer 202 Classic“. Teismas konfiskavo ir M. Masilevičiui priklausantį automobilį „Jeep Grand Cherokee“.

Taip pat nuspręsta nutraukti administracinio nusižengimo teiseną dėl neteisėtai sumedžioto licencijuojamo gyvūno gabenimo ir dorojimo neturint administracinio nusižengimo, numatyto Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 290 straipsnio 8 dalyje, požymių.
Nutarimui įsiteisėjus, automobilinė priekaba, valstybinis numeris, grąžinti jos savininkui - medžiotojų klubui „Girios“.
Rolandas Masilevičius

Šis nutarimas įsiteisės per 20 dienų, iki to laiko nuteistasis jį gali apskųsti Kauno apygardos teismui.

Medžioklėje dalyvavusį mediką V. Sokolovą teismas išteisino. Du kiškius sumedžiojęs vyras brakonieriavimo istorijoje atliko antraeilį vaidmenį ir negalėjo daryti įtakos medžioklei vadovavusio R. Masilevičiaus veiksmams.

Trečiojo medžiotojo, A. Spruogio, istorijoje teismas tašką turėtų padėti balandžio 16 d.

Norėjo nuslėpti?

Pernai lapkritį „Girių“ medžiotojų visureigį ir jo tempiamą priekabą su viena stirna, tauriuoju elniu ir dviem pilkaisiais kiškiais sustabdė policijos pareigūnai.

Nustatyta, kad stirnos patinas buvo sumedžiotas draudžiamu laiku, o doroti gyvūną pradėjęs medžiotojas to nepažymėjo medžioklės lape, taip pat nebuvo užfiksuotas ir sumedžiotas taurusis elnias. Pilkųjų kiškių užfiksuoti medžioklės lape pagal įstatymą nėra būtina, todėl jie grąžinti juos sumedžiojusiam asmeniui.

Tuomet Jurbarko r. medžiotojai puse lūpų kuždėjosi, kad „Girių“ būrelio nariai pažeidimus galėjo padaryti norėdami sutaupyti. Esą už taurųjį elnią į būrelio kasą jiems būtų reikėję įmokėti tūkstantį eurų.

Virto bėdų grandine

Visuomenei ir žiniasklaidai atkreipus dėmesį į „Girių“ medžiotojų pažeidimus, elitiniu klubu susidomėjo įvairios institucijos, o tuomet į viešumą ėmė lįsti kitokių pažeidimų ir klausimų keliančių sprendimų grandinė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) priėmė sprendimus, kad kai kurie klubo nariai pažeidė įstatymą tinkamai nedeklaravę viešų ir privačių interesų.

Dalis pažeidėjų užima aukštas pareigas valstybės tarnyboje, dalis – vietinio rajono medžiotojai.

Vienas žinomesnių - Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis. Jis ne tik tinkamai nedeklaravo narystės medžiotojų klube „Girios“. Nustatyta, kad A. Stanislovaitis laiku nedeklaravo 9 savo ir sutuoktinės Sonatos Stanislovaitienės sudarytų sandorių bei sutuoktinės darbovietės UAB „Ūlos baldai“.

Maža to, aiškinantis pažeidimus į viešumą iškilo ir daugiau klausimų keliančių istorijų. Paaiškėjo, kad dar penai lapkritį kilus įtarimų, kad klubo nariai galbūt laiku ir tinkamai nedeklaravo privačių interesų VTEK pradėjo tyrimą. Tačiau dar nesulaukus komisijos išvadų postą paliekantis aplinkos ministras Kęstutis Navickas, suskubo medžiotojų klubo „Girios" valdybos pirmininką A. Stanislovaitį antrai kadencijai be konkurso paskirti vadovauti Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai.

VTEK svarstė ir dviejų jurbarkiečių - VĮ Valstybinių miškų urėdijos Jurbarko regioninio padalinio girininko Antano Kamaičio ir girininko pavaduotojo Mariaus Gerulaičio - elgesį.

Kelias virto skandalu

Brakonieriavimo istorija – ne vienintelė dėl ko jurbarkiečiai griežia dantį ant klubo „Girios“. Įtakingų medžiotojų sambūris dėmesį patraukė, kai pernai Lietuvos automobilių kelių direkcija vietoje į Vertimų k. vedančio kelio nusprendė asfaltuoti prie Stakių esantį žvyrkelį.

Kriterijus, kurie nulėmė, kad bus asfaltuojamas kelias iš Stakių į Raudonėnus, o ne kelias į Vertimus išanalizavusi bendruomenė įsitikinusi – sprendimai buvo priimti nesąžiningai.

Žibalo į ugnį šliūkštelėjo ir tai, kad Automobilių kelių direkcija negalėjo paaiškinti, kaip žvyrkelių vertinimo lentelėje atsirado netikslumai, pakeitę asfaltuotinų žvyrkelių prioritetinę tvarką.

Vertimiškių akys tuomet krypo būtent į „Girių“ būrelį ir tai, kad naujai išasfaltuotu keliu įtakingi veikėjai galės patogiai pasiekti medžioklės plotus. Būtent todėl vietiniai kelią praminė „medžiotojų“ keliu.

Įdomus sutapimas – asfaltavimo konkursą laimėjo AB „Kauno tiltai“, kurios valdybos narys – Pranas Benetis – yra vienas iš „Girių“ medžiotojų būrelio vienas narių.

Į marą nekreipė dėmesio

„Girių“ klubo pažeidimai galvos skausmu buvo tapę ir vietiniam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padaliniui.

Pernai balandį, kai per rajoną dar tik plito afrikinis kiaulių maras, o vietiniai kiaulių augintojai iš paskutiniųjų stengėsi laikytis itin biosaugos reikalavimų ir apsisaugoti, klubo medžiotojai lyg niekur nieko miške išvertė sumedžiotų šernų atliekas.

Apie nemalonų radinį tuomet pranešė po mišką vaikštinėję ir nebeveikiančią „Girių“ sumedžiotų žvėrių dorojimo aikštelę priėję žmonės. Istorijai iškilus į viešumą „Girios“ duobę su šernų liekanomis užkasė. Tuomet pažeidėjas atsipirko itin lengva sankcija – įspėjimu.