Taip jis įvertino Seimui planuojamas pateikti Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma senatvės pensijos mažinimą dėl išankstinių pensijų mokėjimo stabdyti, kai iš asmens vykdomų atskaitymų suma tampa lygi visai išankstinės pensijos metu išmokėtai sumai.

„Čia yra toks žanras: mes mylime rinkėjus, nes išankstinė pensija nėra privaloma. Tai nėra valstybės įpareigojimas būtinai išeiti į priešlaikinę pensiją. Ši pensija buvo sugalvota tam, kai žmogus atsiduria tokioje situacijoje, kai netenka darbo, yra jau garbingo amžiaus ir negali susirasti darbo. Kaip vienas iš šio įstatymo projekto autorių galiu pasakyti, kad, žiūrėdami į kitas šalis, kad tokia galimybė yra, vertinome vakarietiškus pavyzdžius ir sudėliojome taip, kad žmogus pats pasirenka, ar nori metams, dvejiems ar penkeriems išeiti į išankstinę pensiją, bet su sąlyga, kad jis praranda dalį pensijos“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Sysas.

Politikas akcentavo, kad socialinis draudimas tai yra bendras „katilas“ ir šią sistemą reikėtų stiprinti.

„Tai yra mūsų bendras katilas, jeigu mes ką nors atleidžiame nuo socialinio draudimo, tai tame bendrame katile mažėja pinigų. Turime visokiais būdais stiprinti draudimo sistemą. Tai yra mūsų visų tam tikras garantas. Bet jeigu mes kiekvieną kartą siūlome ką nors neįdėti, o atimti, vadinasi, visiems lieka mažiau“, – sakė A. Sysas.

Jo duomenimis, šiuo metu išankstinę pensiją gauna apie 3 tūkstančius gyventojų.

Kaip ELTA jau skelbė, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis ketvirtadienį Seimui ketina pateikti Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama taisyti susidariusią situaciją, kai išankstinę pensiją pasirinkę asmenys sumažintą išmoką gauna visą likusį gyvenimą.

Įstatymo pataisas parengę Seimo nariai L. Kukuraitis ir Tomas Tomilinas siūlys senatvės pensijos mažinimą dėl išankstinių pensijų mokėjimo stabdyti, kai iš asmens vykdomų atskaitymų suma tampa lygi visai išankstinės pensijos metu išmokėtai sumai.

Projektas numato, kad sustabdžius senatvės pensijos mažinimą, asmeniui pradedama mokėti visa jam priklausanti senatvės pensija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją