„Nemanau, nes mes kvietėme kiekvieną atskirai. Su daugeliu kalbėjome, tai jie tikrai nerodė tokio noro. (Kalbėjomės) su T. Tomilinu ir su L. Kukuraičiu, ir su S. Skverneliu. S. Skvernelį mes dar 2015 metais agitavome būti mūsų nariu, bet jis pasirinko dorą ir sąžiningą partiją – „valstiečių“, iš kurios dabar bėga“, – ironijos nevengė A. Sysas.

Pats L. Kukuraitis nepaneigė, kad galbūt toks kvietimas ir buvo.

„Žinokite, nepamenu, ar kvietė. Gali būti, kad ir kvietė. O čia, žinote, dar tie kvietimai – tokie su užuominomis, kur sunku įvertinti. Ir aš visiškai neturiu ausies šitiems dalykams, nes savęs neprojektuoju kol kas į jokią partinę veiklą. Nebuvau nei „valstiečių“ narys, ir kol kas į kitas partijas nesidairau. Dėl to gali būti, kad praslydo ir pamiršau“, – sakė jis.

T. Tomilinas patvirtino kvietimo sulaukęs, už jį dėkoja, tačiau teigia pasirinkęs sunkesnį kelią.

„Visos Seimo frakcijos vienaip ar kitaip man išsakė draugišką kvietimą, – nežinau, kiek tas buvo rimtai, kiek pusiau rimtai. Aš labai gerbiu žmones. Natūralu, kad socialdemokrai man, kaip kairiųjų pažiūrų politikui, pasiūlė jungtis prie jų. Aš esu jiems už tai dėkingas.

Tiesiog mano gyvenime buvo tam tikras nuoseklumas. Tikrai niekada nesižavėjau politikais, kurie vaikšto per partijas. (…) Paprasčiausiai manau, kad paskutinis žingsnis, kokį politikas gali padaryti, tai yra pereiti į kitą partiją. Aš einu sunkesniu keliu“, – teigė parlamentaras.

Naujasis politinis darinys kelia klausimų

A. Sysas nesutiko, kad socialdemokratų senbuviams alergiją kelia vien mintis apie galimą S. Skvernelio buvimą partijoje, tačiau ir entuziazmo, kalbant apie tokią galimybę, jis nerodė.

„Alergijos nekelia, bet paprasčiausiai ketveri metai jo buvimo Ministro Pirmininko poste tikrai nerodo, kad jis būtų kairysis. Taip jis sukandęs dantis priėmė kai kuriuos sprendimus, kurie sprendė vaikų pinigus, pensijų reformos dalykus, kurie buvo daugiau kairieji, bet užtenka vienos rankos pirštų suskaičiuoti tokius sprendimus“, – kalbėjo A. Sysas.

Apskritai politikui neaišku, kokios krypties laikysis naujasis politinis darinys.

„Jie matyt bandys eiti savo keliu, ir sprendžiant iš to, kad pasikvietė ir A. Butkevičių, ir dar kai ką, tai čia irgi bus mišrainė. Nežinau, kokią ideologiją jie propaguos“, – sakė A. Sysas.

Patikslinus, kad Seimo demokratai save mato kaip centro kairės politinės jėgos atstovus, socialdemokratas pradėjo juoktis.

„Kokios centro kairės, jeigu A. Butkevičius prašėsi pas liberalus? Kokia čia centro kairė? Kokia čia Liberalų sąjūdis yra centro kairė?“, – juokėsi A. Sysas.

Mano, kad nereikia labai skubėti bičiuliautis

Politikas sutiko, kad ilgalaikėje perspektyvoje šis politinis darinys galėtų būti laikomas socialdemokratų konkurentais. Apskritai jis situaciją apibūdino kaip politinį rinkėjų meilės trikampį.

„Sprendžiant iš to, kad „Karbauskis ir co“ pasidavė radikaliai dešinei, tai, jeigu jie teigia, kad jie bus centro kairė, tai, aišku, jie iš dalies lieka mūsų konkurentais ateityje – ilgalaikėje perspektyvoje. Situacija yra tokia, kad „valstiečiai“ pavogė mūsų rinkėjus 2016 metais, o dabar S. Skvernelis bandys vogti iš tų pačių „valstiečių“ . O dalis rinkėjų pas mus patys grįžta – toks meilės trikampis“, – sakė A. Sysas.

Socialdemokratas pastebėjo, kad visame šitame kontekste, kol kas jiems sekasi, ir mano, kad dabar svarbu nepriimti klaidingų sprendimų.

„Kol kas mes – ant Olimpo, stengsimės nenusiristi, nedaryti klaidų ir jokių nereikalingų draugysčių su įvairiais beieškančiais savo kelio. Mes turime savo Vyriausybės programą, reikia bandyti jos laikytis, nesiblaškyti, ir manau, kad tada mums šansai yra dideli gerai pasirodyti rinkimuose – tiek savivaldos, tiek Seimo“, – teigė A. Sysas.

Naujam politiniam dariniui ypatingų perspektyvų politikos senbuvis nemato.

„Nelabai tikiu naujadarų ilgu egzistavimu. Kartais tai būna vienam sezonui. Neprisimenu nei vienos atskilusios partijos, kuri labai stipriai pasirodytų, išskyrus Laisvės partiją. Tačiau ir ten reikia palaukti bent ketverius metus ir pažiūrėti, kas iš to išeina. Prisikėlėliai arba „violetiniai“ atėjo labai su triukšmu, bet po to – šnipštas“, – sakė A. Sysas.

Pas „valstiečius“, politiko nuomone, dabar pradėjo lįsti problemos, kurios ir anksčiau buvo, bet juos kartu laikė galimybė būti valdžioje.

„Sako, kad „saldus žodis yra laisvė“, bet sakau, kad nemažiau saldus yra ir „valdžia“. Kol esi valdžioje, gali sukąsti dantis ir iškęsti nesutarimus, nes turi tiesioginę prieigą prie valdžios, pats esi šeimininkas, gali diktuoti reikalavimus, o kai išeini į opoziciją jau pradeda lįsti nesutarimai, kurie matėsi nuo pirmos dienos“, – sakė A. Sysas.

Mano, kad Šimonytei viskas į naudą

Politiko nuomone, premjerei Ingridai Šimonytei tokie pokyčiai tik į naudą.

„Aš net linkęs manyti, kad S. Skvernelis turi dabar tokią kortą, kuri gali išmušti „Laisvę“ iš koalicijos, nes jie turi daugiau balsų. O kodėl? S. Skvernelis yra valdžios vyras. Jis mėgsta valdžią. Sutinku su R. Karbauskiu, kad jis ir eidamas 2016 m. labai derėjosi norėdamas užimti aiškią poziciją sąraše, ir turėti kokį nors postą, ir laimėti. Jis yra konjunktūros žmogus. O, jeigu pasiūlys – kodėl atsisakyti?“, – kalbėjo A. Sysas.

Jo nuomone, tokiu atveju galėtų įvykti rokiruotė ir „Laisvės frakciją“ valdančiojoje daugumoje pakeistų demokratai.

„Jie būtų vietoj „Laisvės“. „Laisvė“ turi aštuonis mandatus, o jie turės trylika, tai – iš karto penkiais balsais daugiau. Du ministrus pakeiti, ir dar pakeiti tuos ministrus, kurie yra patys nepopuliariausi sąraše, konservatoriai iš karto gauna „bonusų“, galvos skausmas dingsta dėl partnerysčių, LGBT, dekriminalizacijų. Čia gali būti toks Ostapo Benderio ėjimas arkliu“, – svarstė A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (394)