R. Tamašunienė ketvirtadienį BNS sakė šiuo metu dar negalinti įvertinti, ar yra pagrindas įvesti tiesioginį valdymą Širvintų rajone, ministerija vertins gautą informaciją ir priims sprendimą.

„Gautas Vyriausybės atstovo pranešimas apie įstatymų nesilaikymą, nauja taryba iki šiol negali išsirinkti Etikos komisijos, ji yra privaloma kiekvienoje savivaldybėje“, – apie situaciją sakė R. Tamašunienė.

„Mes privalome tą informaciją įvertinti ir spręsti, ar teiksime nutarimo projektą, ar greitai taryba susizgribs, kad priemonės taikomos pačios drastiškiausios, nes laikinas tiesioginis valdymas nedaro garbės nė vienai tarybai, kuri nesugeba atiduoti opozicijai priklausančių postų ir įsteigti komisijos, kui privalo veikti“, – kalbėjo ministrė.

Tiesioginio valdymo įvedimas Širvintose svarstomas, nes savivaldybėje per įstatymų nustatytą laikotarpį nepaskirtas Etikos komisijos pirmininkas. Pagal įstatymus, jį siūlo opozicija.

„Buvo kreipimaisi į Širvintų savivaldybę ir kadangi per keturis posėdžius nepavyko to padaryti, informavome Vyriausybę apie susidariusią situaciją. O Vyriausybė savo ruožtu teikia klausimą Vidaus reikalų ministerijai. Ministerija dabar turi spręsti dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo, ar yra poreikis, ar ne“, – BNS ketvirtadienį sakė Vyriausybės atstovas Vilnius apskrityje Julius Arlauskas.

Įstatymai numato, kad tiesioginis valdymas savivaldybėje įvedamas galutiniu Seimo nutarimu, šį klausimą prieš tai turi svarstyti ir Seimui teikti Vyriausybė. Atitinkamus nutarimų projektus, gavusi kreipimąsi, Vidaus reikalų ministerija turi parengti per penkias darbo dienas, Vyriausybė apsispręsti turi dar 20 darbo dienų.

Merė Živilė Pinskuvienė BNS teigė, kad politikai nepatvirtino dviejų opozicijos siūlytų kandidatų suabejojus jų tinkamumu. Ji žada vėl siūlyti opozicijos kandidatą į Etikos komisijos vadovus rugsėjo 30-ąją vyksiančiame posėdyje.