Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Klaudijaus Stanionio pasirašytame rašte verslo forumo iniciatyvinei grupei nurodoma, kad ministerijoje sudaryta darbo grupė parengė „įvairių siūlymų“ dėl „Sodros“ situacijos gerinimo, tarp kurių yra ir idėja „Sodros“ išmokų dydį sieti su realiomis jos gaunamomis pajamomis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Stanišauskas DELFI sakė, kad ministerija koncepcijoje pateiktų siūlymų nekomentuoja, „kol nebus priimtas politinis sprendimas“. Šis klausimas Vyriausybėje, anot jo, turėtų būti svarstomas „artimiausiu metu“.

SADM ministras Rimantas Jonas Dagys trečiadienį popiet žurnalistams sakė, kad „svarstomi įvairiausi pasiūlymai, kokie tik yra gauti“. Tačiau jis pabrėžė nepritariantis idėjai „Sodros“ išmokas tiesiogiai sieti su pajamomis.

„Aš ganėtinai skeptiškai vertinu bet kokius tokius siūlymus, nes jie gali sukelti tam tikrą nestabilumą, bet mes vertiname įvairiausius variantus ir skaičiuojame, kiek tai kainuotų ir kokį efektą duotų ateityje“, – kalbėjo ministras.

DELFI primena, kad kovą vykusiame verslo forume tokią išmokų sistemą siūlė ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto steigėja ir tarybos pirmininkė, buvusi prezidento Valdo Adamkaus ekonomikos patarėja Elena Leontjeva. Jos nuomone, „Sodrai“ niekaip neišbrendant iš nuolatinio deficito vertėtų keisti išmokų skaičiavimo tvarką ir jas susieti su realiai per ketvirtį gautomis pajamomis. Tokiu atveju mažėjant surenkamų pinigų, mažėtų ir išmokos, daugėjant – jos didėtų.

Dėl verslininkų nuolat siūlomų „Sodros“ įmokų „lubų“ įvedimo ministerija laikosi pakankamai griežtos pozicijos.

„Toks sprendimas, nesvarbu kokio dydžio „lubos“ būtų nustatytos, bet kuriuo atveju sumažintų „Sodros“ pajamas ir turėtų neigiamos įtakos socialinio draudimo sistemai“, – rašoma SADM atsakymuose verslininkams.

Verslo atstovai nuolat ragina Vyriausybę numatyti maksimalias „Sodros“ įmokas, nes maksimalios išmokos egzistuoja.

DELFI primena, kad gegužės pabaigoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pranešė, kad „Sodros“ situacija yra išties sudėtinga ir toliau mažėjant įplaukoms gali kilti problemų mokant pensijas ir kitas socialines išmokas.

SADM skaičiavimu, „Sodros“ pajamoms įtaką daro sunkmečiu mažėjančios darbų apimtys, darbuotojų skaičius, smunkantis darbo užmokestis, nuo kurio skaičiuojamos ir mokamos socialinio draudimo įmokos.

Kartu įtakos esą turi ir vis daugiau bankrutuojančių bendrovių, daugėja nelegalaus darbo atvejų, atlyginimų „vokeliuose“.

Per sausio-gegužės mėnesius „Sodra“ gavo 4,923 mlrd. Lt, o išleido – 5,782 mlrd. Lt arba 859 mln. Lt daugiau nei surinko.