„Mano didžiausios svajonės buvo pagerinti savo sveikatą ir atrasti save. Tuo dabar Londone ir užsiimu. Visą laisvą laiką skyriau mokslams, baigiau asmeninio trenerio studijas, transformavau savo kūną ir šiuo metu padedu žmonėms iš viso pasaulio numesti svorio be dietų“, – į DELFI kreipėsi V. Simanelis, patikinęs, kad nori savo motyvuojančia istorija pasidalinti viešai.

Nors šiuo metu jo gyvenimas atrodo įspūdingai, pirmieji metai, pasakojo jis, buvo labai sunkūs.

Tačiau apie viską – nuo pradžių.

Dirbti ėmė dar 16-os

„Dirbti Lietuvoje pradėjau dar būdamas 16-os metų. Labai norėjau turėti savų pinigų, tad vasarą įsidarbinau statybose, tuo pačiu metu ir intensyviai plaukiojau. Plaukimas buvo mano didžiausia aistra, bet teko viską mesti, nes treniruotės buvo intensyvios ir nelabai likdavo laiko mokslams“, – pasakoti savo istoriją pradėjo jis.

Baigęs Juventos gimnaziją V. Simanelis ėmė studijuoti maitinimo verslą Vilniaus kolegijoje. Kartu įsidarbino ir padavėju-barmenu.

„Buvau užsispyręs ir labai norėjau būti atsakingas už savo gyvenimą, tad dienomis studijavau, o naktimis dirbau baruose“, – pirmąsias savarankiško gyvenimo dienas prisiminė V. Simanelis.

Emigrantas Vladas Simanelis

Nuolat sirgdavo, skaudėdavo galvą

Tačiau, kai studijų metais pasitaikė galimybė išvykti į Kiprą praktikai, jis nė akimirkos nesudvejojo. Visą vasarą ten pašnekovas dirbo 5 žvaigždučių viešbutyje padavėju.

„Tai buvo gera praktika ir gyvenimo mokykla. Tapau stipresnis emociškai ir, galima sakyti, pradėjau labiau mąstyti apie savo gyvenimą. Prisimenu, visą laiką sau sakydavau ir tą kartoju iki šiol: „Aš nenoriu gyventi taip, kaip gyvena visi“. Turiu omenyje – mokslai, darbas, šeima ir taip toliau. Iš gyvenimo norėjau daugiau. Norėjau sukurti geresnį gyvenimą sau ir savo būsimai šeimai. Taip pat svajojau pagerinti sveikatą, nes nuolat sirgdavau, dažnai skaudėdavo galvą“, – pasakojo V. Simanelis.

Tačiau, visų pirma, jis baigė mokslus, o štai tuomet jau pasiryžo ir keisti gyvenimą.

Išvyko pasiėmęs vos daugiau nei tūkstantį eurų, su vienu lagaminu

„Baigiau mokslus, bet nežinojau, kuo užsiimti, vis galvojau apie tai, kaip galėčiau save realizuoti, svarsčiau įvairias idėjas, tačiau neapsispręsdavau, kuo užsiimti. Tuo metu į galvą šovė mintis išvykti į užsienį, viską pradėti nuo nulio ir siekti savo svajonių, susijusių su sportu, maistu“, – DELFI pasakojo V. Simanelis.

Tuo metu pašnekovas pripažino daug patarimų gaudavęs iš tėvų, bet nenorėjęs jų klausyti, nes pats į gyvenimą žvelgęs kitaip.

„Nusprendžiau, kad jei noriu pasiekti savo tikslų ir gyventi kitaip, turiu ir elgtis visai kitaip nei iki šiol. 21-erių, pasiėmęs vieną lagaminą ir 1000£ (1145 eurus), nes tik tiek buvau sutaupęs, išvažiavau į Londoną. Tėvai galvojo, kad išvykstu keliems mėnesiams, o praėjo jau 5 metai“, – šyptelėjo jis.

Į Londoną atvyko nekalbėdamas angliškai

Londone pašnekovas pasakoja turėjęs tik vieną pažįstamą, pas kurį ir buvo apsistojęs. Dviese jie gyveno viename kambaryje, sename name, tačiau V. Simaneliui tai nebuvo svarbu.

„Turėjau daug svajonių, kurios man suteikdavo jėgų ir teigiamų emocijų. Prieš išvažiuodamas iš Lietuvos žinojau, kad bus liūdna ir lauks daug sunkumų, tad pasidariau „Mickey Mouse“ tatuiruotę ant rankos. Man ji iki šiol sukelia šypseną“, – džiugiai pasakojo V. Simanelis.

Tiesa, pirmosiomis dienomis jis šypsotis ir tegalėjo – angliškai praktiškai nekalbėjo. Mokykloje šios kalbos visiškai nesimokė, maža to, niekada nesvarstė apie emigraciją, tad žinių negilino ir laisvalaikiu.

Emigrantas Vladas Simanelis

Kišenėje – vos 34 eurai, o prieš akis – 4 didžiulės knygos

„Pinigai seko labai greitai. Po Londone praleisto mėnesio pavyko būti pakviestam į interviu Jamie Oliverio restorane „Barbecoa“. Tai buvo paskutinė mano galimybė, kišenėje teturėjau vos 30£ (34 eurus). Deja, mano patirtis jiems atrodė nepakankama, bet baro vadovas po visko paklausė, ar noriu antros progos? Žinoma, sutikau – tai buvo šviesa tunelio gale. Tuomet iš jo gavau 4 didžiules knygas apie gėrimus ir panašiai, po kelių dienų turėjau sugrįžti“, – pasakojo pašnekovas.

Jis neslepia – po šio pokalbio grįžęs namo tiesiog apsiverkė, tačiau greitai suprato kitos išeities iš padėties neturintis.

„Pradėjau skaityti, nors visiškai nieko nesuprasdavau anglų kalba. Tiek gyvenime nesu studijavęs, kiek per tas kelias dienas. Tačiau antrasis bandymas buvo sėkmingas. Gavau barmeno darbą. Be to, pasirodo, jokios antros progos nebuvo, baro vadovas tiesiog norėjo patikrinti, ar tikrai noriu šio darbo“, – šypsojosi V. Simanelis.

Anglų kalbą perprato per pusmetį – atrado sritį, kuri labai domino

Tačiau po kelių mėnesių darbo šiame restorane jis pasakojo supratęs, kad pateko į rutiną, kurios vengė – matė tik darbą ir namus.

„Štai čia ir prisiminiau svajonę apie sportą. Galima sakyti, pirmą kartą gyvenime pradėjau lankyti sporto salę. Tačiau man tai buvo kaip vanduo žuviai – ir dieną, ir naktį gyvenau sportu“, – pripažino pašnekovas.

Atvykęs į Londoną jis, būdamas 176 cm ūgio, pasakojo svėręs vos 62 kilogramus. Menkai ką nusimanė apie sportą, o kalbėti angliškai vis dar buvo iššūkis, tad ėmė patirties semtis iš knygų.

„Nors knygų niekada nemėgau, ėmiau pirkti jau skaitytas apie mitybą, sportą, sveiką gyvenseną ir panašiai. Mano anglų kalba vos per pusmetį stipriai pagerėjo. Aišku, prie to prisidėjo ir tai, kad nuolat girdėdavau angliškai kalbančius aplinkinius“, – sakė V. Simanelis.

Emigranto V. Simanelio gamintas patiekalas

Teko miegoti ir ant grindų

Tiesa, sporto srityje jam nesisekė taip puikiai. Siekdamas padidinti raumenų masę iš tiesų jis priaugo nemažai riebalų. 24-erių jis svėrė 82 kilogramus – 20 kg daugiau nei gyvenimo Londone pradžioje.

„Per tą laiką pakeičiau kelis darbus. Galiausiai pradėjau studijuoti asmeninio trenerio profesiją, nes buvau labai nepatenkintas savo kūno formomis. Galima sakyti, tie kursai buvo sau, bet tai nelabai kuo padėjo, tiesiog gavau dar vieną nereikalingą diplomą. Tuo metu dirbau 3 dienas per savaitę, o visą kitą laiką skirdavau skaitymui ir mokslams. Stengiausi atrasti kažką naujo“, – pasakojo pašnekovas.

Tuomet jo buitis atrodė itin prastai. Nors tėvams ir kitiems likusiems Lietuvoje sakydavo, kad viskas puiku, iš tiesų buvo taip, kad jis neturėjo namų, tad miegodavo pas kaimynus ant grindų.

„Bet aš nenuleisdavau rankų. Buvau labai užsispyręs“, – prisiminė V. Simanelis.

Pradėjo dirbti asmeniniu treneriu

Ir tai galiausiai davė vaisių. Po 5 metų informacijos rinkimo jis galiausiai aiškino atradęs, kas ir kaip organizmą veikia.

„Šiuo metu sveriu 72 kilogramus ir esu tuo patenkintas. Sveikata – geresnė nei prieš 5 metus, galvos skausmai dingo. Mano pagrindinis tikslas yra padėti žmonėms daugiau suprasti apie mitybą ir kaip ji lemia mūsų gyvenimą, savijautą. Visas yra įmanoma, tereikia užsispyrimo ir didelio noro“, – dabar aiškina supratęs pašnekovas.

Asmeniniu treneriu oficialiai jis dirba jau porą metų. Per tą laiką sukūrė ir sveikos gyvensenos programą, kuria sėkmingai naudojasi žmonės iš įvairių šalių.

Įvardijo pagrindinius principus

„Kai ieškai informacijos „Google“ ar „Youtube“, ji labai prieštaringa. Tai mane labai erzino. Bandžiau suprasti, kaip veikia mūsų organizmas, kokią įtaką maistas daro mūsų savijautai. Juk būna, kad pavalgome, o neturime energijos, norisi miegoti. Perskaičiau labai daug knygų, kol supratau, kad geriausias būdas gauti energijos – kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Kuo stabilesnis jis bus, tuo lengviau bus jaustis gerai, tuo paprasčiau bus ir numesti svorio.

Kai pradėjau dirbti asmeniniu treneriu, pastebėjau, kad žmonės kankinasi laikydamiesi dietų, baltymų kokteiliai ir panašiai, tačiau vis nepasiekdavo rezultatų, kurių norėdavo. Ieškojau būdo, kaip padėti žmonėms, todėl sukūriau programą, kuri leidžia lengviau pakeisti įpročius ir gauti žinių, praversiančių kasdien.

Svarbiausiais dalykas, kuris padės pasiekti rezultatų – mąstymas. Turime save nuteikti tikslo siekimui. Antra, 80 proc. rezultatų priklauso nuo mitybos. Paprasčiausia ją kontroliuoti laikantis delno principo, nes mūsų rankos dydis proporcingas kūnui, skrandžio dydžiui. Pavyzdžiui, 2 kumščiai – tokio dydžio daržovių porciją reikia suvalgyti. Dažniausiai žmogus nustoja sportuoti ir sveikai maitintis, kai jam reikia suprasti ar padaryti daug sudėtingų dalykų, todėl į viską stengiuosi žiūrėti paprastai“, – trumpai pagrindinius principus įvardijo pašnekovas.

Emigranto Vlado Simanelio klientės rezultatai

10 kilogramų atsikratė vos per 3 mėnesius

„Su lietuviais praktiškai nedirbu, tik padėjau keliems draugams ir artimiesiems. Tiesa, buvo atvejis, kai viena draugė kentė migrenos skausmus, jokie gydytojai jai negalėjo padėti, bet vos pradėjo teisingai maitintis, skausmai praėjo. Nuostabu, kaip galime tapti sveikesni, vos pakeitę savo mitybą“, – stebisi V. Simanelis.

Paklaustas apie didžiausias transformacijas, prie kurių teko prisidėti, jis šypsosi – tokia pavadintų saviškę, kuri, bandant ir vėl klystant, truko bene 5 metus.

Tačiau didžiuojasi jis padėjęs ir vienai merginai iš Italijos, kuri per 3 mėnesius numetė net 10 kilogramų ir gerokai sustangrino savo kūną.

Kalbėdamas apie lietuvius, V. Simanelis aiškino pastebėjęs, kad čia antsvoris nėra tokia didelė problema kaip, pavyzdžiui, Londone, tačiau lietuviai neretai maistui kiek pataupo. O štai pašnekovas įsitikinęs, kad į kokybišką maistą reikia investuoti, nes sutaupydami parduotuvėje, daugiau išleisime vaistinėje.

Į Lietuvą grįžti kol kas nesvarsto

„Galiu sakyti, kad mano didžiausia svajonė išsipildė. Sukūriau programą, kuri padeda žmonėms. Visada norėjau laisvės, būti nepriklausomas nuo gyvenamosios vietos. To pasiekiau, dabar artėja kitas etapas – aplankyti kuo daugiau šalių ir padėti kuo daugiau žmonių pasiekti nuostabių rezultatų“, – apie ateities planus prasitarė V. Simanelis.

Tiesa, ir Lietuvos jis pripažino labai pasiilgęs, stengiasi kuo dažniau aplankyti artimuosius, bet kol kas sugrįžti čia visam laikui jis ir neketina.

„Mane labai traukia šiltos šalys. Tokios kaip Italija, Ispanija. Gal greitu metu pavyks nufilmuoti ir vaizdo įrašų apie sveikatą ir sportą iš paplūdimio“, – lūkesčiais dalijosi jis.