„Nenustačius aplinkybių, keliančių pagrįstų abejonių dėl prokuroro Justo Lauciaus nešališkumo, (...) teismas nusprendė atmesti prašymą prokurorą nušalinti“, – posėdyje sakė teisėja Nijolė Žimkienė.

Prašymas nušalinti prokurorą pateiktas praėjusį penktadienį vykusiame posėdyje. Jame teigta, kad J. Laucius peržengė savo kompetencijos ribas, kai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl „darbiečio“ Vytauto Gapšio teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Prašymą pateikė Darbo partijai atstovaujantis advokatas, jį palaikė V. Gapšys ir kitų kaltinamųjų gynėjai.

Korupcija kaltinamo politiko teigimu, nors prokuroras į VRK kreipėsi įpareigotas teismo, tačiau peržengė savo įgaliojimus prašydamas panaikinti neliečiamybę V. Gapšiui ne tik dėl to, kad būtų leista toliau vykdyti baudžiamąjį procesą, bet ir dėl to, kad būtų leista jį suimti ar kitaip suvaržyti laisvę.

Vyriausioji rinkimų komisija praėjusią savaitę panaikino V. Gapšio teisinę neliečiamybę, kurią jis įgijo su Darbo partija kandidatuodamas spalio mėnesį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

VRK posėdyje svarstyta, ar J. Laucius neperžengė jam teismo suteiktų įgaliojimų, prašydamas teisinį imunitetą panaikinti platesne apimtimi – ne tik dėl patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, bet ir dėl laisvės suvaržymo.

Komisijos nariai tuomet vienbalsiai atmetė prokuroro prašymą dėl laisvės suvaržymo ir leido tik toliau tęsti baudžiamąjį procesą.

J. Laucius teisme sakė prašęs panaikinti teisinę neliečiamybę tokia apimtimi, kokia, jo nuomone, užtikrintų tolesnį bylos nagrinėjimą, tvirtino veikęs teismo nurodymų ribose.

Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje byloje prekyba poveikiu ir kyšininkavimu kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis bei „darbietis“ V. Gapšys. Parlamentaras Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu nesant kyšininkavimo požymių.

Buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinimai byloje pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui. Kaltinamieji kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.