„Dabar kompensacijos neužtenka net telefono pokalbiams apmokėti, jau nekalbant apie benziną. Lieka tik popieriams“, - DELFI skundėsi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Juzefas Kvetkovskis.

„Panašu, kad Vilnius šioje srityje yra pats skurdžiausias, net mažesnių savivaldybių politikai gauna didesnes kompensacijas“, - teigė sostinės vicemeras, reglamento redakcinės komisijos pirmininkas Arūnas Štaras.

Pasidomėję apie kitų savivaldybių politikams mokamas kompensacijas Vilniaus tarybos nariai suskubo teikti pasiūlymus komisijai – vieni siūlo kompensacijas padidinti iki 400, kiti – iki 600 litų.

A. Štaro teigimu, iš šešių tarybos narių sudaryta komisija ketina siūlyti visai savivaldybės tarybai apsispręsti dėl kompensacijų dydžio.

Jei tikrai dirba – negaila

„Vilnius galėtų skirti savo tarybos nariams panašaus dydžio išmokas“, - įsitikinęs Kauno miesto savivaldybės veiklos reglamento komisijos narys Erikas Tamašauskas.

Jo teigimu, 1,5 tūkst. litų kompensacija tarybos nariui nėra per didelė, jeigu tarybos narys tikrai dirba: „Pavyzdžiui, priimdami sprendimus dėl detaliųjų planų, mes ne tik žiūrime popierius bet ir važiuojame į vietą apžiūrėti teritorijos“.

E. Tamašauskas atkreipė dėmesį, kad visa išmoka Kauno tarybos nariui skiriama tik tuomet, jeigu jis dalyvauja ne mažiau kaip pusėje tarybos posėdžių.

Atsiskaityti nereikia

Kompensacijų dydžiai savivaldybių tarybų nariams už su jų veikla susijusias kanceliarijos, pašto, telefono ir transporto išlaidas nustatomi savivaldybių tarybų veiklos reglamentuose. Kiekvienoje savivaldybėje gali būti patvirtintas skirtingas reglamentas.

Vilniuje toks reglamentas paskutinį kartą buvo keičiamas 2004 m., kai Artūro Zuoko vadovaujama taryba nustatė 200 litų dydžio kompensaciją eiliniam tarybos nariui ir 250 litų - komitetų pirmininkams, kolegijos nariams ir frakcijų vadovams.

Kauno miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamentas skelbia, kad tarybos nariams, išskyrus merą ir jo pavaduotojus, su jų veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, transporto išlaidoms kas mėnesį mokama 0,8 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio išmoka.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje šių metų trečiąjį ketvirtį VMDU prieš mokesčius sudarė 1949,8 lito. Tai reiškia, kad Kauno politikams priklauso daugiau nei 1,5 tūkst. litų dydžio išmokos.

Panašaus dydžio (0,75 VMDU) kompensacijas gauna ir Kauno rajono politikai.

DELFI jau skelbė, kad Plungės rajono vicemeru visuomeniniais pagrindais dirbantis televizijos „gelbėtojas“ Gediminas Jaunius prašė rajono savivaldybės per mėnesį jam mokėti nuo 600 iki 700 litų kanceliarijos, pašto ir transporto išlaidoms padengti.

Įdomu tai, kad už kompensacijoje sumokėtų lėšų panaudojimą savivaldybių politikams nereikia atsiskaityti.