Laidoje „Delfi rytas“ duomenų mokslininkas teigė, kad tikrąją epidemiologinę situaciją pamatysime po šios savaitės.

„Viską pamatysime šią savaitę, nes turėjome šventes, buvo sumažėjęs testavimas tuo metu. Ir, deja, negalime iš duomenų taip tiksliai pasakyti ar dėl švenčių atvejų sumažėjo ar čia jau ribojimai“, – laidoje sakė V. Zemlys–Balevičius.

Jis sakė suprantantis, kad visuomenė nori aiškaus atsakymo, bet jo teks dar savaitę palaukti. Visgi, tam tikrų pagerėjimo ženklų statistikoje pastebima.

„Tam tikrų pagerėjimo ženklų lyg ir galima buvo matyti per pastarąsias dienas, nes savaitgalį nukrito teigiamų tyrimų procentas, kuris savaitgaliais įprastais pakyla į viršų. Bet čia yra poros dienų duomenys. Reikia palaukti šios savaitės duomenų, kad jau tikrai pamatytume ir įsitikintume, kokia yra situacija“, – „Delfi rytas“ teigė duomenų mokslininkas.

Jis teigė, jog ragintų palaukti ne tik šią, bet ir kitą savaitę ir tada vertinti tikrą situaciją.

„Skaičiai turi nukristi iki kelių šimtų atvejų per parą, mes vis tiek dar matome tūkstančius, net ir sumažėjus testavimui. Ta apribojimų data iki sausio 31 dienos, jos reikia palaukti ir žiūrėti ar nereikės jų pratęsti“, – laidoje sakė „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

Ekspertas kalbėjo, kad kol matome dviženklį teigiamų tyrimų procentą, leisti sau atsipalaiduoti tikrai negalime. Sausio 4 dienos duomenimis, Statistikos departamentas nurodo, kad šis skaičius yra 22,7 procento, per paskutines 7 paras.

„O kada pamatysime, tai yra priklauso ir nuo mūsų – kaip mes laikomės apribojimų. Manau, kad dalis jų laikosi, bet yra ir dalis populiacijos, kuri to nedaro. Tai jie irgi prisideda prie plitimo. Tikiuosi, kad mes pamatysime tą kritimą ateinančiomis savaitėmis. Jei jis bus ženklus, apribojimus bus galima atlaisvinti“, – sakė ekspertas.

Latvija šventes pasitiko komendanto valandoje, nors epidemiologinė situacija kaimyninėje šalyje kur kas geresnė. Duomenų ekspertas teigė, jog tai galėtų padėti, ne tik judėjimo ribojimų, bet ir psichologiniu aspektu.

„Nežinau, kokie yra Latvijos įstatymais, nežinau, kaip jie gali įsivesti komendanto valandą. Bet mūsų šalyje ji įvedama tik prie nepaprastosios padėties. O ji yra pritaikyta karo laikotarpiui ir neatrodytų adekvati epidemijos valdymui. Aišku, komendanto valandos padėtų, tai čia yra jau darbas Seimui, kaip priimti įstatymų epidemijos valdymui, gal dar kažką. (…) Jeigu ji yra įvedama naktį, tai yra neblogas psichologinis veiksnys, jog tai yra rimti dalykai“, – laidoje kalbėjo ekspertas.

Kontrolės postai Kaune

„Euromonitor International“ duomenų mokslininkas laidoje „Delfi rytas“ įvardijo, koks po kelių savaičių pasiektas rezultatas jau būtų „gerasis scenarijus“.

„Bloguoju scenarijumi manau, jog matysime kitą savaitę, kad vidutinis atvejų skaičius svyruos apie 3 tūkstančius. Čia būtų blogasis scenarijus, aišku, dar blogesnis – jei jie pradėtų kilti. Gerasis scenarijus – jei mes pamatysime ženklų kritimą nuo to laiko, kas buvo prieš šventes.

Jei 7 dienų vidurkis bus 2 tūkst. atvejų per dieną, tai jau reikš, kad apribojimai veikia. (…) Iki tos sausio 31 dienos gal nuvažiuotume net iki vidutiniškai vieno tūkstančio atvejų per dieną, kas ženkliai palengvintų sveikatos apsaugos sistemos darbą, tai būtų labai gerai“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė V. Zemlys–Balevičius.