Šventinėms išmokoms valstybės institucijose pinigų specialiai niekas neskiria. Jų atsiranda tiek, kiek per metus sutaupoma mokėjimų fonduose. Daugiausia lėšų susikaupia, kai įstaigoje esama laisvų etatų. Pavyzdžiui, Vilniaus apygardos teisme dabar yra keturi laisvi teisėjų etatai. Kadangi teisėjų atlyginimai nemaži, per metus susikaupia solidi neišmokėtų atlyginimų suma.

Ūkio ministerijoje šiemet buvo didelė darbuotojų kaita. Išėjus darbuotojui valstybės tarnyboje privalu skelbti konkursą laisvai darbo vietai užimti. Tai paprastai užtrunka ne vieną mėnesį. Taip irgi sutaupoma pinigų. Šiek tiek lėšų susikaupia, kai darbuotojai serga.

Iš tokios ekonomijos atsiradę "niekieno" pinigai paskirstomi darbuotojams. Tokią galimybę numato dar 2002-aisiais priimtas Vyriausybės nutarimas. Jame skelbiama, kad gerai dirbęs žmogus metų pabaigoje gali būti paskatintas vienkartine pinigine išmoka.

Šiuo metu visos institucijos tik skaičiuoja "atliekamus" pinigus. Tačiau jau dabar aišku, kad kai kurios ministerijos ir kitos valstybinės įstaigos nepajėgs paskatinti visų darbuotojų arba išmokos bus labai mažos.

Vištai nusipirkti užteks

Veikiausiai geriausiai gyvena Krašto apsaugos ministerija (KAM ir Finansų ministerija (FM). Visiems privalomosios karo tarnybos, profesinės karo tarnybos kariams ir civiliams krašto apsaugos valstybės tarnautojams papildomai ketinama išmokėti nuo 90 iki 100 proc. pareiginio atlyginimo dydžio sumas.

KAM viešųjų ryšių atstovė Rūta Putnikienė LŽ pasakojo, kad anksčiau, kai trūko lėšų, pirmiausia buvo pasirūpinama šauktiniais kareiviais, o profesionalai buvo priversti laukti geresnių laikų. Regis, bent šiemet tie laikai atėjo.

FM taip pat ketina apdovanoti savo darbuotojus. Prognozuojama, kad jiems bus išmokėtos sumos, sudarančios nuo 50 iki 100 proc. pareiginių atlyginimų, neįskaitant priedų. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie FM savo darbuotojų nenuskriaudžia kasmet. Teigiama, kad jais bus pasirūpinta ir šiemet.

Seime ir Vyriausybėje skatinimo galimybės šįkart palyginti ribotos. "Parlamentarams niekada tokios išmokos nebuvo mokamos, tai nenumatyta įstatyme, - LŽ sakė Seimo kancleris Gintautas Vilkelis. - Tačiau paslaugų tarnautojams tikrai šiek tiek mokėsime." Kol kas skaičiuojama, kokią sumą galima skirti "tryliktiesiems atlyginimams". Kancleris tikino, kad mažiausias algas gaunantys Seimo darbuotojai - vairuotojai, santechnikai, valytojos - tikrai nebus pamiršti.

Vyriausybės Finansų skyriaus vedėja Zita Riškuvienė skundėsi, kad išmokoms tegalės skirti labai nedidelę sumą. "Galėsime išmokėti kiekvienam maždaug po 300 litų. Vištai nusipirkti ir ant šventinio stalo pasidėti užteks", - juokėsi moteris. Vyriausybėje esą laikomasi nuostatos, kad geriau skirti po mažiau pinigų, tačiau visiems darbuotojams.

Pinigai - ne visiems

Ne visi ministerijose dirbantys tarnautojai galės džiaugtis turtingesniu šventiniu stalu. Dauguma ministerijų ketina skirti išmokas tik geriausiai dirbusiesiems. Premijų dydis taip pat bus nevienodas. Beveik visose ministerijose ketinama pasitarti su skyrių vadovais, eiliniais darbuotojais ir tada spręsti, kiek lėšų ir kam skirti. Tačiau tikinama, kad greičiausiai niekas negaus pareiginio atlyginimo dydžio išmokos.

Švietimo ir mokslo ministerijos viešųjų ryšių specialistė Elona Bagdanavičienė net nusijuokė. "Niekada nesame gavę atlyginimo dydžio premijų. Nėra tiek pinigų", - teigė ji. Teisingumo ministerijos Finansų ir ūkio departamento vadovė Genė Švogžlienė LŽ sakė, kad šiemet darbuotojams greičiausiai apskritai teks pamiršti tokius paskatinimus. Panaši situacija Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

Sušelps mažiausiai gaunančiuosius Teismai ir prokuratūra skelbia, kad šiokių tokių išmokų bus. Nors teisėjai jų gauti neturi teisės, o prokurorams įstatymas numato išmokėti ne daugiau kaip 650 litų "ant popieriaus". Išskaičiavus mokesčius pareigūnas gali gauti 390 litų. Generalinės prokuratūros kanclerė Gertrūda Tumelienė LŽ sakė, kad kol kas pinigų yra.

"Jei nieko baisaus neatsitiks, pinigų gaus visi prokuratūros techniniai darbuotojai. Mūsų nuostata - mokėti visiems vienodą procentą nuo atlyginimo", - sakė kanclerė.

Aukščiausiasis Teismas iki šiol jokių premijų savo darbuotojams nemokėjo. Pasak teismo kanclerio Romo Laurinavičiaus, tebuvo mokamos pašalpos atsitikus nelaimei ar jubiliejaus proga. "Bet jei šiemet liks pinigų, darbuotojams juos paskirstysime", - žadėjo R.Laurinavičius.

Apeliacinio teismo atstovė spaudai Kristina Petrošienė LŽ tikino, kad šio teismo pirmininkas Vytautas Milius laikosi nuomonės, jog premijas turi gauti mažiausiai uždirbantys žmonės. Jie bus skatinami pirmiausia. Tokios praktikos laikosi ir Vilniaus apygardos teismas. Jo pirmininkas Artūras Šumskas sakė, dar tarsis su skyrių vadovais, ar skatinti tik geriausius, ar skirti išmokas tiems, kurių atlyginimai mažiausi. "Bet mūsų žmonės visi labai gerai dirba, - juokėsi jis. - Vieną paskatinsi, kitas įsižeis."

Vilniaus apygardos teisme pernai buvo nutarta skirti pinigų tiems, kurių atlyginimas "ant popieriaus" yra mažesnis nei 2 tūkst. litų. Neatmetama galimybė, kad taip bus pasielgta ir šiemet.

Pareigūnams - ribojimai

Valstybės institucijų tarnautojams leidžiama išmokėti sumą, nedidesnę nei pareiginis atlyginimas. Tačiau ši taisyklė netaikoma pareigūnams. Įstatymas jų išmokų dydį griežtai riboja. Kaip jau minėta, pareigūnas daugiausia tegali gauti ne visai 400 litų. Be to, premijos nemokamos tiems, kurie per kalendorinius metus gavo tarnybinę nuobaudą. Formaliai įstaigos vadovas gali ją panaikinti, tačiau nė vienas LŽ pašnekovas tokio atvejo negalėjo prisiminti.

"Žinoma, generalinis prokuroras gali panaikinti nuobaudą, bet jis to nedaro, - tvirtino Generalinės prokuratūros kanclerė. - Turėtų būti labai rimti motyvai, kad nuobauda paskirta neteisėtai."

Apie finansus ir metų išmokas kategoriškai atsisakė kalbėti Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas. LŽ buvo trumpai paaiškinta, kad bet kokie VSD finansai įslaptinti ir neskelbiami.

Vadovybės apsaugos departamento vadovas Raimundas Kairys buvo atviras. "Žinoma, mokėsime. Pasižiūrėsime, kiek pinigų liko, ir išmokėsime. Visiems vienodai. Juk leidžiamos sumos nedidelės. Negaus tik tie, kurie turi nuobaudų", - aiškino jis.

Nieko negauna

Artėjančiomis šventėmis ne itin džiaugiasi policijos pareigūnai. Policijos departamento vadovai suka galvas, iš kur gauti pinigų. Vakar svarstyti šį klausimą turėjo rinktis Strateginio planavimo komitetas. dauguma policininkų šventinių išmokų nėra gavę nuo 2000 metų). Generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Lančinskas LŽ sakė, kad pernai bandyta policininkus šiek tiek skatinti, tačiau pinigų gavo nedaugelis. K.Lančinsko manymu, padaryta klaida, kai lėšos buvo perduotos policijos įstaigų vadovams ir šie jas skirstė savo nuožiūra.

"Jei šiemet pavyks rasti pinigų, manau, juos skirstysime centralizuotai. Mažiau tikimybės, kad atsiras nepelnytai nuskriaustųjų, - teigė jis. - Mūsų toks skylėtas biudžetas, kad ilgai negalėjome sau leisti tokių skatinimų."

Pareigūnai vargais negalais sukrapštydavo litų sumokėti vienkartines premijas už gerą darbą ar ypatingos užduoties atlikimą. Šiemet padėtis galbūt būtų buvusi geresnė, tačiau koją kiša skolos eiliniams pareigūnams už dirbtus viršvalandžius. Ilgą laiką policininkai už viršvalandžius negaudavo nieko. Tačiau Vyriausiojo administracinio teismo sprendimu jiems privalės būti sumokėta už darbą. Skolos sudaro nemenką sumą, nes teks mokėti už kelerius metus. Tad šventinėms premijoms pinigų gali ir nelikti. K.Lančinskas teigė, kad pinigus už viršvalandžius Policijos departamentas ketina išmokėti maždaug per dvejus metus.

Policijos pareigūnai niūriai juokauja, kad jie yra pamiršę net pinigų kvapą. Policininkus labiau mėgstama skatinti tik papildomomis atostogomis ar pasižymėjimo ženklais. "Bet mūsų šeimos irgi nori valgyti. Bent jau per šventes. Atrodo, vėl nieko negausime, nes departamento kišenė kiaura", - ironizavo vieno teritorinio policijos komisariato kriminalistas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) darbuotojai nuo bendro pyrago taip pat ne kažin ką gaus. VSAT viešųjų ryšių specialistas Giedrius Mišutis teigė, kad nedidelius atlyginimus gaunantys pasieniečiai turėtų būti skatinami, tačiau masiškai jiems pinigų nebus mokama. Premijos - tik geriausiesiems.