Liepos 5 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismas suimto A.Romanovskio suėmimą pratęsė dar aštuonioms paroms. Tada teismas nusprendė, jog pagrindai laikyti A.Romanovskį suimtą neišnykę, teismas suėmimą pratęsė, kad būtų galima atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Šią nutartį A.Romanovskis ir apskundė Panevėžio apygardos teismui.

Skundą dėl kardomosios priemonės pratęsimo išnagrinėjęs teisėjas Algirdas Gaputis jį patenkino. Motyvuodamas tuo, kad posėdis buvo neviešas, teisėjas atsisakė BNS komentuoti nutarties motyvus.

„Jeigu patenkinau skundą, tai taip, manau“, - į BNS klausimą, ar suėmimas, teisėjo manymu, buvo pratęstas nepagrįstai, atsakė A.Gaputis. Jis mano, kad A.Romanovskiui buvo pritaikyta per griežta kardomoji priemonė.

Nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Aš džiaugiuosi, kad teismas patvirtino, kad aš suėmime aštuonias paras buvau neteisėtai. Šiuo metu esu laisvėje, todėl nutartis faktinės įtakos neturi, bet džiaugiuosi, kad teismas patvirtino, ką iki šiol sakiau. Labai džiaugiuosi“, - BNS trečiadienį sakė A.Romanovskis.

Jo advokatas Raimundas Lideika BNS teigė, kad po šios nutarties A.Romanovskis įgyja teisę kreiptis su ieškiniu į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre dėl žalos atlyginimo ir prašyti kompensacijos.

„Aš galvoju įstatymo lygmenyje, o ar galvoja mano klientas, pamatysime. (..) Iki tos nutarties tas procesas buvo kaip monolitas, sulipdytas iš žmogaus teisių pažeidimų, keistai atrodė. Dabar yra procesinis sprendimas, kuris atitinka realybę (...). Lietuvos teismai, sugalvodami tokį motyvą, kad reikia atlikti daug tyrimo veiksmų, iš esmės sugalvoja pagrindą, kurio nėra įstatyme. Kiekvienoje byloje kol vyksta tyrimas, jis turi vykti greitai ir efektyviai, jeigu vyksta tyrimas, tie veiksmai turi būti atliekami, bet tai nėra pagrindas laikyti suimtą žmogų“, - BNS sakė advokatas R.Lideika.

A.Romanovskį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė birželio 19 dieną, po to teismo sprendimu jis buvo suimtas. Po dviejų parų Seimo nario A.Matuzo papirkimu įtariamas lobistas buvo suimtas 15-kai parų.

A.Romanovskio gynėjas skundė ir šią nutartį dėl suėmimo paskyrimo, tačiau aukštesnysis teismas jį atmetė. Besibaigiant 15-kos parų suėmimo terminui, prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama dar kartą pratęsti suėmimą. Tąkart teismas įtariamąjį suėmime leido laikyti tik aštuonias paras.

Liepos 13 dieną prokurorai nusprendė paleisti į laisvę už 50 tūkst. litų užstatą A.Romanvoskį, taip pat skirti rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Lobistas yra įtariamasis tame pačiame tyrime, kuriame įtarimai sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu pateikti Seimo nariui V.Matuzui.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio skyriaus pareigūnų sulaikytas A.Romanovskis teigia patyręs spaudimą liudyti prieš Seimo narį V.Matuzą.