Paskutinėmis žiniomis, kol kas nei vienas iš sulaikytų asmenų nėra paleistas į laisvę. Pagal įstatymą, areštinėje jie gali būti laikomi 48 valandas, iki rytojaus vakaro.

Prokuratūra jau pranešė, kad į teismą greičiausiai bus kreipiamasi dėl aršiausių riaušininkų suėmimo, tą planuojama daryti ketvirtadienio rytą.

Tarp sulaikytų žmonių – trys žinomos moterys. Už grotų atsidūrė Seimo nario Valdemaro Valkiūno padėjėja Nendrė Černiauskienė. Praėjusiuose parlamento rinkimuose ji buvo Lietuvos liaudies partijos (LLP) sąrašo vedlė. Ši partija rinkimuose liko pati paskutinė, surinkusi 0,25 proc. balsų.

LLP nariai pasižymėjo homofobiška retorika. Šiuo metu dėl debatuose išsakytų teiginių vienas iš kandidatų – Pranciškus Valickas, yra teisiamas dėl neapykantos kurstymo. Partijos programoje taip pat buvo minima, kad laimėję rinkimus jie siektų Lietuvos išstojimo iš Europos Sąjungos.

Dar prieš tai, 2017 m., Aurelijus Veryga N. Černiauskienę buvo paskyręs Sveikatos apsaugos viceministre, atsakinga už korupcijos prevenciją. Tačiau po kiek daugiau nei metų šiose pareigose su ja buvo atsisveikinta dėl netenkinančių darbo rezultatų.

Pati N. Černiauskienė nebuvo įvardijama kaip viena iš antradienį vykusio protesto organizatorių, tačiau aktyviai prisidėjo į jį kviesdama žmones.

Taip pat sulaikytos ir dvi „Šeimų sąjūdžio“ aktyvistės – Vitolda Račkova ir Adelina Sabaliauskaitė. Šios moterys pagarsėjusios dėl savo landžiojimų po ligonines per koronaviruso pandemiją.

Šios moterys aktyviai dalyvavo ne tik „Šeimų marše“, bet ir anksčiau vykusiuose protestuose prieš karantino suvaržymus, LGBT bendruomenę. Vėliau jos galėjo būti pastebėtos Dieveniškėse, kur žmonės priešinosi migrantų apgyvendinimui.

Dėl antradienio riaušių, kai mitinguotojai nepakluso reikalavimams atsitraukti nuo Seimo ir pareigūnus apmėtė akmenimis, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Per jas sužalota 18 pareigūnų.

Prokuratūra kol kas negali įvardinti, kam iš sulaikytųjų pateikti įtarimai – kol kas dar atliekamos apklausos, renkama tyrimo medžiaga. Neatmetama, kad įtariamųjų ratas dar gali plėstis.

Už riaušių organizavimą gresia laisvės atėmimas iki 6 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)