Kadangi teismo sprendimas dėl maždaug 20-ties dvikalbių lentelių nukabinimo Mostiškių, Nemenčinės ir Buivydžių miesteliuose ir kitose vietose neįvykdytas nuo 2011 rugsėjo 21 dienos, Vilniaus rajono savivaldybės administracijai šiai dienai tektų sumokėti maždaug 90,4 tūkst. litų baudą.

Su prašymu skirti baudą už teismo sprendimo nevykdymą vasario 14 dieną antstolė kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Teismas sprendimą paskelbė gegužės 16 dieną ir antstolės prašymo netenkino. Nutartis nėra galutinė - per septynias dienas atskiruoju skundu gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.

Antstolei D. Milevičienei teisme atstovavęs jos padėjėjas Donatas Zubrys penktadienį BNS sakė, kad svarstoma skųsti minėtą nutartį.

"Mes iš pradžių prašėme maksimaliausios baudos, paskui teisme savo prašymą patikslinimome - iki 150 litų. Teismas pasiūlė pakeisti teismo sprendimo įvykdymo tvarką - siūlo kad sprendimą įvykdytų išieškotojas savo lėšomis per antstolį, o ne pati administracijos direktorė", - BNS sakė D. Zubrys. Pagal įstatymą, už kiekvieną sprendimo neįvykdymo dieną gali būti skiriama bauda iki 1 tūkst. litų.

Pasak D. Zubrio, įstatyme yra nuostata - jeigu sprendimą gali įvykdyti tik pats skolininkas, už nevykdymą jam skiriama bauda. Tačiau jeigu sprendimą gali įvykdyti ir kiti asmenys, tada reikia kreiptis į sprendimą priėmusį teismą, kad jis pakeistų sprendimo įvykdymo tvarką - tai yra leistų kitiems asmenims už tą skolininką įvykdyti sprendimą.

Antstolės padėjėjas atkreipė dėmesį, kad šioje byloje pirmos ir apeliacinės instancijos teismai pasisakė, kad sprendimą dėl dvikalbių lentelių nukabinimo gali įvykdyti tik pats skolininkas - Vilniaus rajono savivaldybės administracija.

Tuo tarpu Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Vitalijaus Abramovičiaus ketvirtadienį paskelbtoje nutartyje rašoma, kad "byloje nepateikta duomenų leidžiančių manyti, jog teismo nustatyto įpareigojimo įvykdymas - tai yra lentelių pakeitimas, galėtų būti susijęs išimtinai su skolininko asmeniu, skolininko pareigomis, kvalifikacija ir pan. Taip pat nepateikta duomenų, kad lentelių, užsakymas, gamyba, pirkimas būtų vykdomi pagal specifines, pavyzdžiui, Viešųjų pirkimų procedūras".

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad byloje nenustatyta aplinkybių, leidžiančių manyti, kad priimtu teismo sprendimu siekiama principinio tikslo - kad lenteles pakeistų tik pati savivaldybės administracija ar jos darbuotojai. Priešingai - teismo posėdyje paaiškėjo, kad svarbu, jog sprendimas būtų įvykdytas operatyviai ir tinkamai.

"Vilniaus rajono savivaldybės atstovai aiškina, kad "mes patys lentelių nekabinam, gyventojai savo valia ir lėšomis jas kabina". Savivaldybės seniūnas Valstybinės kalbos inspekcijos vardu turi teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus už valstybinės kalbos nenaudojimą. Tai tiesiog duok nurodymą seniūnui, kad surašytų protokolą tam gyventojui" , - rajono savivaldybės atstovų aiškinimais stebėjosi D. Zubrys.

Byloje suinteresuotu asmeniu dalyvavo Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys bei Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska.

A. Skaistys BNS sakė, kad Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose iš viso yra apie 120 dvikalbių gatvių pavadinimų.

Pasak A. Skaisčio, pernai Vilniaus rajone buvo nukabintos keturios dvikalbės lentelės.

"Buvo atvejų, kai mes užfiksavom, kad seniūnai už seniūnijai skirtas lėšas nupirko dvikalbes lenteles. Tai rodo, kad nėra privataus asmens iniciatyva viskas daroma. Mūsų duomenys rodo, kad iš vieno šaltinio užsakyta ir daryta, tos lentelės visos identiškos ", - BNS sakė A. Skaistys.

Jis sakė, kad apylinkės teismo sprendimą supratęs, taip, kad būtų galima samdyti rangovą, kad jis pakeistų lenteles į atitinkančias įstatymą, o tada išlaidas turės padengti savivaldybės administracija.