„Kyla labai elementari grėsmė – politiką daro ne tie, kurie ją turėtų daryti. Politiką turi daryti politinės partijos, o iš paminėtų pavyzdžių ir Mažeikių atvejo matome, kad politiką daro ne politinės partijos, o interesų grupės. Tada mes ir į Konstituciją turėtume įrašyti, kad politiką įgyvendina interesų grupės arba dar aiškiau – firmos, kompanijos ar konsorciumai. Tegul tuomet būna politika „Rubicon“, Pramonininkų konfederacijos ar kokių nors aludarių, kiaulių augintojų, sliekų augintojų asociacijų reikalas“, - DELFI teigė politologas Alvidas Lukošaitis.

Į Marijampolės savivaldybę – „Arvi“ darbuotojai

Marijampolės rajone Lietuvos liaudies partija suformavo 18 kandidatų sąrašą, iš jų 14 dirba „Arvi“ įmonių grupės bendrovėse. Lietuvos liaudies partijos Marijampolės skyriui taip pat vadovauja „Arvi ir Ko“ reklamos ir viešųjų ryšių koordinatorius Andrius Jasinskis, o „Arvi ir Ko“ prezidentas bei valdybos pirmininkas V. Kučinskas yra partijos vicepirmininkas.

Į rajono savivaldybės tarybą, be „Arvi ir Ko“ įmonių grupės vadovo V. Kučinsko, kandidatuoja „Arvi ir Ko“ reklamos ir viešųjų ryšių koordinatorius A. Jasinskis, „Arvi ir Ko“ valdybos narys bei gamybos vystymo direktorius Juozas Urbaitis, „Arvi ir Ko“ personalo direktorė Nijolė Daukšienė, „Arvi cukrus“ generalinis direktorius Eduardas Justinas Jakevičius, „Arvi ir Ko“ verslo informacijos ir IT vadovas Audrius Blažauskas, „Arvi ir Ko“ projektų vadovė Šarūnė Urbaitytė, „Arvi cukrus“ Juridinio ir personalo skyriaus vadovė Vilija Kaušikaitė, „Arvi“ kalakutų fermos administratorė Sandra Blažauskienė, „Arvi fertis“ vadybininkė-apskaitininkė, „Arvi fertis“ administratorė Evelina Gintnerytė, „Arvi ir Ko“ buhalterė Vilija Šarienė, „Arvi ir Ko“ administratorė Jurgita Omelevičienė bei „Arvi fertis“ statybų direktorius Andrius Kalinauskas.

„Arvi“ įmonių grupė taip pat figūruoja finansinėse Lietuvis liaudies partijos ataskaitose. Pavyzdžiui, 2010 m. trečiąjį ketvirtį K. Prunskienės partiją „Arvi cukrus“ per du kartus parėmė 30 tūkst. Lt, „Arvi kalakutai komandinė ūkinė bendrija“ - 10 tūkst. Lt, „Arvi kalakutai“ - 30 tūkst. Lt, „Arvi fertis“ - 30 tūkst. Lt, „Arvi ir Ko“ - 14,3 tūkst. Lt, įmonių grupei priklausantys „Marijampolės pašarai“ - 10 tūkst. Lt, taip pat „Baltkalis“ - 30 tūkst. Lt.

Ketvirtąjį ketvirtį Lietuvos liaudies partiją taip pat rėmė „Marijampolės pašarai“ (15 tūkst. Lt), „Baltkalis“ (12,3 tūkst. Lt).

Rietavo rajoną valdyti nori „Rietavo veterinarinė sanitarija“

Panašiai verslininkai į savivaldą eina ir Rietave - „Rietavo veterinarinė sanitarija“ parėmė Lietuvos liaudies partiją pinigais, o prieš rinkimus į kandidatų sąrašą sugužėjo 7 šioje įmonėje dirbantys žmonės, o vienas asmuo yra vienos šios įmonės darbuotojos sutuoktinis. Iš viso K. Prunskienės kandidatų sąrašą Rietave sudaro 11 asmenų.

Tarkime, pirmoji sąraše į Rietavo savivaldybės tarybą – „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ logistikos vadovė Raimondas Augustinavičienė. Toliau į tarybą patekti siekia tos pačios bendrovės gamybos ir technikos direktorius Juozas Rekašius, vyriausiasis įmonės automechanikas Jonas Kėbla, taip pat vyriausiasis mechanikas Steponas Gricius, buhalterė-kasininkė Alvyra Venckuvienė, valytoja Vida Jucienė, „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ vadybininkė Alma Budginienė bei bedarbis jos sutuoktinis Jonas Algirdas Budginas.

„Rietavo veterinarinė sanitarija“ taip pat figūruoja finansinėse K. Prunskienės ataskaitose – trečiąjį ketvirtį Lietuvos liaudies partiją ši įmonė parėmė per du kartus parėmė 30 tūkst. Lt.

A.Lukošaitis: tai tegul sąrašas ir vadinasi „Arvi kalakutų ir gaidžių koalicija“

Alvidas Lukošaitis
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas A. Lukošaitis tokią tendenciją, kai tam tikruose regionuose valdžią nori perimti konkrečios įmonės atstovai, vadina grėsme demokratijai, nes esą kyla pavojus, jog sprendimai rajono savivaldybės taryboje bus priimami konkrečios interesų grupės naudai.

„Interesų grupės nėra baubas, kenkėjai, parazitai ar atidundantys zombiai, bet yra atitinkamos demokratijos žaidimo taisyklės. Interesų grupės gali sudaryti sąrašus kartu su partijomis, organizacijomis, bet dabar pradeda ryškėti, kad sąrašai sudaromi remiantis darbinių santykių filosofija, priklausomybe vienai ar kitai firmai, pavaldumu tos firmos vadovui, kuris užsimano sudalyvauti politikoje“, - teigė politologas.

Jis sutiko, kad tokiam sąrašui pelnius daugumą taryboje, įmonės atstovai vieningai balsuotų už tai įmonei naudingų sprendimų priėmimą – tvirtintų detaliuosius planus ir panašiai.

„Tokie dalykai neturi nieko bendro su demokratija, su demokratijos taisyklėmis, demokratiniu sprendimų priėmimo procesu, su tomis taisyklėmis, kurios garantuoja tam tikrą kompromisą, konsensusą, kalbant apie įvairius visuomenės interesus. Išeina, kad priimdami vieną ar kitą sprendimą, turėsime firmos „X“ ar firmos „Y“ interesus“, - piktinosi mokslininkas.

A. Lukošaičio nuomone, tokiu atveju geriausia viską vadinti tikraisiais vardais: jeigu kandidatų sąrašą sudaro vienos įmonės darbuotojai, tai tegul jis ir vadinasi: „Malūnas“, „Paukštininkystės ūkis“, „Benzino kolonėlės kolektyvas“, „Arvi kalakutų ir gaidžių koalicija“ ar „Viči karosų, karpių ir silkių koalicija“.

„Juokėmės iš tų laikų, kai valstybę, kaip buvo sakoma, gali valdyti virėja, melžėja ar mechaninių dirbtuvių vedėjas, bet dabar tokių požymių irgi yra. Iš esmės mes kalbame apie demokratijos nepilnavertiškumą arba demokratijos mažakraujystę“, - reziumavo politologas.

Kazimira Prunskienė
K.Prunskienė grėsmių demokratijai nemato

Pasiteiravus, ar nekyla grėsmės demokratijai, jeigu „Arvi“ įmonių grupės darbuotojų dominuojamas kandidatų sąrašas Marijampolėje laimėtų daugumą ir tuomet galėtų priiminėti sau naudingus sprendimus, K. Prunskienė tokius teiginius atmetė. Jos nuomone, šis sąrašas daug mandatų nelaimės, nes skyrius yra labai jaunas, tačiau politikė teigė tiksliai nežinanti, ar išties beveik visi kandidatai šiame skyriuje yra iš vienos įmonių grupės.

„Nei viena įmonė, nei viena partija negaus daugumos, todėl kad yra nauja. Mes džiaugtumėmės, jei gautume keletą vietų, maksimumas, manau, gali atsiremti į 5 vietas. O ten, kiek žinau, pirmame dešimtuke, yra žmonių, kurie dirba ir kitose įstaigose. Skyrius yra labai naujas, vienas iš pačių naujausių. Turime nemaža skyrių, bet nesuspėjau įsukti visko, aš negalėčiau (nieko pasakyti – DELFI), man tai skamba naujai, aš netyrinėjau kiekvienos pavardės“, - DELFI sakė K. Prunskienė.

Pasak K. Prunskienės, norint užvaldyti kurį nors regioną, esą reiktų kur kas didesnio rėmimo pinigais, kur kas aukštesnio rango „korifėjų“. Be to, anot K. Prunskienės, tai ne Seimo rinkimai, kur galima patekti į rimtą valdžią, tad grėsmių esą nėra.

„Nematau jokios grėsmės, nes tada reikėtų žymiai didesnio masto rėmimo, žymiai didesnių korifėjų. Aš, pavyzdžiui, nesu jokia verslininkė ir jeigu vienas kitas iš mūsų partijos narių yra verslo žmogus, tai nieko blogo. Kai vyks Seimo rinkimai, kur yra rimta valdžia tikrąja to žodžio prasme, tai tos vienos ar kitos įmonės įtaka visos šalies mastu gali būti menka. Čia yra mūsų naujų skyrių debiutas. Kokia čia gali būti grėsmė? Ką tada reikštų demokratinis procesas Lietuvoje, kad dvi dešimtis metų dirba partijos ir skyriai, bet, staiga, per keletą mėnesių susikūręs skyrius staiga imtų ir vienu ypu nukonkuruotų visus?“, - pavojų neregėjo K. Prunskienė.