Profesinės sąjungos prašo, kad prieš krizę sumažinta ir dabar 450 litų siekianti bazinė alga išaugtų bent dešimtadaliu, kad būtų kompensuojama tiek pat per trejus metus augusi infliacija.

"Valstybės tarnautojai jau dabar yra priversti skursti. Bazinė alga turėtų kilti 10 proc., nes nuo 2009 m., kada bazinis dydis buvo sumažintas, infliacija išaugo beveik 10 proc. Bent jau atstatyti bazinį atlygį į tą lygį, kuris buvo prieš krizę. Tuo labiau, kad premjeras Andrius Kubilius sako, kad mūsų ekonomika kyla. Priežasčių didinti bazinį dydį yra ir reikėtų jį didinti", - žurnalistams po posėdžio sakė Valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkė Irena Pertraitienė.

Pasak jos, jei minimali mėnesinė alga kils iki 900 litų, tuomet mažiausiai uždirbantys gaisrininkai, socialiniai darbuotojai ir kt, uždirbs tiek, kiek ir nekvalifikuota darbo jėga.

Posėdyje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė, kad bazinės algos didinimas iki 490 litų valstybei kainuotų 200 mln. litų, iki 470 - 150 milijonų per metus, todėl pirminis Vyriausybės siūlymas - kitąmet bazinės algos nekelti.

"Jeigu klausiate, kada galėtų didėti - aiškiau bus rudenį. Vengiu sukurti lūkesčius, kad paskui žmonės nesakytų, kad nuvylė valdžia", - žurnalistams sakė ministras.

Diskusijos nukeltos iki rudens, kada Finansų ministerija galės aiškiau prognozuoti 2013 m. valstybės biudžetą. Premjeras Andrius Kubilius birželį yra užsiminęs, kad sudarydama biudžetą vyriausybė bandys ieškoti galimybių pakelti atlyginimus uždirbantiems mažiausiai. Vyriausybė jau yra priėmusi
sprendimą pensijas kitąmet grąžinti į prieškrizinį lygį.