Ministras pažadėjo, kad balandį bus teikiamas nutarimo projektas dėl ministerijai pavaldžių įstaigų reorganizacijų.

„Aš laukiau šito audito išvadų, kad pasižiūrėčiau, kaip galima ir jomis pasinaudoti, kad būtų galima jau balandį teikti pradinį projektą, kaip reorganizuoti pavaldžias institucijas“, – sakė A. Monkevičius.

„Personalijų klausimo“ po šio audito spręsti neketinama.

„Aš buvau labai griežtai pasakęs auditoriams, kad praneštų, jei reikėtų spręsti personalijos faktą, tokio niekas nepateikė. Bet nerimą kelia ir galimai (įvykę dalykai – DELFI)“, – sakė A. Monkevičius.

Ministras teigė, kad yra numatyta konsultuotis su kitomis institucijomis. Tačiau jis patikino, kad per auditą nebuvo pateikta faktų apie vykdomus nusikaltimus. Ministras kalbėdamas apie išvadas dažnai minėjo žodį „galimai“, ir perklaustas atsakė, kad įrodymų apie pažeidimus, dėl kurių būtų galima svarstyti apie asmeninę arba baudžiamąją atsakomybę, nėra gauta.

Po audito susisiekimo ministras Rokas Masiulis feisbuke rašė, kad „sistemoje yra labai negerų dalykų“. Plačiau apie tai galima skaityti čia.

Švietimo ministras tarp tokių negerovių paminėjo pavyzdį, kai buvo parama iš vieno šaltinio.

„Tie negeri dalykai kelia labai daug abejonių, bet kai kur tie dalykai nėra tokie labai rimti pažeidimai. Pavyzdžiui, Nacionalinis egzaminų centras (pirko paslaugas) mokytojų apgyvendinimui iš vieno šaltinio – Lietuvių namų bendrabučio. Na tai, ar viešbutis būtų pirktas, ar tas bendrabutis – toks buvo pasiteisinimas. Bet aš manau, kad neturėtų ateityje būtų abejonių“, – sakė A. Monkevičius.

Ministras taip pat patikino, kad buvo sustabdyti pirkimai ugdymo turiniui atnaujunti.

„Manome, kad kiti būdu palyginti nebrangiai galime parengti šitą projektą, bet tas lėšas, tai yra daugiau nei 6 mln., nukreipti į mokytojų kvalifikacijos tobulinimą“, – sakė A. Monkevičius.

Svarbiausiu darbu vadino reorganizaciją

Ministras paaiškino, kad auditą atliko dviejų ministerijų auditoriai. Susisiekimo ministerijos auditoriai iki kovo 22 d. turėjo parengti išvadas dėl viešųjų pirkimų, viešųjų privačiųjų interesų derinimą. Kiti auditoriai atliko funkcinį auditą.

„Susipažinęs matau, kad ženklią dalį išvadų jau įgyvendinome. Pirmiausia, turėčiau pasakyti, kad tik pradėjęs dirbti sausį ėmiausi veiksmų pirmiausia paskirti laikinai einantį pareigas Ugdymo plėtotės centro vadovą, teisininką, kuris buvo įpareigotas konsultuojantis su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) užtikrinti procedūras, kad būtų visiškai užkirstas kelias bet kokiems neskaidriems dalykams, susijusiems su viešaisiais pirkimais arba viešų ir privačių interesų derinimu“, – kalbėjo A. Monkevičius.

Svarbiausiu darbus jis pavadino pavaldžių institucijų reorganizavimą.

„Atliekant funkcinį auditą mūsų ministerijos auditoriai pastebėjo, kad jau nuo 2010 m. yra viešųjų įstaigų, kurių steigėjai yra arba ministerijai pavaldžios institucijos. Šiandien kaip tik Vyriausybėje svarstys mano pateiktą pasiūlymą (…) išeiti iš dalininkų trijose viešosiose įstaigose – Jaunimo, Ugdymo plėtotės centrų ir Visagino profesinio mokymo viešosios įstaigose“, – teigė A. Monkevičius.

Pasak jo, svarbu pačiai ministerijai užtikrinti visas procedūras, kad būtų išvengta bet kokio neskaidrumo viešuosiuose pirkimuose ir kalbant apie viešųjų ir privačių interesų derinimą ir lėšų panaudojimą.

„Jau sausio gale buvo duoti nurodymai Teisės, Personalo, Turto valdymo padaliniams, kad jie iš naujo peržiūrėtų procedūras, ir užtikrintų, kad būtų reaguojama į preliminarias audito išvadas. Ministerija jau nuo vasario turėjo naujas teisines sąlygas ir priežiūrą“, – kalbėjo A. Monkevičius.