Socialinėje erdvėje kylant vis daugiau tėvų klausimų, ŠMSM skelbia, kada vaikai turi neiti į ugdymo įstaigas.

„Vaikai, grįžę iš šių šalių (Kinija, Šiaurės Italija (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos–Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras) arba turėję tiesioginį kontaktą su sergančiu koronavirusu asmeniu, turi 14 dienų likti namuose, jų tėvai – informuoti ugdymo įstaigos administraciją. Jei vaikas turi bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų (karščiavimas, kosulys, dusulys, apsunkintas kvėpavimas) jis taip pat turi neiti į mokyklą“, – skelbia ministerija.

Ministerija kreipėsi ir į mokyklų bendruomenes sudaryti sąlygas neiti į ugdymo įstaigas tiek mokiniams, studentams, tiek mokytojams.

„Prašome švietimo įstaigų leisti darbuotojams bei mokiniams, studentams, jei jie pastaruoju metu grįžo iš minėtų šalių, nesilankyti švietimo įstaigoje, sudaryti sąlygas mokytis nuotoliniu būdu, savarankiškai, o darbuotojams – dirbti nuotoliniu būdu. Sprendimus, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, gali priimti įstaigos vadovas“, – rašoma pateikiamoje informacijoje.

Dar kartą primenama, kad vaikai, kurie neseniai grįžo iš viruso židinių, gali prižiūrėti tėvai arba seneliai.

„Darbdavių prašoma suteikti galimybę dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei nepavyksta susitarti su darbdaviais, galima kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą. Kaip paaiškino šio centro specialistai, jeigu vaikas neserga, tačiau grįžo iš minėtų rizikos šalių, jį prižiūrinčiam asmeniui taip pat išduodamas nedarbingumo pažymėjimas“, – rašoma ministerijos pateikiamoje informacijoje.

„Vaiką prižiūrinčiai mamai ar tėčiui išmoka iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų pradedama mokėti nuo pirmos vaiko slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų“, – teigia ministerija.

Visas ministerijos rekomendacijas galite perskaityti čia.

Delfi primena, kad naujausiais duomenimis, pasaulyje patvirtinta beveik 83,4 tūkst. koronaviruso atvejų ir per 2,7 tūkst. mirčių, 36,6 tūkst. sirgusiųjų pasveiko.

Lietuvoje penktadienio naktį nustatytas vienas ligos atvejis, iki šiol iš viso atlikta 70 tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 70, laukiama rezultatų dėl šešių mėginių.