Teismui perduota byla, kurioje asmuo kaltinamas pasikėsinimu sugadinti svetimą turtą dideliu mastu, įbauginti visuomenę, sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir padaryti didelę žalą Lietuvoje veikiančioms finansinėms įmonėms įvykdęs jo planuotą teroro aktą.

Kaip teigiama Generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento pranešime, nusikalstamos veikos kaltinamasis nebaigė tik dėl aplinkybių, nepriklausiusių nuo jo valios.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamentu.

Nusikaltimu įtariamas 1999 metais gimęs lietuvis. Gauta duomenų, kad sulaikytasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas.

„Aro“ vadas: jei sprogimas būtų įvykęs, galėjo būti padaryta didelė žala

Jei prie tarptautinės bendrovės „Western Union“ pernai rudenį ultradešiniųjų pažiūrų vyro padėtas savadarbis sprogmuo būtų sprogęs, galėjo būti padaryta didelė žala, sako Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas.

„Ketinimai buvo tikri ir, jei būtų įvykęs sprogimas, būtų nemažai žalos padaręs. Jei šalia būtų praeivių ar panašiai, jie tikrai būtų nukentėję“, – penktadienį BNS sakė V. Grabauskas.

Anot jo, sprogimas neįvyko tik dėl to, kad teroristinį aktą įvykdyti pasikėsinusiam vyrui „pritrūko žinių“.

„Savadarbis sprogmuo gana profesionaliai padarytas, bet dėl tam tikrų niuansų nesprogo, nes truputį žinių pritrūko. Buvo ir savadarbė sprogstamoji medžiaga, ir profesionaliai pagaminta savadarbė sprogimo inicijavimo medžiaga, bet pritrūko žinių, kad inicijuotų sprogimą“, – teigė „Aro“ vadas.

V. Grabauskas sakė, kad visos sprogmeniui reikalingos medžiagos pagamintos namų sąlygomis, pagal internete teroristų platinamus aprašymus.

„Tuos sprogmenis galima pasigaminti namų sąlygomis, labai dažnai teroristai būtent tai ir daro. Jie platina internete, kaip pagaminti sprogstamąją medžiagą, kaip inicijuoti sprogimą (...), tai yra paimta būtent iš tų teroristų platinamos informacijos“, – sakė jis.

„Buvo panaudotas ir triacetono triperoksidas, jis dažnai naudojamas teroristų. Tai – tam tikra savadarbė sprogstamoji medžiaga“, – paaiškino Antiteroristinių operacijų rinktinės vadas.

Jis teigė neprisimenantis Lietuvoje panašaus pobūdžio įvykių, kai „Aro“ išminuotojams būtų tekę susidurti su tokio tipo sprogmeniu, kuriuo ketinta įvykdyti teroro aktą.

Apie tai, kad pernai, spalio 6 dieną, prie pastato, kuriame Vilniuje yra įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“, sienos buvo aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai FK DIVISION, SIEGE ir svastikos ženklas, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Pasak prokuratūros, „Aro“ išminuotojai neutralizavo savadarbį sprogmenį ir išvežė į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrą.

Atlikus sprogstamosios medžiagos tyrimą paaiškėjo, kad savadarbis sprogmuo pagamintas iš 6 kilogramų sprogstamosios medžiagos, laidų, laikrodinio mechanizmo ir kitų sprogmeniui detonuoti būtinų elementų, o jo sprogstamoji galia prilygtų maždaug 2,5 kilogramo trotilo.

Prie pastato įrengtos išorinės apsaugos kameros užfiksavo sprogmenį palikusį asmenį. Jis dėvėjo juodus drabužius ir gumines pirštines bei slėpė veidą po gobtuvu ir kitomis maskavimo priemonėmis.

Prie pastato padėjo didelį sprogmenį

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 m. spalio 6 d., kai prie pastato, kuriame Vilniuje įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“, sienos buvo aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai FK DIVISION, SIEGE ir svastikos ženklas.

Nedelsiant įvedus planą „Skydas“, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai neutralizavo savadarbį sprogmenį ir išvežė į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrą. Atlikus sprogstamosios medžiagos tyrimą paaiškėjo, kad savadarbis sprogmuo pagamintas iš 6 kg sprogstamosios medžiagos, laidų, laikrodinio mechanizmo ir kitų sprogmeniui detonuoti būtinų elementų, o jo sprogstamoji galia prilygtų maždaug 2,5 kg trotilo.

Atlikdami pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nustatė, kad pastato išorinės apsaugos kameros užfiksavo vidurnaktį prie pastato atvykusį asmenį, kuris ant pastato juodos spalvos dažais užrašė aukščiau minėtus užrašus ir prie įėjimo išorinių durų padėjo maišelį su savadarbiu sprogmeniu. Asmuo siekė būti neatpažintas, todėl dėvėjo juodos spalvos rūbus, gumines pirštines, veidą slėpė po gobtuvu bei naudojo papildomas veido maskavimo priemones.

Tačiau net ir tokios maskavimosi priemonės nesutrukdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro bei Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento pareigūnams itin operatyviai nustatyti ir įtariamojo tapatybę, ir jo buvimo vietą.

Asmuo suimtas

2019 m. spalio 15 d. įtariamasis, Lietuvos Respublikos pilietis, gim. 1999 m., buvo sulaikytas. Šiuo metu asmuo yra suimtas.

Tęsiant ikiteisminį tyrimą buvo gauta duomenų, kad sulaikytasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas.

„Feuerkrieg Division“ yra tarptautinė šiuo metu teisėsaugos institucijų pastangomis praktiškai išardyta ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų grupuotė, kuri vadovaujasi JAV žinomo neonacisto Jameso Masono veikalu „Siege“. Veikale dėstoma nacionalsocialistinė ideologija, skatinama ir kurstoma neapykanta seksualinių mažumų, žydų bei kitų rasių atstovų atžvilgiu

Specialios sulaikymo operacijos metu, kurioje dalyvavo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, pas įtariamąjį rasta bei iš neteisėtos apyvartos išimta jau paruošta sprogdinti didelės sprogstamosios galios sprogstamoji medžiaga ir cheminės medžiagos, iš kurių galima pagaminti savadarbį didelės sprogstamosios galios mechanizmą.

Taip pat rastas ir iš neteisėtos apyvartos išimtas tinkamas šaudyti savadarbis šaunamasis ginklas, bei C kategorijos ginklo dalis, kuri vadovaujantis Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymu priskiriama prie šaunamųjų ginklų. Kratų metu taip pat rasti ir paimti kiti tyrimui reikšmingi daiktai, ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistinė ir nacionalsocialistinė literatūra bei simbolika.

Š. m. birželio 17 d. baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teisme. Už pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą Lietuvos Respublikos Baudžiamajame kodekse nustatyta laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų.

Grupuotė susiformavo 2018 m.

„Delfi“ yra rašęs apie šią grupuotę. Antidifamacijos lyga (ADL) grupuotę „Feuerkrieg Division“ apibūdina kaip rasinę nesantaiką kurstančią ir ekstremalias pažiūras skleidžiančią organizaciją, prijaučiančią baltaodžių dominavimo idėją propaguojančiam judėjimui. Grupuotė susiformavo 2018-aisiais. Jai priklausė maždaug 30 narių, savo veiklą dažniausiai vykdžiusių internetu.

Po to, kai Estijoje šių metų balandį buvo sulaikytas vos 13 metų šios grupės lyderis, ADL Ekstremizmo centro viceprezidentas Orenas Segalas paminėjo, kad vaikai tampa ne tik internetinių forumų, kuriuose šlovinama baltaodžių viršenybė, taikiniais. Neretai jie patys sukuria tokio tipo svetaines, kadangi mėgaujasi savo sugebėjimu pritraukti auditoriją ir iš namų kompiuterio daryti įtaką tarptautiniu mastu išplitusiam judėjimui.

„Tai, kad prisijungę prie kokio nors neapykantos kurstymo judėjimo vaikai patiria savirealizaciją, yra kur kas dažnesnis reiškinys nei daug kas galbūt įtaria. Jis, aišku, kelia didžiulį nerimą. Vis dėlto pasiekti internetinį neapykantos kurstymo pasaulį šiais laikais yra ne ką sunkiau nei įsijungti animacijos kanalą šeštadienį ryte“, – nurodė O. Segalas.

„Feuerkrieg Division“ nariai bendravo per internetinę platformą „Wire“.