Tam priešinasi medikai, pabrėždami galinčias kilti grėsmes ir vaikui, ir motinai, o prieš porą metų tyrimą pradėję pareigūnai prabyla apie skleidžiamą tokio gimdymo filosofiją dvelkiančią sektantizmu, didelius pinigus, interesus ir net politikų ar šiaip žinomų žmonių kišimąsi į bandymą legalizuoti gimdymus namuose.

Vilniuje neseniai atvėrė duris moderni Akušerijos-ginekologijos klinika, tačiau šią savaitę vėl tragiškai pasibaigė gimdymas namuose – negyvas naujagimis, dėl nukraujavusios gimdyvės kaunasi medikai. Prokurorai aiškinasi kūdikio mirties priežastį, kalbama, kad moteris namuose gimdo ne pirmą kartą.

Gimdymo namuose šalininkai yra apskundę Lietuvos valdžią Žmogaus Teisių Teismui, kad ši neužtikrina sąlygų saugiai gimdyti namuose. Buvo kreiptasi į akušerius-ginekologus vienijančias organizacijas, kad šios pateiktų savo poziciją. Šių atstovai atsargiai, tačiau pritaria tokiai galimybei.

„Labai norėtųsi, kad vieną kartą visi susėstų prie stalo ir nuspręstų: jei aš renkuosi gimdymą namuose, turiu būti tam tikrai pasiruošusi. Aš turiu žinoti, kad jei iškils problema, bus ir pagalba“, – kalba Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vyresn. akušerė-slaugos administratorė Virginija Stankevičiūtė.

„Pirmiausia turėtų būti sutvarkyta pati sistema. Mes esame atsakingi už moterį, atsakingi už gimstantį vaikelį ir tuo pačiu turime kaip medikai jaustis saugūs prižiūrėdami gimdymą namuose“, – pastebi Kauno klinikų Gimdymo skyriaus akušerė Bronislava Petrošienė.

Kai kurios šeimas vienijančios visuomeninės organizacijos reikalavo sudaryti darbo grupę, kuri parengtų gimdymą namuose reglamentuojantį įstatymą, kad tokios akušerių paslaugos būtų licencijuojamos, tačiau sveikatos apsaugos valdininkai tai daryti atsisakė.

Tokios pat pozicijos laikosi ir už sveikatos apsaugą atsakingas parlamentinis komitetas.

Ilgametę akušerės-ginekologės praktiką turinti Seimo narė sako, kad moderniuose šalies gimdymo namuose medikai pasirengę tenkinti pačius įvairiausius gimdyvių pageidavimus. Anot parlamentarės, gimdymas namuose kainuotų iki 30 tūkst. litų, tačiau yra grėsmė, kad nesaugioje aplinkoje gimstančių kūdikių mirtingumas gali padidėti 2–3 kartus.

„Gimdyti vonioje ar kažkur namuose ant stalo ir priversti, kad gydytojas teiktų kvalifikuotą pagalbą, – [tokios praktikos] aš neįsivaizduoju. Tai rodo ir paskutinis atvejis: vaiko svoris 4,6 kg. Manau, kad [gimdymo metu] įstrigo petukai ar dar kas atsitiko, ir vaikas gimė negyvas. Tai tokie, matot, tragiški atvejai. Aš nematau galimybės gimdyti namuose“, – kategoriška Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Vida Čigriejienė.

Gydytoja: moterų teisės nepažeidžiamos, o vaiko – pažeidžiamos

Gimdymas namuose daugelyje Europos Sąjungos valstybių yra legalus. Kaimynės Lenkija ir Latvija taip pat leidžia akušerėms užsiimti tokia privačia praktika, tačiau šia paslauga naudojasi tik 1 proc. gimdyvių.

Olandijoje namus renkasi vos ne trečdalis.

Vilniaus universitetinės Akušerijos ginekologijos klinikos vadovė tikina, kad gimdymų namuose įteisinimas būtų grįžimas į praeitį.

„Niekas šių teisių nepažeidžia. Tu gali gimdyti kur nori. Moteris gali gimdyti ir namuose. [...] Tai yra nesaugu, nes gimdymo metu gali įvykti labai sunkių komplikacijų – gimdant namuose tu tiesiog gali nespėti laiku atvykti į ligoninę. Tiek mama, tiek vaikas – abu atsiduria pavojuje. Mama negali vaiko paklausti, ar jis nori taip pat rizikuoti – vaiko teisės irgi pažeidžiamos, o moters teisių niekas nepažeidžia – ji gali [gimdyti namuose]“, – komentuoja Vilniaus universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Gražina Drąsutienė.

Prieš porą metų pradėję ikiteisminį tyrimą dėl nelegalios pribuvėjų veiklos teisėsaugininkai užsitraukė pykčio ir priekaištų audrą. Dabar aiškėja, kad ši veikla gali būti labai pelninga.

„Kalbame apie didelius pinigus. Matome, kad kažkam ši veikla finansiškai yra labai naudinga. Pradedant nuo specialių kursų būsimoms gimdyvėms – juose aiškinama tam tikros filosofija, kurią mes įvardijome galimu sektantizmu. Yra pats gimdymo procesas, kai dalyvauja asmenys šalia, vadinamieji pribuvėjai – kai kurios pribuvėjos net neturi medicininio išsilavinimo. Šiuo metu mes kalbame apie 400 atvejų, kuomet vaikai gimė namuose. Darome prielaidą, kad čia [sukasi] dideli pinigai“, – LRT televizijos laidai „Savaitė“ tvirtina Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Pareigūnai gėdinti už neva vaikų teisių pažeidimus per kratas, kurias atliko ne tik pribuvėjų, bet ir pas filmo apie gimdymus namuose autorius. Generalinė prokuratūra tikrino, tačiau pareigūnų elgesyje pažeidimų nerado.

„Pažeidimų, jeigu jūs turite mintyje tokių, kurie trukdytų tyrimo sėkmei, nustatyta nebuvo“, – sakė Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė.

Galiausiai nuspręsta bylą perduoti Panevėžio apygardos prokuratūrai.

Tarp kitų nusikalstamų veikų tiriamas ir vienuolikos naujagimių likimas. Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras nei patvirtina, nei paneigia, kad dėl vieno iš tų mažylių turi aiškintis ir kai kurie audringai protestavę veikėjai.