Tokį kvietimą Švedijos ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthstrom-Ruin, pateiktą Švedijos gynybos ministrės Karin Enstrom laiške, adresuotame krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei, penktadienį perdavė krašto apsaugos viceministrui Vytautui Umbrasui.

Lietuva apie ketinimą prisijungti prie Šiaurės šalių kovinės grupės buvo deklaravusi jau prieš keletą metų.

Šioje kovinėje grupėje, be Lietuvos ir Švedijos, taip pat planuoja dalyvauti Norvegija, Suomija, Airija ir Estija.

Planuojama, kad Šiaurės šalių kovinė grupė budės pirmąjį 2015 metų pusmetį. Šiaurės šalių kovinė grupė jau yra budėjusi pirmąjį 2008 ir 2011 m. pusmetį. Ji yra laikoma viena iš geriausiai sukomplektuotų kovinių grupių ES.

Panašiai kaip ir NATO greitojo reagavimo pajėgas, ES kovines grupes sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti pajėgose rotuodamos skiria šalys narės. Tokį vienetą sudaro iki 2 tūkst. karių.

2010 m. pirmąjį pusmetį Lietuva dalyvavo bendroje Lenkijos, Vokietijos, Slovakijos, Lietuvos ir Latvijos ES kovinėje grupėje. Taip pat 2011 m. pirmąjį pusmetį budėjusiai Nyderlandų, Vokietijos, Suomijos, Austrijos ir Lietuvos kovinei grupei buvo skirtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono vandenvalos vienetas. 2013 m. antrąjį pusmetį Lietuva dalyvaus Jungtinės Karalystės vadovaujamoje kovinėje grupėje kartu su švedais ir latviais.