"Tai, kas dabar vyksta šalyje, kelia grėsmę ne tik Lietuvos įvaizdžiui, bet ir užsienio politikos tęstinumui", rašoma pirmadienį išplatintame kreipimesi į prezidentą. Tą pat dieną Prezidentūros skandalą tyrusi Seimo komisija paskelbė išvadas, jog R.Paksas dėl savo ryšių "buvo ir tebėra pažeidžiamas", ir tai "sudaro grėsmes nacionaliniam saugumui".

"Užuot vizitų į užsienį metu aiškinęs Lietuvos siekius ir principines nuostatas, jūs esate priverstas aiškintis dėl savo aplinkos įtartinų ryšių ir savo rėmėjų įtartinos veiklos", - rašoma kreipimesi į prezidentą.

Pasak kreipimosi autorių, užsienio politikos korta vis aktyviau naudojama vidaus politinėje kovoje. "Matome, kaip jūsų užsienio vizitai aktyviai naudojami Jūsų įvaizdžio formavimo kampanijose. Manome, kad nederėtų painioti Jūsų, kaip politiko, asmeninių reikalų su Jūsų, kaip valstybės vadovo, pareigomis."

Todėl prezidentas raginamas susilaikyti nuo vizitų į užsienį, o ypač nuo gruodžio 8 dieną palanuojamo vizito į JAV.

"Dabartinėmis aplinkybėmis Lietuvos prezidento vizitas gali pavirsti ne vien padėkos mūsų valstybei ženklu, bet ir prezidento asmeninių problemų aiškinimusi galingiausios pasaulio valstybės vadovui. Todėl yra pavojus, kad šis labai svarbus vizitas nepasieks savo tikslo ir nepakankamai sustiprins Lietuvos ir JAV partnerystę", - rašoma kreipimesi.

Dokumentą pasirašė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata, rašytojas Jurgis Gimberis, aktorė Virginija Kochanskytė, architektė Audra Kaušpėdienė ir dar kelios dešimtys visuomenėje žinomų mokslo ir kultūros profesionalų.