* Protestai Rusijoje. Rusijoje šeštadienį per dešimtyse miestų surengtas masines akcijas palaikant suimtą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, sulaikyta beveik 3,5 tūkst. protestuotojų, Maskvoje vyko riaušių policijos susirėmimai su demonstrantais. Sankt Peterburgo prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo teisėsaugos pareigūnų smurto. Jungtinės Valstijos ir kitos vakarų šalys pasmerkė taikių protestuotojų ir žurnalistų sulaikymą, Rusija savo ruožtu apkaltino JAV kišantis į šalies vidaus reikalus.

Vilniuje, Taline ir kai kuriuose kituose miestuose taip pat vyko palaikymo A. Navalnui akcijos. Baltijos valstybių vadovai paragino ES įvesti sankcijas už sulaikymus atsakingiems asmenims. Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda Rusijos valdžios veiksmus pavadino „grįžimu į Stalino erą“, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad tai rodo režimo silpnėjimą. Situaciją Rusijoje pirmadienį ketina aptarti ES užsienio reikalų ministrai.

* Akcija Minske. Minske šeštadienį per opozicijos šalininkų protestus milicija pranešė areštavusi apie 100 žmonių.

Koronaviruso situacija:

* Šeštadienį ir sekmadienį Lietuvoje nustatyti 1774 nauji koronaviruso atvejai, mirė dar 48 žmonės. Iš viso savaitgalį ištirta beveik 15 tūkst. mėginių. COVID-19 vakcina Lietuvoje paskiepyta jau 58 tūkst. 39 žmonės, abiem dozėmis – 8997 žmonės. Vakcinavimo tempai sulėtėjo: pirmąja doze paskiepyti 253 žmonės, antrąja – 9.

* Lietuvos ligoninėse gydoma beveik 1,5 tūkst. COVID-19 pacientų, 166 iš jų – reanimacijoje. Deguonis papildomai tiekiamas 1085 pacientams, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 104 žmonėms.

* Farmacijos kompanija AstraZeneca pranešė dėl sumažėjusių gamybos pajėgumų turėsianti riboti COVID-19 vakcinos tiekimą Europai, tai sukėlė ES valstybių pasipiktinimą. Lietuvą kompanija informavo pirmąjį ketvirtį pateiksianti tik penktadalį žadėto vakcinos kiekio. Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad tai nepaveiks Lietuvos tikslo paskiepyti 70 proc. gyventojų iki vasaros vidurio.

* Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovai informavo, kad nuo COVID-19 vakcinacijos pradžios gautos kelios dešimtys pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas, daugiausiai skiepijant antrąja doze. Europos vaistų agentūra tiria mirčių po pasiskiepijimo atvejus, tačiau tvirtina, kad duomenys neleidžia sieti to su vakcina.

* Prancūzijoje sekmadienį įsigaliojo naujos sienų kontrolės priemonės, jų imtasi valdžiai siekiant pažaboti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimą ir išvengti trečiojo nacionalinio karantino.

* Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pranešė, jog naujos atmainos koronavirusas, pirmąkart aptiktas Britanijoje, yra ne vien užkrečiamesnis, bet ir lemia didesnį užsikrėtusiųjų mirtingumą.

* Ispanijoje kilus skandalui dėl be eilės nuo COVID-19 pasiskiepijusių karininkų ir politikų, atsistatydino Ispanijos gynybos štabo viršininkas generolas Miguelis Angelis Villarroya.

* Pasaulyje nuo pandemijos pradžios patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius viršijo 98,7 mln., o COVID-19 aukų skaičius padidėjo iki 2,12 mln.

* Socialdemokratų krizė. Iš Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkų po partiečių kritikos atsistatydinus parlamentarui Gintautui Paluckui, partijos taryba nusprenė sušaukti prezidiumo posėdį, kuris nuspręs kada bus šaukiama partijos taryba, kurioje ir bus balsuojama dėl laikinai pareigas eisiančio partijos pirmininko

* Legendos mirtis. Šeštadienį Jungtinėse Valstijose, Los Andžele mirė televizijos legenda Larry Kingas, net pusę šimtmečio savo laidose kalbinęs pasaulio lyderius, kino žvaigždes ir paprastus žmones.

* Trumpo apkalta. Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo apkaltos bylą Senatas pradės nagrinėti vasario antrąją savaitę, pranešė Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras.