Iš 8 šiemet gautų teisinės pagalbos prašymų dėl finansinių duomenų atskleidimo, Teisingumo ministerija patenkino du. Abiem atvejais, tai palietė Baltarusijos opoziciją – Lietuva Minskui perdavė informaciją apie Alesio Beliackio ir Valentino Stefanovičiaus.

„Iš pernai gautų teisinės pagalbos prašymų suteikti informaciją apie asmenų finansinius duomenis patenkintas vienas. Šiemet patenkinti teisinės pagalbos prašymai dėl dviejų asmenų. Kitų teisinės pagalbos prašymų dėl finansinių duomenų suteikimo vykdymas sustabdytas“, - DELFI sakė teisinfumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

Pašnekovė nenurodė, ar likę 6 asmenys, kurių finansinėmis operacijomis Lietuvoje domisi Baltarusijos KGB, yra opozicijos veikėjai. Tačiau Teisingumo ministerija esą gali garantuoti, kad daugiau duomenų, kurie gali pakenkti opozicijos veikėjams, perduota nebuvo.

Kaip DELFI jau skelbė, informaciją apie A. Beliackį Baltarusijai perdavę Lenkijos prokurorai neteko darbo. Teisingumo ministerijoje galvos kol kas nekapojamos.

„Šiuo metu aiškinamasi visos šio incidento aplinkybės Ministro Pirmininko pavedimu sudarytoje darbo grupėje, kurioje dalyvauja įvairios institucijos (tarp jų ir Teisingumo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybės saugumo departamentas, Generalinė Prokuratūra). Išsamesnį komentarą galėsime pateikti tuomet, kai ši darbo grupė pateiks savo išvadas“, - sakė V. Vincevičiūtė.

DELFI primena, kad teisingumo ministras Remigijus Šimašius neskuba kaltinti savo pavaldinių dėl informacijos perdavimo Baltarusijai. Ministras atsiprašo dėl incidento ir žada A. Beliackiui bei kitiems opozicionieriams visokeriopą paramą.

A. Beliackis rugpjūčio 4 d. sulaikytas Minske. Remiantis Lietuvos bei Lenkijos pateiktais duomenimis, jam pareikšti įtarimai mokesčių slėpimu.

Teisingumo ministerija teigia neketinanti pradėti vidinį tyrimą dėl šio incidento. R. Šimašiaus vadovaujama ministerija pripažįsta birželį gavusi Užsienio reikalų ministerijos įspėjimą netalkinti Baltarusijos tarnyboms, tačiau esą buvo jau per vėlu, mat baltarusių teisėsauga trokštamą informaciją gavo dar kovą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad dėl duomenų perdavimo Baltarusijai R. Šimašius turi įvertinti savo pavaldinių darbą. Paties ministro atsakomybės šalies vadovė nereikalavo.