Kasmetinėse pratybose dalyvauja apie 4 tūkstančius karių, tarp jų – ir pirmą kartą suformuotas rezervo karių batalionas, rašoma pranešime spaudai.

Atnaujinantiems kario įgūdžius rezervistams šios pratybos – savotiškas išbandymas, nes treniruojamasi realiomis sąlygomis, mokymai intensyvūs, o į juos susirinkę žmonės – jau brandūs, gyvenimo patirtį turintys Lietuvos piliečiai.

Jaunesnysis eilinis Saulius Daminaitis, Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione šauktinio tarnybą baigęs prieš 13 metų, džiaugiasi galintis dalyvauti mokymuose ir prisiminti „kario duonos“ skonį. Įdomų pomėgį – bitininkystę – turintis marijampolietis į pakartotinius mokymus atėjo su gerais prisiminimais apie kario tarnybą ir pareigos jausmu.

„Visų pirma eini ginti savo šeimą, o jei reikės ginti – bent kažką mokėsi. Tai mano, kaip Lietuvos piliečio pareiga, nes aš čia gyvenu ir ruošiuosi čia gyventi. Kitaip net ir neįsivaizduoju“, – mintimis dalijosi dabar socialiniu darbuotoju dirbantis rezervo karys.

„Geležinis kardas 2016“

Kitas rezervistas, jaunesnysis eilinis Antanas Berteška, šauktinio tarnybą atliko tuometinėje Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykloje (dabar – Lietuvos kariuomenės mokykla) 2008 metais. Statybų srityje dirbantis, laisvalaikiu medžio apdirbimo darbais užsiimti mėgstantis, vaikinas į mokymus atėjo siekdamas tobulėti ir susipažinti su kariuomenėje pritaikytomis naujovėmis.

Jaunesnysis eilinis Giedrius Damašius į atsargą išėjo prieš 12 metų, palikdamas tarnybos vietą Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke. Dabar sunkvežimių serviso direktoriaus pavaduotojas ir automobilių sporto entuziastas sako, kad smagu prisiminti senus tarnybos laikus, susitikti su senais draugais ir pasikartoti seniai išmoktus, kiek primirštus dalykus. „Mano brolis tarnauja Lietuvos kariuomenėje jau apie 14 metų. Jis man –pavyzdys“, – sako kaunietis.

Trijų savaičių trukmės kartotiniai mokymai šiems rezervo kariams parsidėjo lapkričio 12 d. Gaižiūnų poligone (Rukloje, Jonavos raj.). Juose dalyvauja beveik 300 karių iš Kauno, Alytaus ir Marijampolės regionų. Mokymų metu rezervo kariai atnaujina taktikos, karo topografijos, ginkluotės žinias ir šaudymo įgūdžius. Dalyvavimas tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2016“ yra rezervo mokymų tąsa ir praktinis atnaujintų įgūdžių įtvirtinimas.

Rezervo kariai yra priskiriami kariniam vienetui ir treniruojasi 20–30 dienų per penkerius metus, jie būtų šaukiami atlikti užduotis tik ekstremalių situacijų atvejais. Iš viso šiais metais įgūdžius atnaujino 485 Lietuvos piliečiai.