DELFI primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) priklausantys konservatoriai pareikalavo atlikti tyrimą dėl Maskvos įtakos Lietuvos politikai, paaiškėjus informacijai apie parlamentarės Irinos Rozovos ryšius su Maskvos diplomatais.

Smulkmenų nežinojo

DELFI laidoje pasiteiravus, ar R.Tamašunienė žinojo apie I.Rozovos veiklą, ji tikino, kad šiuo metu laukiama išvadų, o smulkmenų, anot jos, nežinojo.

„Mes smulkmenų tikrai nežinojome, nes tai slapta medžiaga. Aš manau, kad šiandien per anksti pateikti kažkokius vertinimus, nes Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas priima sprendimus, jie prašys leidimo specialios komisijos statuso ir jie pasakys, pateiks išvadas, po to galėsime pateikti duomenis“, – laidoje kalbėjo R.Tamašunienė.

Naujajai ministrei pasirodė keista, kad kai kam toji informacija buvo žinoma jau seniai, tačiau labai ilgai jokių veiksmų nebuvo imtasi.

Arnas Mazėtis, Rita Tamašunienė

„Aš pasielgiau taip, kaip turi pasielgti frakcijos seniūnas. Mes turėjome pateikti žmones pagal kvotas į pirmininkus, tie, kurie užpildys klausimyną ir tie, kurie gaus leidimą. Visi deleguoti žmonės turi leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Kai pirmininkas pasakė, kad galimai Irinai Rozovai nebus suteiktas toks leidimas, ji ir neprašė tokių pareigų, bet mes, kaip frakcija, ir nepateikėme. Mes pasielgėme taip, kaip ir turėjo pasielgti frakcijos vadovybė. Mūsų veiksmai šiuo atveju yra teisingi. Kita vertus, norėčiau įvertinti, kad jeigu ta informacija yra žinoma jau seniai, tai kodėl niekas nesiima veiksmų“, – laidoje kalbėjo I.Rozova.

Nenori skubėti vertinti

R.Tamašunienė žiniasklaidai teigė, kad iš V.Pranckiečio sulaukė žinių, kad I.Rozova negalės užimti vadovaujančių pareigų. Pasiteiravus, ar jai nekilo idėja apie tai išsiaiškinti daugiau, ji atsakė, kad tai – ne jos kompetencijos klausimas.

„Buvo pasakyta, kad tai yra susiję su saugumo žymomis. Jeigu negali, tai negali, ir neužims. Tai yra ne mano, o institucijų vertinimas“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

Tiesa, politikė tikino, kad dar tikrai nenori nieko kaltinti, nes kol kas dar laukiama išvadų.

„Saugumo komitetas dar nėra paskelbęs, kaip bus įvertinta ta medžiaga. Kai ją turėsime, tuomet ir vertinsime“, – sakė Seimo narė.

Stebina, kodėl niekas nesiėmė veiksmų

Laidoje ji priminė analogišką praeities įvykį, kai lenkų tėvų forumas buvo įsivėlęs į nemalonią situaciją.

„Aš noriu pasakyti, kad kažkas žinojo, tylėjo ir nesiėmė jokių veiksmų. Kitas dalykas, galbūt Seime yra ir kitų, kurie net nepildė klausimyno, nors jiems reikėjo, galbūt yra tų, kuriems yra išduotos rekomendacijos. Todėl aš galvoju, kad tai bus kompleksinis sprendimas ir bus pažiūrėta į problemą taip, kad nebūtų manipuliuojama ir šantažuojama. Mes turėjome analogišką situaciją, kai lenkų tėvų forumas VSD ataskaitoje buvo paminėtas kaip galimai keliantis grėsmę.

Po metų tos grėsmės nebeliko. Jie kelia prielaidą, bet patikrinus tam tikrus faktus, gali paaiškėti visai kita situacija. Aš nenoriu vertinti, nes tai turi atlikti komisija ir komitetas“, – atsakė R.Tamašunienė.

Pasiteiravus, ar nemano, kad dabartinis I. Rozovos skandalas yra dėmė visai partijai, ji tik pakartojo, kad dar laukiama išvadų, kurios ir nulems tolesnius veiksmus.

„Pirmiausia, tai sąraše yra šimtai žmonių. Kandidatai yra tikrinami, ar jie atitinka reikalavimus tapti kandidatais. Taip buvo ir šiuo atveju. O galimą dėmę mes matysime tada, kai bus atliktas tyrimas“, – atsakė politikė.

„Kai sulauksime išvadų, tada mes ir kalbėsime“, – į klausimą, kaip elgsis partija, atsakė R.Tamašunienė.