Sutapimas, kad pasirinkta būtent ši savaitė, pažymėta Lietuvai svarbiomis datomis. Sausio 13-ąją žmonės nuo okupantų gynė valstybingumą. Sausio 15-ąją Klaipėdos kraštas prijungtas prie Lietuvos.

Trečiasis svarbus šios savaitės įvykis – bandymas atgaivinti pilietiškumą.

"Pradedame suprasti, kad laikas kažką daryti, jei norime pakeisti situaciją. Valdžia yra valdžia. Ji darys, kas jai atrodo gerai, bet mums tai nepriimtina. Žmonėms po truputį atgyja pilietiškumo jausmas", – teigė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos Klaipėdos regiono koordinatorius Raimondas Tamošauskas.

Iš aikštės pajudės eisena

Miesto profesinės sąjungos sausio 17-ąją, šeštadienį, organizuoja protesto akciją prieš Vyriausybės veiksmus, kurie skurdina Lietuvos gyventojus ir didina socialinę atskirtį.

Vidurdienį nuo buvusio tabako fabriko pajudėsiančios eitynės Lietuvininkų aikštės link bus vainikuotos mitingu. Per 20 miesto profesinių sąjungų, visuomeninių organizacijų atstovai bei paprasti gyventojai pasisakys prieš skurdinimą, darbo vietų mažinimą, spaudos, kultūros bei sporto naikinimą.

Planuojama, kad eitynėse bei mitinge mažiausiai dalyvaus apie 500 žmonių. Prie klaipėdiečių ketina prisijungti atstovai iš Plungės, Kauno, Panevėžio ir mažesnių miestelių. Jie dalyvauti sostinėje organizuojamoje protesto akcijoje negalės dėl didelio atstumo.

Mitinge ketinama priimti kreipimąsi į Lietuvos valdžią su išvardytais reikalavimais. Jei jie nebus vykdomi, profesinės sąjungos ketina imtis ryžtingų veiksmų.

"Pamąstykite, ką profesinės sąjungos gali padaryti be mitingo?" – organizatorių atstovas kol kas nepanoro atskleisti, kokių veiksmų bus imtasi, jei Vyriausybė neatsižvelgs į žmonių reikalavimus.

"Ar turime kitą pasirinkimą, kai diržas ant kaklo?" – retoriškai klausė R.Tamošauskas.

Lietuvio problema – tylėjimas

Pasak profsąjungos atstovo, dabar dėl to ir gyvename taip, kad iki šiol nedrįsome garsiai išreikšti požiūrio į valdžios priimamus sprendimus. Tylėjimas – lietuvių problema.

Savaitgalį protesto akcijai organizatoriai pasirinko neatsitiktinai. Taip norima išvengti dviprasmybių bei kaltinimų, kad vietoj darbo pasirinktas mitingas, taip pat kad galėtų dalyvauti visi norintys.

Ruoštis protestui pradėta dar gruodį. Tačiau kol neturėta savivaldybės leidimo, neskubėta apie tai skelbti viešai.

Pasak R.Tamošausko, tai tik sutapimas, kad mitingas vyksta tą pačią savaitę, kai minimos Lietuvai svarbios istorinės datos.

Saulius Šiliauskas, politologas

Protesto akcija nestebina. Šito reikėjo tikėtis, pasibaigus šventėms ir žmonėms realiai pajutus Antikrizinio plano poveikį. PVM lengvatų naikinimas, mokesčiai gula ant paprastų gyventojų pečių. Kiek efektyvi bus protesto akcija, priklausys nuo žmonių organizuotumo ir kiek toli dabartinė Lietuvos valdžia nusiteikusi eiti. Dabar ji – vienpusiška ir apsvaigusi nuo laimėjimo Seimo rinkimuose. Valdžia stebina aiškinimais, kad per rinkimus laimėjo žmonių pasitikėjimą ir taip įgijo teisę priiminėti tam tikrus sprendimus. Bet tai ne visai sąžininga. Žmonės balsavo už vieną ar kitą veikėją, bet tai nereiškia, kad jie pritaria tos politinės jėgos veiksmams. Tuo labiau, kad ne visi valdančiųjų sprendimai per rinkimus buvo įvardyti.

Politinės programos rengtos kitokioje politinėje atmosferoje, kai būta tik krizės nuojautos. O tikrieji mastai išryškėjo tik pasikeitus valdžiai. Negalima kalbėti apie būtinybę veržtis diržus, o patiems ne visada laikytis šių reikalavimų. Tai kelia paprastų žmonių pasipiktinimą. Protesto akcijos rezultatai priklausys ir nuo to, kiek politinės jėgos sugebės išnaudoti nepasitenkinimą. Ar nepavers to sąskaitų suvedinėjimu? Ar bus pasiūlyta konkreti ir veiksminga alternatyva, ar tik atmestos esamos priemonės? Dabar valdantieji aiškina, kad kito kelio nėra. Bet niekas arba beveik niekas negirdi specialistų, ekonomistų siūlymų mažinti valdžios išlaidas, o ne didinti mokesčius. Šie protestai – tik pirmosios kregždės. Kuo toliau, tuo jų bus daugiau. Išryškės krizės mastai ir negatyvūs padariniai.

Taupymo programa neišvengiamai palies visus. Dabar valdžia diktuoja sąlygas visai Lietuvai. Naktinis Seimo darbas, paskubomis priimti įstatymai atsilieps. Politinė valdžia bus priversta juos koreguoti. Artėjantys Prezidento rinkimai ir partijų strateginiai skaičiavimai ves prie to, kad valdantieji negalės iki galo realizuoti savo planų dėl gyventojų pasipriešinimo. Krizė padeda atsinaujinti, kai reformos būna pamatuotos ir pagrįstos. Dabar jos žmonėms ne tik neišaiškinamos, bet ir gina tik tam tikrų sluoksnių interesus. Kyla abejonių ir dėl politikos, priimamų sprendimų skaidrumo. Tai taip pat suteikia pagrindo protestams.

Aldona, įmonės savininkė:

Nieko negirdėjau apie protesto akciją. Bet tai turėtų būti veiksminga. A.Kubiliaus Vyriausybė priima blogus sprendimus. Kaip keleivių vežimu užsiimančios įmonės savininkė labai pajutau pridėtinės vertės mokesčių lengvatos panaikinimą. Nuskriaudė mane. Žmonės nepragyvens dėl per didelių mokesčių, neteks darbo. Piktina, kad neatsižvelgiama į jaunų šeimų poreikius, atimtos pašalpos už vyresnius nei trejų metų vaikus.

Petras, pensininkas:

Girdėjau apie akciją. Gal net pats joje dalyvausiu. Tikiuosi, kad akcija bus naudinga. Man nepriimtina nemaža dalis valdžios sprendimų. Vienas ketinamų priimti – automobilių mokestis. Aš – prie tų "ubagėlių", tad mane šis sumanymas ypač piktina. Pensininkams ir taip sunku. Tai jums, jauniems, lengviau.

Ona, kontrolierė:

Reikia protestuoti, nes valdžia skriaudžia paprastus žmones. Pažiūrėkite, kaip visiems algas sumažino, o sau jie pasididino. Prieš rinkimus šnekėjo vienaip, o dabar jau – kitaip. Tik abejoju, ar protestai padės. Lietuviai kantrūs.