Tai Eltai patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

„Šiame tyrime nukentėjusiais yra pripažinti trys asmenys, įtarimai niekam nepareikšti“, – informavo prokuratūros atstovė.

Anot G. Vitkauskaitės-Šatkauskienės, ikiteisminiame tyrime ir toliau atliekami procesiniai veiksmai.

„Papildomai apklausiami nukentėjusieji, liudytojai, analizuojama ir vertinama surinkta tyrimo medžiaga“, – tikino ji.

Jeigu teisėsauga norės pateikti Seimo nariui P. Gražuliui įtarimus, turės kreiptis į parlamentą su prašymu panaikinti jo teisinį imunitetą.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį. Joje numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas po praėjusių metų gegužę parlamente užfiksuotų Seimo nario P. Gražulio pasisakymų apie homoseksualius asmenis. Seimas tąkart svarstė įstatymų projektus, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius.

Po pateikimo Seimui pritarus įstatymo projektams, P. Gražulis Seime priėjo prie LGBT bendruomenės atstovų ir ėmė kalbėti apie „homoseksualizmą, pederastiją, apie platinamas venerines ligas“.

„Ir su avimis, ir lavonais, su vaikais, su vyrais. Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas. (...) Jūs esate išsigimęs. Dievas sukūrė vyrą ir moterį, – kreipdamasis į LGBT atstovus kalbėjo P. Gražulis.
„Jūs ten lovoje darykite, ką jūs darote, bet neikit ant stogų ir nešaukite“, – tąkart Seime kalbėjo Seimo narys.

ELTA primena, kad šiuo metu parlamente svarstoma, ar pradėti apkaltą P. Gražuliui, įtariant, kad jis galėjo balsuoti už kitą Seimo narį, socdemą Liną Jonauską, taip pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką.

P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)