Šauktiniai piktinasi: buvo žadėta kompensuoti studijas

Į DELFI redakciją kreipėsi šauktinis, kuris teigė, kad prieš tarnybą viešojoje erdvėje buvo kalbėta, kad šauktiniams bus kompensuojama iki 50 proc. studijų kainos, vis dėlto kai baigė tarnybą, jaunuolis suprato, kad jokia kompensacija jam nepriklauso.

„Buvau šauktinis ir prieš pradedant tarnauti buvau paklausęs karo prievolės centre, ar man priklausys valstybės finansavimas studijoms iki 50 proc., jie atsakė, kad taip, turėtų. Baigiau tarnybą, įstojau į mokamą vietą Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje ir, kai pradėjau domėtis dėl to finansavimo, pasirodo, kad jis priklauso tik tarnavusiems iki 2015 balandžio 21 dienos, t.y. prieš visą šaukimą dar. Bet visur buvo šnekėta apie studijų finansavimą šauktiniams“, - nusivylęs laiške rašė šauktinis.

Kitas tarnybą netrukus baigsiantis savanoris taip pat pasakojo, kad pildant dokumentus, buvo paaiškinta, kad kažkiek studijų kainos kompensuos valstybė: „Buvo pasakyta visiems, kad dalį studijų kainos kompensuos valstybė, iki 50 proc., taigi buvo paaiškinta, kad gali kompensuoti ir 10 ar 15 proc., bet tikrai tai žadėjo.“

Viešojoje erdvėje – ministro ir premjero pažadai

Daugybė žiniasklaidos tekstų ir informacinių pranešimų viešojoje erdvėje iš tiesų patvirtina šauktinių žodžius. Kai jaunuoliai buvo kviečiami tarnauti kariuomenėje savanoriškai, kaip viena iš motyvacinių priemonių buvo pateikiamas studijų finansavimas iki 50 proc.

„Išties, šauktiniams bus skiriama gerokai daugiau lėšų negu minima suma. Bus mokamos kompensacijos už studijas, darbdaviams – už darbo vietos išsaugojimą. Taigi bendra suma daug didesnė negu 238 eurai“, - interviu žiniasklaidai 2015 metų kovo 21 dieną sakė Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Apie dalies studijų kainos kompensavimą anksčiau kalbėjo ir premjeras Algirdas Butkevičius. „Labai svarbu yra tai, kad numatytas dalies faktinių studijų kainos kompensavimas, taip pat subsidijos privalomąją pradinę karo tarnybą atlikusių jaunuolių darbdaviams, taip pat gali būti taikomos papildomos lengvatos stojantiems į aukštąsias mokyklas ir valstybės tarnybą ir, aišku, kitos priemonės“, - žiniasklaidoje 2015 metų kovo 4 dieną cituojami premjero žodžiai.

Po to įstatymas buvo pakeistas, tačiau nemažai šauktinių tiki, kad vis dar galioja sena tvarka.

KAM: vietoj kompensacijos – didesnės išmokos

Pasak Krašto apsaugos ministerijos atstovų, kompensacija už studijas šauktiniams niekada ir nebuvo žadėta.

„2015 m. pavasarį, atnaujinus šaukimą į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, pasikeitė socialinės garantijos. Kaupiamoji piniginė išmoka pradėta taikyti vietoj anksčiau numatytos dalies studijų kainos kompensacijos. Kaupiamoji piniginė išmoka yra skaičiuojama kas mėnesį, o sukaupta suma išmokama asmeniui atlikus tarnybą. Jos dydis priklauso nuo atliktos tarnybos vertinimo rezultatų“, - komentavo KAM Visuomenės informavimo skyriaus patarėja Asta Galdikaitė.

Pasak KAM atstovės, finansavimas buvo taikomas tik Bazinius karinius mokymus baigusiems žmonėms: „Studijų finansavimas buvo taikomas tik BKM (Bazinius karinius mokymus) baigusiems kariams iki 2015 m. balandžio mėn. Šie mokymai, atnaujinus nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, buvo sustabdyti.“

J. Olekas: studijų kompensavimas seniai panaikintas

J. Olekas DELFI teigė, kad apie studijų kompensavimą buvo kalbėta labai seniai, vėliau tvarka buvo pakeista ir atsirado didesnė išmoka. Jis nesuprato, kodėl šauktiniai vis dar nežino naujos tvarkos.

Juozas Olekas

„Jie vietoj 34 eurų gauna 300, tai jie gali ir kompensuotis, ir kurti verslą. Labai maža dalis naudojosi kompensacija, o kiti jokio paskatinimo negaudavo. Mes sutarėme, kad visi verti, kurie ateina į šauktinius, gauti tam tikrą kompensaciją, ar ji skirta studijoms, ar kitiems dalykams, čia jau tarnaujančiojo reikalas. Ateina tarnauti ir po studijų žmonės, tai neteisinga, kad tie, kurie dar nestudijavo, gauna už studijas pinigus, o tie, kurie jau pabaigė, negauna. Buvo padidinta suma ir integruota į išmokas“, - kalbėjo J. Olekas.

Pasak ministro, tokia tvarka patvirtinta jau seniai: „10 kartų buvo padidinta suma. Buvo daug tokių pageidavimų, nes ta lengvata naudojosi labai siauras ratas žmonių. Po to, kai mes keitėme į 9 mėnesių tarnybą ir patvirtinome naują tvarką, tada ir kalbėjome apie integravimą.“

R. Juknevičienė: aš pasisakyčiau už kompensacijas studijoms

Seimo narė Rasa Juknevičienė DELFI teigė, kad ji labiau palaikytų tikslinį skatinimą ir studijų kompensacijas, bet sprendimą jau priėmė Seimas.

Rasa Juknevičienė

„Jie tuos pačius pinigus gali panaudoti mokslui, tai čia niekas iš esmės nepasikeitė. Bet aš būčiau labiau šalininkė ne tiek piniginio skatinimo, kiek tikslinio skatinimo žmonėms siekti aukštojo mokslo. Aš nebūčiau teikusi tokio pasiūlymo, bet tai buvo ministro ir Seimo daugumos apsisprendimas. Aš taip labai nesipriešinau, nes norėjosi, kad šauktinių grąžinimas sklandžiai būtų įvestas“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Pasak politikės, dabar šauktiniai gali išmoką, gaunamą po tarnybos, naudoti kaip nori: „Pakeitimai įsigaliojo praeitų metų pavasarį. Gal neišgirdo žmonės iki galo apie pakeistus įstatymus. Dabar žmogus gauna 3 tūkst. eurų išmoką ir gali ją panaudoti kaip nori.“