Kelios dešimtys jaunuolių iš Lietuvos ir užsienio, pasirinkusių programą „Nuo stoties iki Bažnyčios. Kelionė per skurdo vietas“, popietę susirinkę prie Vilniaus geležinkelio stoties, pirma patraukė autobusų stoties link. Kaip aiškino ekskursijai vadovavęs Vilniaus arkivyskupijos Carito atstovas Donatas, sumanymo esmė – parodyti kitokį Vilnių ir gyvenimą, pamatyti tai, ką dažnai esame linkę nuslėpti bei ignoruoti.

Vilniaus autobusų stotyje piligrimai išgirdo, kad daliai žmonių stotis – gyvenimo ir nakvynės vieta. Tačiau, kalbėjo ekskursijos vadovas, apsaugos darbuotojai benamiams neleidžia ilgai sėdėti stotyje, juos muša „bananais“.

„Kodėl meluojat? Tuoj pakviesiu apsaugą“, - tai išgirdusi pasipiktino stotyje dirbanti gėlių pardavėja.

Iš stoties Taize susitikimo dalyviai pasuko į Vilniaus arkivyskupijos Carito nakvynės namus Šv. Stepono gatvėje. Čia neturintieji namų gali apsistoti nuo 19.30 val. vakaro iki 8 val. ryto. Nakvynės namuose prieglobstį randa visi – svarbu atnešti pažymą, kad nesergi tuberkulioze. Kaip aiškino programos vadovas Donatas, čia priimami ir išvaryti žmonų.

Benamiai kambariuose gyvena po 7 ir daugiau. Patalpas jie tvarkosi patys. Už gyvenimo nakvynės namuose mėnesį reikia atseikėti po 30 litų. Dieną nakvynės namuose likti negalima, todėl jo gyventojai dažniausiai traukia į čia pat esančią stotį. Du trečdaliai nakvynės namų lankytojų – vyrai.

Kita ekskursijos stotelė buvo Tomo Zano biblioteka. Ji ypač mėgstama žiemą - čia pasišildyti ir paskaityti ateina ne tik benamiai, bet ir turintys priklausomybių nuo narkotikų ar alkoholio. Kitoje ekskursijos stotelėje išvystą apleistą pastatą Carito darbuotojai praminė „Restoranu“.

Čia visuomenės atstumtieji susirenka papuotauti - vaišinasi spiritu ir 2,90 Lt kainuojančiu burnos skalavimo skysčiu.

Pamatė ir moteriškąjį skurdo Vilnių

Antroje ekskursijos dalyje Taize jaunimo susitikimo dalyviai pasuko į moteriškąjį skurdo rajoną – Sodų ir Gėlių gatves, kur vakarais ir kitu paros metu stovi prostitutės. Ekskursijos dalyviams parodyta Sodų gatvės „vizitinė kortelė“ – alaus baras ir sekso reikmenų parduotuvė. Skelbimas vitrinoje informuoja apie 10 proc. nuolaidą vibratoriams ir vaginoms.

Toliau sekė viešnagė Visų Šventųjų šeimos paramos centre Visų Šventųjų gatvėje. Jame veikiančiame Vaikų dienos užimtumo centre kasdien ruošia pamokas, užsiėmimus lanko apie 40 vaikų iki 18 metų amžiaus. Daugiausia vaikai į centrą ateina iš Stoties, Naujininkų rajonų. Ne visi jie lanko mokyklą arba, kaip aiškina centro vadovė, mokyklose yra „išdykiausi“, „žvaigždės“. Su vaikais centre dirba savanoriai.

Tame pačiame pastate veikia ir Šeimos centras, tiesiantis pagalbos ranką skurdžiai gyvenančioms, priklausomybių turinčioms šeimoms.

„Visus myli ir visais rūpinasi Dievas. Darykime gailestingumo darbus aplinkiniams“, - baigiantis programai ragino jos vadovas. Paskutinė skurdo Vilniaus stotelė buvo Visų Šventųjų bažnyčioje. Čia melstasi už kelyje akivaizdžiai ir neakivaizdžiai sutiktus benamius, kenčiančias moteris, gatvės vaikus, kenčiančiuosius nuo įvairių priklausomybių.

DELFI primena, kad penktadienį prasidėjęs Taize jaunimo susitikimas Vilniuje „Pasitikėjimo piligrimystė“ piligrimams ir vilniečiams siūlo įvairius teminius užsėmimus. Skirtingose sostinės vietose jaunimas ir lektoriai kalba apie gyvenimo prasmę, skirtingas kultūras, ekologiją ir socialines problemas, žmogaus orumą, bažnytinį meną, tikėjimo klausimus.

Penktadienį 15 val. ir šeštadienį 14.30 val. sostinės bažnyčiose, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto auditorijose, muziejuose ir kitose erdvėse jaunimui siūloma keliasdešimt teminių užsiėmimų.