Apie tai, kad yra pasvarstymų dėl bankų mokesčių ir didžiųjų prekybos centrų apmokestinimo, pavyzdžiui, pagal prekybinį plotą, užsiminė Lietuvos valstiečių žaliųjų frakcijai Seime priklausantis Lietuvos centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis.

„Tai – tai, ką yra padariusi Lenkija, Vengrija ir dalis kitų Europos valstybių. Nes tie šaltiniai, kuriuos siūlo prezidentas, yra geri, bet jie yra per maži“, – DELFI sakė N. Puteikis.

Parlamentaras yra įsitikinęs, kad diskusija dėl šių mokesčių įvedimo bus kertinė politinių debatų tema per biudžeto svarstymą.

„Kai bus balsavimas dėl mokesčių bankams, kai bus balsavimas dėl papildomo mokesčio didiesiems prekybos centrams, mes labai aiškiai pamatysime, kas yra kas. Ir bus 75 prieš socialdemokratus, konservatorius, liberalus. Šitie gins stambųjį oligopolinį kapitalą“, – sakė N. Puteikis.

Pasak šiuo metu apie konkrečius skaičius kalbėti dar anksti.

„Techninės detalės bus suderintos viduje, ir visuomenei pateiktos artimiausiu metu“, – sakė N. Puteikis.

Parlamentaro teigimu, lėšos, surinktos iš tokių mokesčių, būtų nukreiptos pajamų ir turtinės nelygybės mažinimui.

Karbauskis: tokių kalbų yra

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė girdėjęs apie kalbėjimą apie tai, kad galėtų būti svarstoma tokių mokesčių idėja.

„Mes esame girdėję apie tai. Apie tai šneka Vyriausybė. Tai galbūt yra prasmingesnė kalba negu kalbėjimas apie kažkokius papildomus mokesčius viena ar kita forma Lietuvos žmonėms.

Yra kalbama apie galimą mokestį Lenkijos pavyzdžiu ir bankams – jų kapitalui. Nes daugelis bankų iš viso nėra Lietuvos mokestinėje sistemoje, o kiti dengiasi dar krizių nuostolius iš gaunamo pelno. Kitas dalykas tai yra apmokestinimas prekybos centrų plotų“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak valstiečių-žaliųjų lyderio, tokiais sprendimais vadovaujamasi Lenkijoje.

„Čia yra Lenkijos sprendimai. Kadangi Vyriausybės ir premjero ryšiai su Lenkijos premjeru ir Vyriausybe yra labai artimi, tai, kiek aš suprantu, jie domisi sprendimais Lenkijoje, ir galbūt kažkokius analogiškus siūlymus pateiks Seimui“, – sakė R. Karbauskis.

Tačiau partijos lyderis teigė kol kas nematęs jokių konkrečių įstatymų projektų.

„Mes tik girdėjome, kad gali būti apie tai kalbama. Manau, kad tie susitikimai, taip pat – ir vakarykštis, su Lenkijos premjeru galėjo būti pasidalinimas ir ta informacija apie tai, kaip ir kodėl jie tai darė“, – sakė R. Karbauskis.

Politiko teigimu, Lenkijoje tokios priemonės pasiteisino.

„Visuomenė tai ten priėmė tikrai labai teigiamai, nes tai yra būdas spręsti finansų poreikį ne tokiais būdais, kurie nugula ant pačių socialiai mažiausiai apgintų žmonių“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, surinktos lėšos galėtų būti nukreiptos socialinėms reikmėms. Politikas sakė, kad kol kas kalbas apie tokius mokesčius dar galima laikyti tik užuominomis.

„Tokių užuominų yra, bet kol kas nei projektų, nei konkrečių skaičių nebuvo minėta. Buvo tik pasidalinta tuo, kad yra Lenkijoje tokie mokesčiai, ir, kad jie pasiteisino. Atitinkamai, svarstant apie mokestinės bazės išplėtimą ir valstybės pajamų didinimą, tikriausiai tai yra sprendimai, kurie turėtų mažiausią pasipriešinimą iš visuomenės, o galbūt – net teigiamą vertinimą“, – sakė R. Karbauskis.