Žmonės toliau bėga nuo intensyvių kautynių rytų Ukrainoje, Rusijos ir Ukrainos pajėgoms kovojant dėl kelių svarbių miestų ir kaimų Luhansko ir Donecko regionuose.

„Rusai ėmė atakuoti, apšaudymas vis stiprėja. Kare mes jau 8 metus, dabar gyvename fronte. Vaikai visą naktį nerimauja, bijo naktimis miegoti, todėl nusprendėme išvežti juos iš miesto“, – pasakojo vietos gyventoja Svitlana.

Šimtai ukrainiečių specialiu evakuacijos traukiniu išvyko į Dniprą ir kitus į vakarus esančius, saugesnius miestus.

„Suprantu, kad jie nori išvykti, jeigu pas mane ateitų karas, prievartavimai ir žūtys... Žmonės miršta, jie bėga nuo karo. Visi nori išgyventi, visiems reikia gyventi, visiems reikia ramybės“, – svarstė traukinio palydovė Olha.

Ukraina praneša, kad rusai ruošiasi pulti Donecko srities Sloviansko miestą.

„Lymano kryptimi priešas pergrupuoja kariuomenę ir papildo amuniciją, kurą, tepalą, kad galėtų pasiruošti puolimui prieš Sloviansko miestą. Priešas ir toliau blokuoja civilius laivus Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje“, – informavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Oleksandras Štupunas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžia, kad šalies kariuomenės sugebėjimas sulaikyti Rusijos pajėgas Donbase priklauso nuo vakarų ginkluotės tiekimo.

Rusija nori sunaikinti kiekvieną Donbaso miestą. Žodis „kiekvieną“ nėra perdėtas. (…) Visi griuvėsiai kadaise laiminguose miestuose, juodi gaisrų pėdsakai, krateriai po sprogimų – tai viskas, ką Rusiją gali duoti savo kaimynams, Europai ir pasauliui. Tai bene greičiausias valstybės degradacijos pavyzdys – kelias, kurį Rusijos valstybė nuėjo per daugiau nei 100 karo dienų.

Ukrainos kariai daro viską, kad sustabdytų okupantų puolimą, kiek tai įmanoma. Tiek, kiek jiems leidžia sunkioji ginkluotė, moderni artilerija – visa tai, ko mes prašėme ir tebeprašome iš savo partnerių“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Su V. Zelenskiu Kyjive susitikęs Jungtinės Karalystės gynybos ministras Ben Wallace tikina, kad jo šalis ir toliau darys viską, kad padėtų Ukrainai laimėti karą.

„Mes manome, kad viskas prasideda nuo to kas yra teisinta, o kas – neteisinga. Ir manome, kad tai susiję ne su šansais. Manau, kad mes galime išstumti rusus iš Donbaso. Manau, kad režimą galite privesti prie tokio taško, kai kariuomenė sugrius. Kaip žinote, kariai išsenka ir Didžioji Britanija niekada nepasiduoda“, – viešėdamas Ukrainos sostinėje sakė gynybos ministras.

Volodymyras Zelenskis

Ukrainos antrą kartą nuo karo pradžios apsilankė ir Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen. Komisija iki šios savaitės pabaigos turėtų paskelbti rekomendaciją dėl galimybės Ukrainai suteikti kandidatės į ES statusą.

„Ukrainos žmonės įrodė neįtikėtina jėgą, motyvaciją ir ištvermę. Esu įsitikinusi, kad mes kartu įveiksime šį siaubingą, žiaurių karą. Mes ir jūs atstatysime šią gražią šalį ir modernizuosime Ukrainą. Ir tiesiog noriu pasakyti, kad mes stovime jūsų pusėje“, – Ukrainoje sakė EK pirmininkė.

Tuo tarpu Ukraina sulaukė kritikos iš didžiausio vakarų sąjungininko – JAV.

JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, jog Ukrainos prezidentas V. Zelenskis nenorėjo girdėti Vašingtono perspėjimų apie Rusijos invazijos grėsmę. Pasak JAV prezidento Vladimiras Putinas rengėsi kirsti Ukrainos sieną, dėl to, esą, nebuvo jokių abejonių. Tačiau tuo, anot jo, tikėti nenorėjo nei Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, nei jo patikėtiniai.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas atsakydamas į J. Bideno kritiką pareiškė, kad Ukraina prašė partnerių įvesti Rusijai prevencines sankcijas, dar prieš įsiveržiant į šalį. Tačiau jie nenorėjo girdėti Kyjivo prašymo.

Joe Bidenas

Esą V. Zelenskis su J. Bidenu kalbėjo tris ar keturis kartus, lyderiai išsamiai keitėsi nuomonėmis ir situacijos vertinimais dėl karo grėsmės. Ukraina tikina, kad nors šalis matė Rusijos pasiruošimą, tačiau apimtis ir įžūlumas buvo netikėtas.

Ukraina paprašė JAV paaiškinti J. Bideno komentarus.

Taip pat toliau stengiamasi rasti būdų išgelbėti tris užsienio piliečius, kuriuos prorusiški separatistai Donbase nuteisė mirties bausme. Vienas Ukrainos parlamentaras pareiškė, kad tiek gynybos ministerija, tiek pagrindinė žvalgybos valdyba, kuri rūpinasi kalinių mainais, imasi visų būtinų priemonių, minėtų užsienio piliečių gyvybėms išsaugoti.

Ukrainos vicepremjerė tikisi, kad separatistų valdžia galiausiai pasielgs racionaliai, nes supranta, kokios būtų pasekmės, jei nuteistiesiems kas nors atsitiks.

Savo ruožtu Jungtinės Karalystės premjeras tikina, kad yra pasibaisėjęs teismo sprendimu. Ir taip pat nurodė savo ministrams padaryti viską, kas yra įmanoma, kad būtų paleisti du mirties bausme nuteisti britai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: