Moterims tenka rinktis: vaikai arba darbas?

Švedijos vyriausybė priešinasi svarstomai naujai ES direktyvai, kad mamoms būtų privaloma šešias savaites po gimdymo praleisti su kūdikiu ir neskubėti grįžti į darbą. „Tai turėtų būti savanoriškas, ne prievartinis dalykas, – ketvirtadienį viešėdama Vilniuje žurnalistams sakė B. Ohlsson, lygiai prieš mėnesį tapusi Vyriausybės nare. – Aš pati laukiuosi pirmagimio, todėl nebūčiau galėjusi tapti ministre.“

Birgitta Ohlsson
Anot viešnios, mamoms ir tėvams reikia suteikti daugiau privilegijų, bet to negalima paversti prievarta. „Jeigu ES nori matyti daugiau moterų aukštuose postuose, šis žingsnis yra neteisinga kryptimi. Tai, kad daugiau žmonių eina vaiko priežiūros atostogų, yra teigiamas dalykas, bet tai turėtų būti teisė, o ne prievolė. Politikai reikia derintis prie visuomenės, o ne atvirkščiai“, – neseniai švedų žiniasklaidai kalbėjo ministrė.

Jei tokiam pasiūlymui pritars Europos Parlamentas ir Ministrų Taryba, Švedijai tektų keisti savo teisės aktus, pagal kuriuos tėvams leidžiama pasirinktinai vaiko priežiūros atostogų išeiti 14 mėnesių. Be to, atkreipiamas dėmesys, kad direktyvoje kalbama apie mamas, pamirštant tėčius. Anot B. Ohlsson, reikia skatinti vyrus eiti vaiko priežiūros atostogų.

Lietuvoje motinystės (tėvystės) atostogos gali užtrukti iki dvejų metų – tiek laiko kompensuojama dalis tėčio ar mamos uždarbio. Ministrė sutiko, kad to rezultatas yra ilgas iškritimas iš darbo rinkos. Diskutuojant, kaip sukurti labiau klestinčią ES, esą pamirštamos moterys. „Europa negali sau leisti turėti geriausiai išsilavinusias namų šeimininkes. Neturite dėl to jaudintis ir užsidaryti, reikia išeiti, užsidirbti pinigų, gyventi laisvą gyvenimą, derinti šeimą ir karjerą“, – sakė viešnia.

Vasario pabaigoje interneto leidinyje thelocal.se paskelbtame komentare B. Ohlsson direktyvos projektą įvertino kaip naudingą, bet visiškai ydingą. Bet ji atkreipė dėmesį, kad direktyva turi ir kilnų tikslą, – norima numatyti, kad minimalus terminas vaiko priežiūros atostogoms turėtų būti 18 savaičių (kiek daugiau nei keturi mėnesiai). Kai kuriose ES narėse motinystės (tėvystės) atostogos „yra graudžios“, pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje mamoms leidžiama palikti darbą trumpesniam laikui.

B. Ohlsson manymu, tėvai dažniau turėtų eiti vaiko priežiūros atostogų: „Europoje milijonai moterų negali dirbti visai ar tiek, kiek norėtų, nes joms reikia rūpintis savo šeimomis. Keletas ES narių neužtikrina jaunesnių nei trejų metų mažylių priežiūros. (...) Daug moterų dabar renkasi arba neturėti vaikų ir atsidėti karjerai, arba po gimdymo visai atsisakyti darbo. Statistika rodo rezultatą: ES gyvena geriausiai pasaulyje išsilavinusios namų šeimininkės. Daugėjant senyvo amžiaus vyrų ir moterų, Bendrijos visuomenė rizikuoja pavirsti Juros periodo parku, nebent gims daugiau vaikų. Jų priežiūros prieinamumas yra esminis dalykas, kad žmonės galėtų derinti šeimos ir profesinius gyvenimus. Nereikia to reguliuoti ES lygiu, bet daugiau valstybių turi pripažinti ryšį tarp vaikų priežiūros ir ekonominio augimo.“

Reikalauja teisės į saugų abortą

34-erių B. Ohlsson lygiai prieš mėnesį ministrės poste pakeitė Cecilią Malmström, kuri tapo vidaus reikalų komisare Europos Komisijoje. Anksčiau ji vadovavo Švedijos parlamento Užsienio reikalų komitetui. Buvusi Jaunųjų liberalų organizacijos vadovė į parlamentą pateko 2002 m., nuo 2007 m. buvo liberalių moterų asociacijos lyderė.

Kovotoja už moterų teises, lygybę ir pilietines laisves savo interneto svetainėje Birgitta.nu teigia remianti atvirą imigraciją ir abortus. Pernai ji padėjo įsukti kampaniją Make Noise for Free Choice („Reikalauk laisvo pasirinkimo“), kuria siekiama įtikinti katalikiškas Airiją, Maltą ir Portugaliją, draudžiančias nėštumo nutraukimą, keisti įstatymus. ES imta reikalauti teisę į saugų ir legalų abortą įtvirtinti kaip vieną iš žmogaus teisių.

Kadangi B. Ohlsson liepą turėtų susilaukti kūdikio, buvo abejojama, ar jai pavyks tapti ministre. Ji pati tokius svarstymus žiniasklaidoje atkirto, savo bloge parašiusi: „Esu ištekėjusi už šiuolaikinio vyro, nesu dinozauras. Mes su vyru planuojame dalintis vaiko priežiūros atostogas.“

Kai 2006-aisiais Švedijoje buvo suformuota centro-dešiniųjų vyriausybė, B. Ohlsson buvo prognozuojamas integracijos ir lyčių lygybės ministrės postas, tačiau jis atiteko Burundyje gimusiai Nyamko Sabuni. Jaunųjų liberalų lyderei teko partijos atstovės spaudai užsienio politikos klausimais vaidmuo. Ji aktyviai pasisako ne tik už narystę NATO, bet ir prisijungimą prie euro zonos. Be to, B. Ohlsson tvirtai laikosi respublikoniškų idėjų, kurį laiką net vadovavo monarchiją kritikuojančiai Švedijos respublikonų asociacijai.

Jauna politikė savo tinklalapyje prisipažįsta turinti dar didesnių ambicijų – gauti postą žmogaus teisių srityje Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke.