Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad pagal K. Ramelio pareiškimą iškelia baudžiamąją bylą ir toliau aiškinsis, ar parlamentaras buvo apšmeižtas, kai A. Urmonas jį išvadino kyšininku bei pažėrė kaltinimų dėl bendradarbiavimu su KGB įtartai politikei Kazimirai Prunskienei priimto palankaus sprendimo.

Teismo salėje susitikę K. Ramelis ir A. Urmonas skundą nagrinėjančiam teisėjui Gediminui Viederiui pareiškė, kad nežada taikytis ir paprašė bylą kuo greičiau perduoti nagrinėti teisiamajame posėdyje. Be to, K. Ramelis užsiminė, kad jau artimiausiu metu žada pareikšti civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Kokią sumą bandys prisiteisti iš Liustracijos komisijos pirmininko, K. Ramelis kol kas nebuvo linkęs atskleisti, tačiau patikino, jog tai „bus nemaža suma“.

„Kad nekiltų pasisakymų, jog aš noriu jo sąskaita praturtėti, noriu pasakyti, kam bus tos sumos pervestos – vaikų globos namams, bažnyčiai, gal dar kam nors, man nereikės nė lito“, - Seimo narys sakė, kad, jeigu teismas priteis neturtinės žalos atlyginimą, pinigus jis skirs labdarai.

K.Ramelis: visi privalome gerbti teismo sprendimą K. Prunskienės byloje

Į teismą privataus kaltinimo tvarka K. Ramelis kreipėsi, kaip pats jis nurodė, dėl sistemingo A. Urmono šmeižto ir įžeidinėjimų. Buvęs Vilniaus apygardos teismo skyriaus pirmininkas aiškino, kad Liustracijos komisijos pirmininkas ne kartą išsakė esą šmeižikiškus teiginius apie K. Prunskienės bylos nagrinėjimą ir šiai priimtą palankų sprendimą.

A.Urmonas pavasarį per spaudos konferenciją ir vėliau rašte Generalinei prokuratūrai nurodė, kad yra pagrindas manyti, jog K. Ramelis ir teisėjas Giedrius Baziulis iš anksto susitarė, kad bus pakeistas 1992 metų Aukščiausiojo Teismo priimtas sprendimas, kuriuo K. Prunskienė pripažinta slapta bendradarbiavusi su sovietų saugumu.

„Tai grynas šmeižimas, be to, jis dergia dabar galiojantį teismo sprendimą, kuris privalomas visiems, tame tarpe ir A. Urmonui kaip valstybės pareigūnui, - sakė K. Ramelis. - Kol teismo sprendimas galioja, visi turi jį vykdyti ir gerbti“.

Be to, K. Ramelis įsižeidė, kad Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės posėdyje A. Urmonas pareiškė, jog Specialiųjų tyrimų tarnybai esą seniai žinoma, kad buvęs teisėjas yra kyšininkas.

„Jis sakė, kad Lietuvoje ir Seime, visose frakcijose pilna komunistų, kad nieko negalima padaryti, kad ir Seimo narys K. Ramelis yra buvęs plataus masto kyšininkas. Kas čia yra? Dabar jis sakė, kad pas jį ateidavo ir advokatai, ir kiti skųstis. Kas jis per šašas, kad pas jį ateidavo skųstis advokatai?“ –Seimo narys piktinosi, kad buvo šmeižiamas sąmoningai.

A.Urmonas: aš taip pat esu įžeistas

Tuo tarpu A. Urmonas tikina, kad K. Ramelio skundas teismui yra nepagrįstas, nes jis tik išsakęs Liustracijos komisijos narių nuomonę. 

„Pataikiau į dešimtuką tos bylos, kuri sukasi apie K. Prunskienę, todėl atsiranda daug nepatenkintų, - sakė A. Urmonas. – K.. Ramelis mano, kad jį įžeidžiau, tačiau aš jį kritikavau kaip pareigūną, o ne kaip žmogų – jo net anksčiau nepažinojau. Yra įrodymai labai įvairūs – netgi nuo Švenčionių atkeliauja. Skundėsi teisėjai, advokatai atėjo pas mus, - tokie ir įrodymai“.

A. Urmonas tikino, kad taip pat galėtų paduoti K. Ramelį į teismą, nes šis vienam laikraščiui esą sakęs, jog „man gresia kalėjimas, kad esu Seimo klapčiukas ir VSD profesorius“.

„Aš irgi esu įžeistas, todėl taikytis nesu linkęs“, - Liustracijos komisijos pirmininkas aiškino, kad samdysis advokatą ir bandys savo tiesą įrodyti teisme.

Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos kandidatu į Seimo narius iškelto K. Ramelio ir A. Urmono bylą teismas žada toliau nagrinėti tik po Naujųjų metų, nes dėl šią savaitę numatomos operacijos parlamentaras anksčiau negalės atvykti į teismą.

Manoma, kad tik kitame teismo posėdyje paaiškės, ar dėl K. Ramelio kaltinimų A. Urmonas bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.