Rinkimų kampanijos metu D. Grybauskaitė apie šeimą kalbėjo nedaug.

„Mano mama, Vitalija Korsakaitė, gimė 1922 m. Biržų rajono Latvelių kaime. Tėvelis, gimęs 1928 m. Kėdainių rajone, - Grybauskas. Atrodo, kad su trumpąja i, nes kai pernai tėvelį laidojau, pakėlusi dokumentus radau, kad visi jo dokumentai su trumpąja raide, o tėvelių vestuvių liudijimas išrašytas jau su ilgąja. Taip ir mano visi dokumentai – su ilgąja“, - sakė tuomet dar kandidatė į prezidentus.

D.Grybauskaitė yra pasakojusi, kad gimė ir augo kuklioje šeimoje - mama iki mirties 1989 m. dirbo pardavėja, tėvelis - elektriku, o apie 20 metų prieš išeidamas į pensiją – vairuotoju. Abu D. Grybauskaitės tėveliai palaidoti Vilniuje.

Tetą vadino Brone

Gerokai daugiau apie prezidentės šeimą Biržų krašto laikraščiui „Šiaurės rytai“ papasakojo Biržų rajono Pagervės kaime gyvenanti Bronislava Grinvaldienė – D. Grybauskaitės teta. Prezidentės mama Vitalija ir Bronislava yra seserys, tik ne tos pačios motinos. Jų tėvas - Petras Korsakas, turėjęs dvi žmonas, kurios jam pagimdė devynis vaikus.

D. Grybauskaitės mama Vitalija yra pirmosios, o teta Bronislava - antrosios žmonos dukros, seseris skiria 20 metų skirtumas. „Iš devynių P. Korsako vaikų gyvos esame tik trys D. Grybauskaitės tetos - Danutė, Marytė ir aš", - sakė B. Grinvaldienė.

Pasak B. Grinvaldienės, Latveliuose gimusią ir augusią D. Grybauskaitės mamą V. Korsakaitę daug kas pažinojo. Ne vienas regėjo ir kaime dažnai viešėjusią jos dukrą Dalią. „Mane Dalia vadino Brone. Ji tik dvejais metais vyresnė, o aš jai esu teta. Taip jau gyvenime susiklostė", - „Šiaurės rytams“ kalbėjo B. Grinvaldienė.

Ryšiai nutrūko po Nepriklausomybės

Paskutinį sykį dukterėčią B. Grinvaldienė matė prieš savo sesers Vitalijos, D. Grybauskaitės motinos, mirtį - maždaug prieš dvidešimt metų. B. Grinvaldienė pasakojo nuolat bendravusi su seserimi ir dukterėčia, šeima lankydavosi Biržų krašte pas gimines, tik ryšiai ėmę trūkinėti į Lietuvą atėjus permainoms.

Baigusi mokyklą, prezidentės mama V. Korsakaitė išvažiavo mokytis į Vilnių. Sostinėje ji sutiko būsimąjį vyrą - Polikarpą Grybauską. „Polikarpas buvo lietuvis, tik, atrodo, turėjo lenkiško kraujo, paveldėto iš motinos ar senelės", - per rinkimų kampaniją skleistus gandus apie esą neaiškią prezidentės tėvelio kilmę neigė B. Grinvaldienė.

Tik apie santykius su sesers vyru Polikarpu B. Grinvaldienė kalbėjo nedaug: „Mes nesipykom, nes toli gyvenom. Žmogus jis gal geras, bet labai mylėjo moteris. Vitalija buvusi ne vienintelė, tačiau tikra jo žmona“, - užsiminė prezidentės teta.

Motina verkė išleidusi D.Grybauskaitę į Leningradą

R.Kalvaitytės nuotr.
„Gyveno ji nelengvai - Vitalija gaudavo 60 ar 70 rublių atlyginimą", - sakė pašnekovė, pamenanti, kaip sesuo verkė į Leningradą mokytis išvažiavus dukrai Daliai. Toks esą buvęs D. Grybauskaitės sprendimas, kurio pakeisti negalėjo niekas. Iš namų paramos studentė negaudavusi.

B.Grinvaldienės žiniomis, Rusijoje D. Grybauskaitei padėti galėję tik toje šalyje gyvenę giminaičiai. „Mūsų pusbroliai padėjo. Kirove gyveno mano tėvo brolio Adolfo Korsako dukra Gertrūda, ištekėjusi už karininko Nikolajaus", - sakė moteris.

Iš motinos paveldėjo nuoširdumą ir charakterį

B. Grinvaldienės teigimu, prezidentės mamos darbo vieta buvo senojo „univermago“ kamputyje, kur prekiauta siūlais, kojinėmis ir kitomis smulkiomis prekėmis. D. Grybauskaitės motinos gyvenimas buvęs nelengvas, tačiau artimiesiems ji nesiskųsdavo.

„Vitalija buvo labai kantri ir uždara - ji nei aimanavo, nei dejavo", - apie sesers būdą kalbėjo B. Grinvaldienė. D. Grybauskaitės charakterio bruožuose ji sakė matanti daug motinos panašumų - ne tik nuoširdumą, bet ir tvirtą charakterį.

„Dalia, kaip ir Vitalija, jei pasakys, tai kaip kirviu nukirs. Jei nusprendė mokytis - tai ir padarys. Mes ir vaikystėje žaisdami klausydavome jos komandų. Visur jos buvo pilna ", - sako prezidentės giminaitė. Nors Dalytė, pasak jos, vaikystėje buvo nedidukė šviesiaplaukė, labai anksti išryškėjęs jos tvirtumas, gebėjimas vadovauti.

Apie nepaprastą prezidentės motinos gerumą laikraščiui pasakojo daugelį metų rajono teismo posėdžių sekretore dirbusi Biržuose gyvenanti Donata Zakarienė. Ji su prezidentės mama ne tik kelerius metus mokėsi Latveliuose, bet ir keletą mėnesių kartu gyveno Vilniuje. „Aš neturėjau nieko - iš namų tegalėjau lašinukų atsivežti. Vitalija pati labai sunkiai vertėsi, tačiau ji man stengėsi padėti, virdavo sriubą, niekada nesakydavo, kad čia mano, o čia jau tavo..." – apie prezidentės motinos gerumą studijuojant Vilniuje prisiminė D. Zakarienė.

Prezidentės senelis kentė tremtį ir kalėjimą

Daugybė prezidentės giminaičių ilsisi Latvelių kaimo kapinėse – proseneliai, senelis Petras Korsakas, dėdės Liudvikas ir Pranas, teta Filomena, motinos pamotė Marijona (antroji senelio žmona) ir dar nemažas būrys Latveliuose gyvenusios Korsakų giminės atšakų. Prezidentės dėdė Jonas dingęs pokaryje.

D. Grybauskaitės močiutė, pirmoji P. Korsako žmona, buvo kilusi iš Nemunėlio Radviliškio valsčiaus. Nemunėlio Radviliškio kapinėse ji ir palaidota.

B. Grinvaldienės teigimu, jos tėvelis P. Korsakas buvo tarpukario Lietuvos pareigūnas. Po 1940 - ųjų jis išvežtas į Sibirą.

„Be jokio teismo. Už ryšius su partizanais. Tėvą išvežė tada, kai iš Vilniaus kalėjimo paleido tuo pačiu kaltintą motiną. Po kelerių metų grįžęs iš Sibiro tėvas vėliau pateko į kalėjimą. Tai buvo apie 1950 - 1953 metus. Mūsų tėvas buvo labai tiesus", - prezidentės senelį prisiminė B.Korsakaitė-Grinvaldienė.

Anot prezidentės tetos, Petro Korsako giminė - labai plati. Vienoje jos atšakoje yra galiūnas, pasaulio rekordininkas, stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas - jį su prezidente giminystė esą sieja per stipruolio tėvą.

Pats Ž. Savickas apie galimą giminystę su prezidente DELFI sakė perskaitęs tik laikraštyje. Sportininkas pasakojo, kad jo giminė plati ir iki šiol apie giminystę su D. Grybauskaite niekas nekalbėjo. „Kai susitiksime, gal ir paklausiu, įdomu, ar mes tikrai giminės“, - kalbėjo Ž. Savickas.

Prezidentės komanda, užsiėmusi pasirengimu inauguracijai, giminystės ryšių nekomentavo.