E. Švenčionienė pirmadienį žurnalistams sakė, kad asociacijai nepalankų teismo sprendimą skųs.

„Žinoma, keliausime iki pačių aukščiausių teismų, jei reikės, eisime į tarptautinius. Tikrai nepripažįstame šito teismo sprendimo, nes tai yra nedemokratiška, tai yra iš anksto didžiulio mobingo pagalba suformuota byla“, – dėstė ji.

Teismas, pirmadienį nutaręs, kad asociacija „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ turi būti likviduota, sprendimą grindė, atsižvelgdamas į asociacijos narių pareiškimus Rusijos televizijos laidoje, kurioje „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ nariai pritarė mintims apie Rusijos pergalę prieš Ukrainą. Be to, teismo įsitikinimu, asociacijos nariai neteisėtai kalbėjo Lietuvos vardu.

Asociacijos vadovė E. Švenčionienė pabrėžė nesutinkanti su tokia argumentacija, mat, anot jos, tai buvo vertimo iš rusų kalbos klaidos.

„Pasisakymai buvo interpretuoti taip, kaip buvo norėta esamai Lietuvos administracijai. Pasisakymas „laimėti“... Mes ne kartą sakėme, kas yra „laimėti“. Laimėti galima bet kokį konfliktą, susėdus, diplomatų, derybų būdu. Nebūtina žudyti, kad laimėti. Bet interpretacija „laimėti“ buvo pateikiama tokia, kokia yra palanki teismui, tai yra Lietuvos administratoriams, tam, kad mes taptume priešais. Mes sakome, kad laimėti karinį konfliktą reiškia nustoti žudyti žmones“, – komentavo ji.

Pasak E. Švenčionienės, Rusijos televizijos laidoje asociacijos atstovai nekalbėjo Lietuvos vardu.

„Nebuvo tautos, buvo pasakyta „mūsų bendraminčių“, mąstančių, kaip mes. Jeigu kažkas nemoka padaryti vertimo, tai yra jų problema“, – piktinosi moteris.

E. Švenčionienė akcentavo, kad „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ siekia taikos, santykių tarp kaimyninių valstybių stiprinimo, o ne veikia prieš Lietuvą. Kalbėdama apie taikos siekį ji kartu piktinosi, kad Lietuvos įstaigos puošiasi Ukrainos vėliavomis.

„Jūs nenorite, kad jūsų sūnus eitų kariauti, jūs nenorite, kad jūsų sūnus žūtų. Man nepatinka, kad mano valstybėje kabo geltonai mėlynas skuduras, ji man ne vėliava, šitas skuduras yra ne mano vėliava. Ir man pikta, nes jis kabo Seime, prie visų įstaigų. Atėjo teismo kanclerė. Matėte jos ženkliuką? Mes įpareigojome ją įsisegti šitą vėliavą? Prašėme jos, kad ji paverstų Lietuvą pusiau Ukraina? Čia yra didžiulis pažeidimas. Kodėl ji mums perša Ukrainą?“, – aiškino „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė.

Ji neslėpė, kad su bendražygiais ketina įsteigti ir daugiau organizacijų.

„Mes įsteigsime kelias organizacijas, kad valstybės administratoriai turėtų darbo, kad mes galėtume normaliai vykdyti savo gražią, labai reikalingą Lietuvai veiklą“, – dėstė E. Švenčionienė.

Moteris, paklausta apie asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ finansavimą, tvirtino, kad esą jokio finansavimo neturi, tad tenka naudoti savo, savo artimųjų, draugų pinigus.

„Mūsų kelionės yra nebrangios, viešbučiai yra patys pigiausi. Ne paslaptis, kad galima pernakvoti ir pas draugus, ir yra prie religinių bendruomenių nakvynės namai, kur susimokėjęs keturis ar penkis eurus, gali gauti nakvynę“, – aiškino E. Švenčionienė.

ELTA primena, kad Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmai pirmadienį nusprendė likviduoti asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ kaip neteisėtai įsteigtą. Teismas akcentavo, kad asociacijos veikla yra nukreipta prieš Lietuvą.

Į teismą dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ kreipėsi Generalinė prokuratūra, kuri prašė likviduoti minėtą asociaciją kaip neteisėtai įsteigtą.

Prokuratūra įsitikinusi, kad asociacija savo veiksmais propaguoja karą ir smurtą, autoritarinį valdymą, veikia dėl kitų valstybių interesų, kurie yra priešingi Lietuvos valstybės interesams, neatitinka teisėtumo reikalavimų, asociacijos veikla priešinga Konstitucijai. Taip pat, anot prokuratūros, iš asociacijos vykdomos veiklos akivaizdu, kad tikrieji steigimo tikslai yra neteisėti, todėl asociacija negali veikti, tad turi būti pripažinta neteisėtai įsteigta.

Prokuratūra prašė likviduoti asociaciją ir atsižvelgiant į jos vadovės E. Švenčionienės viešus pasisakymus, kuriais ji, teisėsaugos vertinimu, menkino Lietuvą, kritikavo šalies narystę Europos Sąjungoje, tvirtino, kad rinkimai Lietuvoje negalioja, neigė okupaciją, pateisino trėmimus.

„Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vienu steigėju laikomas už šnipinėjimą Rusijos naudai laisvės atėmimo bausmę atliekantis Algirdas Paleckis. Asociacijos veikloje be E. Švenčionienės dalyvauja už korupciją teistas buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas Darius Norkus, Mindaugas Ramoška, vilnietis Kazimieras Juraitis, Vilniaus rajono gyventojas Dmitrijus Glazkovas.

Ši asociacija į teisėsaugos akiratį pateko po jos atstovų apsilankymo Rusijoje, kur jie dalyvavo susitikimuose su Kremliaus politikais, surengė spaudos konferenciją, joje reiškę abejones dėl Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo.

Anksčiau „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, ten susitiko šalies autoritarinių vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Teisėsauga atlieka du su asociacijos veikla susijusius ikiteisminius tyrimus. Vienas jų vykdomas dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą, kitas – dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigimo dokumentų, ant kurių yra atsiradęs A. Paleckio parašas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)