Sulaikytas advokato padėjėjas, įtariamas prekyba poveikiu, papirkimu ir kurstymu piktnaudžiauti, bei suinteresuotas asmuo, įtariamas jį prekyba poveikiu.

Pareigūnai trečiadienį atliko kratas sulaikytų asmenų gyvenamosiose vietose, automobiliuose.

Teisėjų korupcijos byloje yra įtariami beveik pusšimtis asmenų, tarp jų – aštuoni teisėjai ir šeši advokatai.

Įspūdingos kyšių sumos

DELFI primena, kad teisėjų korupcijos byla tęsiasi jau ne vieną mėnesį.

Kovo pradžioje sulaikytų žmonių skaičius padidėjo net iki 45 žmonių.

Anot teisėsaugos, įtariama, kad teisėjams už palankius sprendimus mokėtų kyšių suma galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Vasario pabaigoje A. Valantinas sakė, kad bus įvertinti visi įtarimai.

„Mes pasiryžę ir pasiruošę kalbėtis, esam sutarę su STT korupcijos prevencijos grupe, tiek su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija, mes tikrai sėsim prie apskrito stalo ir bandysim identifikuoti tas vietas, kurios galbūt leidžia maksimaliai įvykę, kas įvyko šiandien. Prie kiekvieno teisėjo mes pareigūno nepastatysim, supraskit visi, labai aiškiai tą sakau“, – teigė A. Valantinas.

Jis sakė, kad teismų sistema yra suinteresuota, kad ikiteisminis tyrimas teisėjų ir advokatų galimos korupcijos byloje būtų baigtas kuo greičiau.

Tuomet jis sakė, kad kol Apeliacinio teismo teisėjai yra nušalinti, į jų vietas nauji teisėjai negali būti priimti, to nenumato įstatymai. Pasak A. Valantino, bylų nagrinėjimui sudarytos keturios teisėjų kolegijos, anksčiau, iki įtariamų teisėjų sulaikymų jų buvo penkios. „Apeliacinis teismas dirba, dirbo ir dirbs, žmonės gali būti ramūs“, – tikino A. Valantinas.

Veikė organizuotose grupėse

Vasarį buvo skelbta, kad sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. eurų.

„Nuo ankstyvo ryto STT kartu su kriminalinės policijos biuro pareigūnais, policijos pareigūnais atlieka bene didžiausią tarnybos istorijoje operaciją, kurioje dalyvauja daugiau kaip 100 pareigūnų. Atliekama daugiau kaip 100 kratų, jau sulaikyta 26 asmenys, (…) didelė asmenų, kurie buvo vienaip ar kitaip suinteresuoti bylų, sprendžiamų teismuose baigtimi“, – tuomet sakė STT vadovas Žydrūnas Bartkus. STT vadovo teigimu, kratos vyksta įvairiuose miestuose - Klaipėdoje, Kaune, Birštone, Molėtuose, Vilniuje.

Pasak jo, kyšių sumos buvo įvairios – mažiausia 1000 eurų, didžiausia – 100 tūkst. eurų.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Teisės fakulteto akademikas, prof. Vytautas Nekrošius sakė, kad visa susidariusi situacija – STT rengiamas šou.

„Aš ne tiek STT veiksmus kaip tokius šou pavadinau, bet visa tai, kas vyksta. Atvedami teisėjai su antrankiais, visiems rodant, nors, pagal konvojavimo taisykles, antrankius gali dėti, gali nedėti. Bet dedama paprastai tada, kai yra realus pavojus, kad bėgs, priešinsis ir t.t. Manau, niekam nekyla klausimų dėl to, kad šie žmonės tikrai niekur nebėgs, ir jokio pavojaus jie nekelia. Tai buvo galima tiesiog žmogišką orumą šiek tiek gerbti. Tai yra vaizdas tautai, nieko daugiau“, – „DELFI dėmesio centre“ sakė V. Nekrošius.