„Šiais metais daug politinio asmeninio pasitikėjimo darbuotojų išėjo savaitės ar dviejų savaičių atostogų. Tarp Kalėdų ir Naujų metų – masinis ėjimas atostogų, dalis atostogaus ir iki Trijų Karalių ar sausio 13-osios. Tai mes kontroliuojame - kitąmet rinkimų metai, kreipėmės į Seimo narius, kad padėjėjus išleistų atostogų“, - DELFI sakė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Jonas Milerius
Pasak J. Mileriaus, artimiausiu metu Seimo posėdžių nenumatyta - jų greičiausiai nebus iki sausio 13-osios. Kadangi Seimo narių atostogos įstatymu nereglamentuotos, dalis parlamentarų naudojasi laisvesniu grafiku ir šiuo metu vyksta poilsio į užsienį.

„Jei išvyksta už Europos Sąjungos ribų, dėl jų pačių saugumo parašo laišką valdybai ir apie kelionę informuoja. Nepamenu vardų ir pavardžių, bet keletą laiškų prieš Kalėdas gavome ir valdyba apie išvykimą informuota“, - teigė J. Milerius.

Už ES ribų valdybą informavo vyksiantys Emanuelis Zingeris, Algirdas Sysas, Andrius Šedžius ir Rimas Antanas Ručys. Vykdamas į ES šalis, parlamentaras valdybos gali ir neinformuoti.

Siūlo kalėdines atostogas

„Galiu tik su apgailestavimu prisiminti mano galbūt penkerių metų idėją, kad galėtume visai Lietuvai, ne tik valdžios institucijoms, įteisinti kalėdines atostogas. Ne tik Seimas, bet ir ministerija, Vyriausybė labai ramiai galėtų turėti kalėdines atostogas ir nereikėtų per tarpušventį imituoti darbo. Reikia pasakyti atvirai: tokia žmonių nuotaika, kad čia nei darbas, nei nedarbas“, - sako Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas, Seimo pirmininkės pavaduotojas A. Čaplikas.

A. Čapliko nuomone, laikas nuo Kalėdų iki Naujųjų galėtų būti šventinės dienos. Tai esą būtų ypač naudinga sunkmečiu, kada žmonės siunčiami nemokamų atostogų. Aptarnavimo sfera šiuo laikotarpiu dirbtų kaip dirbusi.

Algis Čaplikas
Pasak parlamentaro, visa civilizuota Europa tuo laikotarpiu turi šventes – dėl to jų ekonomika nežlunga. „Kita vertus, tokiu laikotarpiu padidėja vartojimas, žmonės suplanuoja savo laisvą laiką, pagaliau, pabūna su šeimomis, vaikais. Žmogaus dvasinė ramybė kartais valstybei didesnė ramybė negu mistiniai skaičiai“, - tvirtino A. Čaplikas.

Šioje kadencijoje kalėdines atostogas įtvirtinančių pataisų A. Čaplikas nebeteiks – jis aiškina praradęs viltį.

Liberalcentristas tvirtino nesidomėjęs, ką šiuo metu veikia jo kolegos Seime. Pats A. Čaplikas kol kas niekur neplanuoja važiuoti ir tęsia darbus - šventinį laikotarpį dažniausiai skiria dokumentų tvarkymui ir susitikimams.

Vyriausybė apmirs po Naujųjų

Tuo metu Vyriausybėje atokvėpis numatomas po Naujųjų. Nuo sausio 2-os iki 6-tos atostogaus premjeras Andrius Kubilius ir ministro pirmininko kancleris Deividas Matuliuonis, dalis patarėjų.

„Tarp kito šiandien buvo labai darbingas rytinis susirinkimas, premjeras visiems taip sustrategavo, taip užsuko, kad dūgsime kaip bitės – gavome daug užduočių. Tarpušvenčio absoliučiai nesijaučia“, - tvirtino A. Kubiliaus atstovė spaudai Jarda Paukštienė.

Pasak J. Paukštienės, iki Naujųjų premjeras daugiausia „grąžins skolas“ - tesės per metus duotus pažadus ir dalys interviu žiniasklaidai. „Pirmoji Naujųjų metų savaitė Vyriausybėje bus tuštesnė, nebus ir Vyriausybės posėdžio“, - sakė ji.