Kauno klinikų Intensyvios terapijos skyriuje gydomi sunkiai COVID-19 sergantys pacientai. Visiems jiems reikia deguonies ir nuolatinės priežiūros. Kad tokių pacientų, kurių būklė dėl koronaviruso tampa kritinė, sumažės, vilties įkvepia vaistai nuo COVID-19.

Austrijoje sukurto vaisto klinikiniai bandymai prasideda Kauno klinikose.

„Vaistų kūrėjai yra Austrijos farmacinė kompanija, vaistas nėra visiškai naujas, jis jau buvo išbandytas keliuose klinikiniuose tyrimuose. Paskutinis vyko Prancūzijoje, kur buvo skirta 50 pacientų“, – LNK komentavo Kauno klinikų anesteziologė reanimatologė Vilma Traškaitė-Juškevičienė.

Medikė sako, kad pirmieji vaisto bandymai, atlikti užsienyje, suteikia vilčių. Koronavirusas pažeidžia kraujagysles, padarydamas jas porėtas, o šis vaistas leidžia išsaugoti nepažeistas.

„Jis reikšmingai sumažina endotelio – vidinės kraujagyslės sienelės sluoksnio pažeidimą ir jo pralaidumą bei pagerina paciento išeitis“, – paaiškino V. Traškaitė-Juškevičienė.

Nors vaistą gavo dar nedaug žmonių, tačiau panašu, kad jis bus saugus vartoti.

„Šis medikamentas savo saugumu nenusileidžia kitiems panašiems medikamentams, naudojamiems kitose studijose. Tai reiškia, kad jis yra lygiai tiek pat saugus ir nesukelia pašalinių reiškinių“, – komentavo Kauno klinikų medikė.

„Pfizer“ vaistai nuo koronaviruso

Tyrime savanoriškai dalyvaus 30 Kauno klinikų pacientų. Jiems kelias dienas bus leidžiamas eksperimentinis vaistas.

„Svarbiausias kriterijus, kad pacientas sirgtų COVID-19 liga, jam pasireikštų vidutinio sunkumo liga – jis jau turėtų būti gydomas ligoninėje, Terapiniame skyriuje, bet dar ne Intensyviosios terapijos skyriuje“, – sakė V. Traškaitė-Juškevičienė.

Kaune tyrimas truks 3 metus, jame dalyvaus dar 8 ES šalys. Mieste kalbinti kauniečiai, paklausti, ar sutiktų naudoti neseniai sukurtus vaistus, atsako įvairiai.

„Net nežinau, čia dabar kiekvienam yra baisu. Nevartosi – bus blogai, pavartosi – gal bus dar blogiau. Ir ką daryt? Kas gali atsakyt? Kuo galima pasitikėti?“, – komentavo kaunietis.

„Manau, kad reikėtų. Gal tie, kas bijo vakcinų, turės bent jau kažkokią alternatyvą“, – svarstė LNK kalbintas vyras.

„Reikėtų, kad (vaistai) būtų gerai ištirti ir po to, jei jos iš tikrųjų padėtų ir nebūtų didelių šalutinių poveikių“, – komentavo kaunietis.

„Technologijos vis tiek eina į priekį. Ir skiepai kiek kartų yra gelbėję pasaulį... Galbūt, žinokite, ir vartočiau“, – sakė kita kalbinta Kauno gyventoja.

Medikai sako, kad kol nėra nei vieno oficialaus vaisto, žmonės griebiasi tokio gydymo, kokį tik išmano. Neretai – ir nustebinančio gydytojus.

„Vaistai nuo kirmelių. Gal šuniui duoda, tada suserga kovidu ir patys pradeda vartoti. Toliau buvo kalbos apie hidroksichlorokviną – tai jo nevartoti. Kaip ir sakiau, nevartoti deksametazono jokiu būdu patiems“, – LNK pasakojo Kauno klinikų farmakologė Simona Stankevičiūtė.

Mokslininkai sako, kad atsiradus pirmiems vaistams, pandmeijos tunelio gale pasimatys ryški šviesa.

„Patį kovidą kuo gydyti atsiranda šiuo metu ir tai galėtų būti kelias iš aklavietės, iš to supriešinimo, jeigu Vyriausybė pradėtų dėti pastangas, kiek įmanoma didesnes, kad tie vaistai būtų įsigyti“, – LNK sakė Fiziologijos ir farmakologijos instituto docentas Rimas Jonas Jankūnas.

Pirmąją tabletę gydyti COVID-19 sukūrė amerikiečių kompanija „Merck“. Tabletę jau patvirtino ir leido naudoti Jungtinė Karalystė. „Merck“ vaistu gydyti koronavirusą per kelias savaites oficialiai žada leisti ir Europos vaistų agentūra.

„Pfizer“ laukia Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracijos tarnybos leidimo pradėti naudoti ir jų sukurtą tabletę nuo koronaviruso, kurios veiksmingumas esą siekia 90 proc.