P. Griušys buvo apskųstas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kuri pradėjo tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo.

„Pranas Griušys nebuvo įpareigotas niekieno sukurti tokį darbą. Jis, kaip ilgametis gana sėkmingas dailininkas, kuria, ką jis nori. Jis nesuderino nei su Dailės akademijos dekanu, nei rektoriumi savo kūrybinių projektų. Tas darbas buvo išeksponuotas Kauno paveikslų galerijoje, kuri nepriklauso Dailės akademijai. Tai yra tik tiek, kad jis neva nutapė savo koleges, bet iš tikro, kaip pats Pranas Griušys sakė, kad jis panaudojo dvi apnuogintas moteris, kurias tapė Ticianas, ir koją“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė A. Klimas. 

Jis taip pat pažymėjo, kad jokio seksualinio priekabiavimo nebuvo:

„Mes iki galo nežinome tų aplinkybių. Seksualinio priekabiavimo, kaip mes įsivaizduojame, tikrai nebuvo. Tai yra kūrybos dalykai ir galime sakyti, kad tų portretų panašumas į tas koleges irgi yra atsitiktinis“, - kalbėjo jis.

Skunde, kurį, kaip „Žinių radijui“ sakė Dailės akademijos Kauno fakulteto prodekanė Kristina Daubarytė, pateikė viena iš nutapytų moterų Jūratė Jarulytė, nurodoma, kad profesorius tris savo pavaldines be jų sutikimo nufotografavo darbo vietoje, o iš tų nuotraukų vėliau pertapė portretus, pavaizduodamas jas nuogas.

Valdas Dambrava
Lygių galimybių kontrolierės patarėjas Valdas Dambrava sakė, kad pasiskundusi moteris iš pradžių kreipėsi į Dailės akademiją, reikalaudama pasiaiškinimo ir ji gavo atsakymą, kad akademijoje dirbančio menininko individuali kūryba yra nevaržoma ir negali būti cenzūruojama darbdavio.

„Tai tarsi suprantama, bet vienas dalykas, kai pieši moterį, kuri tai žino ir tam neprieštarauja, kitas dalykas, kai pieši žmogų, kuris apie tai nežino ir nepageidauja to. Vienas dalykas, kai pieši pavaldinį, kitas dalykas, kai pieši ne pavaldinį. Yra ne tik problema dėl galimos diskriminacijos, čia dar niekas nieko nepasakė, nieko nėra įrodyta ir nenustatyta diskriminacija. Dar yra kitos linijos – yra dėl etikos. Galbūt mūsų institucija svarstys galimybę kreiptis į akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių“, - kalbėjo V. Dambrava.

Kompozicija, susidedanti iš 15 paveikslų - trijų moterų nuogų kūnų ir 12 beždžionių portretų, pavadinta „Jų ieško policija“. Darbas šių metų sausį buvo iškabintas viešai Kauno paveikslų galerijoje.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.