„Yra projektas parengtas dar buvusio ministro, kolegos Vytenio Povilo Andriukaičio, kadangi kilo tam tikras pasipriešinimas, norime išklausyti visų nuomones - medikų, bažnyčios, nevyriausybinių organizacijų, ir tada priimsiu sprendimą, kaip ministrė, ar pasirašau, ar ne šį aprašą. Rugsėjo 29 dieną darome svarstymą su visuomene, visus kviečiame“, - BNS ketvirtadienį sakė ministrė.

Ji tvirtino teigiamai vertinanti projekte numatytas naujoves.

„Aš manau, kad jis (projektas - BNS) pakankamai geras, kadangi yra naujovių, kaip medikamentinis nėštumo nutraukimas, yra procedūros sudėliotos labai teisingai ir aiškiai, yra tik vienas minusas - šiandien neturime įstatyminio teisinio reglamentavimo“, - sakė ministrė.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija internete paskelbė peticiją prieš siūlomą tvarką, pagal kurią nėštumui nutraukti nukreipta moteris turėtų procedūros privalomai laukti 72 valandas, kad galėtų apgalvoti savo sprendimą.

„Dažniausiai moteris atvyksta į sveikatos priežiūros įstaigą jau apsisprendusi nutraukti nėštumą ir nenori laukti paslaugos. Klaidingai manoma, kad moteris pati negali teisingai nuspręsti, jai reikia pagalbos, todėl įteisinta tokia praktika žemintų moterį kaip asmenį, diskriminuotų ją kaip pacientę, nes kitiems pacientams privalomas sveikatos paslaugos laukimo terminas nenustatomas“, - teigiama peticijoje, kurią siūloma pasirašyti Lietuvos gyventojams.

Iki šiol Lietuvoje nėštumo nutraukimas nėra reglamentuotas įstatymu, o patvirtintas sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų, kurių daugiausiai - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai, inicijuotam Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymui, kuriuo abortai būtų draudžiami išskyrus retus atvejus - išprievartavimą, pavojų moters gyvybei.

Taip pat Seime yra įregistruotas socialdemokratų inicijuojamas Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas, kuris įtvirtintų moters teisę į abortą.

Pataisų iniciatoriai tvirtina, jog laikas moters teisę į nėštumo nutraukimą įrašyti į įstatymą, argumentuodami visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, jog abortus pateisina 84 proc. šalies gyventojų.

Seime jau anksčiau buvo pateiktas įstatymo projektas dėl reprodukcinių teisių, bet Seimas jam nepritarė. Iki šiol nesėkmingos buvo ir oponentų iniciatyvos įstatymu uždrausti abortus. Šiuo metu šalyje abortai leidžiami ne vėliau kaip12 nėštumo savaitės pabaigos.