Seimo Sveikatos reikalų posėdžio metu penktadienį ji tvirtino, kad pagal naujausius duomenis iš Europos Komisijos, Europos medicinos agentūra „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną turėtų patvirtinti gruodžio 21 dieną, į ES valstybes ji bus vežama per Kalėdas vienu metu ir pasieks šalis gruodžio 26 arba 27 dienomis.

„Atitinkamai vakcinavimo procesą mes galėsime pradėti, tikėtina, gruodžio 27, blogiausiu atveju – 28 dieną. Tokia naujausia informacija“, – per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį penktadienį sakė viceministrė.

Anot jos, informacija apie į Lietuvą planuojamos atvežti koronaviruso vakcinos kiekius nuolat kinta, todėl Europos Komisija kol kas prašo neviešinti tikslaus pirmųjų dozių skaičiaus.

„Informacija apie kiekius šiuo metu yra šiek tiek kintanti, dėl to irgi nenorėčiau pasakyti jų galutinių. Juo labiau, ir iš Europos Komisijos esame gavę nurodymus apie kiekius informacijos neviešinti“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys savo ruožtu tvirtino, kad per parą duomenys apie atkeliaujančius vakcinos kiekius per parą pasikeitė penkis kartus. Jis pripažįsta, kad pirmųjų vakcinų gali neužtekti net ir medikams ir žada, jog pirmosios dozės bus skirtos tiesiogiai dirbantiesiems su COVID-19 pacientais.

„Labai konkrečių skaičių mes negalime sakyti. Bus, matyt, tiekimas mažomis dalimis, bet dažnai. Bet ir tie pirmieji kiekiai, pačio pirmojo siuntimo net ir medikų bendruomenei gali neužtekti, o gali ir užtekti per sausį“, – tvirtino A. Dulkys.

Jis pripažino, kad kol kas pasirengta tik pirminei vakcinacijai, o komunikacijos, kaip įtikinti skiepų skeptikus, plano „darbai yra nepadaryti ir naujai komandai teks labai stipriai pasiraitoti rankas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)