Jie remiasi Konstitucinio Teismo (KT) 1999 metų lapkričio 23 dienos nutarimu, kuriuo panaši įstatymo norma pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai.

Anot KT, nustačius, kad viceministrus ministro teikimu skiria ir atleidžia ministras pirmininkas, ribojama Konstitucijoje nustatyta ministro kompetencija vadovauti ministerijai, nes ministrui nesuteikiama teisė pačiam spręsti, ką skirti į viceministro pareigas.

Anot Seimo teisininkų, nors pagal konservatoriaus Antano Matulo projektą, viceministrus ministras pirmininkas skirtų ministro teikimu, tai nėra pakankama garantija, kuri užtikrintų, jog ministro konstitucinė teisė vadovauti ministerijai nebūtų pažeista.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys A.Matulas Seimo posėdžių sekretoriate užregistravo įstatymų pakeitimų projektus, kad viceministrus skirtų premjeras ministro teikimu.

„Konfliktas Energetikos ministerijoje dėl ministro atleidimo iš pareigų kilo po to, kai ministras nepakluso ministro pirmininko žodiniam pavedimui, kad visos viceministrų kandidatūros būtų suderintos su juo. Formaliai ministras nepažeidė jokių teisės aktų, tačiau politiškai ši situacija atrodė skandalingai ir nekorektiškai. Siekiant, kad tokie politiniai konfliktai Lietuvoje nepasikartotų, tikslinga būtų keisti viceministrų skyrimo ir atleidimo iš pareigų tvarką“, - teigia Seimo narys.

Jo manymu, tikslinga būtų grįžti prie maždaug prieš dešimtmetį galiojusios tvarkos, kai viceministrus skirdavo Vyriausybė. Tik dabar, anot konservatoriaus, užtektų premjero sprendimo.

Pagal dabar galiojančią tvarką, viceministrus skiria ministras. Valdančiajai koalicijai priklausančios partijos yra pasidalijusios viceministrų kvotas ministerijose ir į pareigas siūlo savo kandidatus.

Konfliktas dėl viceministrės Renatos Cytackos kilo Energetikos ministerijoje. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininko Valdemaro Tomaševskio reikalavimu energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius nesuderinęs su premjeru viceministre paskyrė prieštaringai vertinamą R.Cytacką. Jos kompetenciją premjeras Algirdas Butkevičius buvo įvertinęs kaip žemą. Praėjusią savaitę A.Butkevičius įteikė prezidentei Daliai Grybauskaitei siūlymą atleisti ministrą. Valstybės vadovė ji patenkino.

A.Butkevičiui atsisakius energetikos ministru teikti LLRA atstovą, partija antradienį pranešė pasitraukianti iš valdančiosios koalicijos.