„Lietuvoje mes susirūpinome dėl per didelės rusų kalbos invazijos į mūsų mokyklas, per didelio mokytojų skaičiaus ir kitų rusiškų apraiškų. Rusiškos partijos nedalyvauja rinkimuose (jeigu Tomaševskio pratiją galima laikyti ne rusiška), žmonės tikrina prekes ir neperka, jeigu jų kilmės šalis yra rusiška.

O va, Lietuvos Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje, rusų kalba toliau liejasi laisvai“, – feisbuke šeštadienį rašė Seimo narys.

Jis apibūdino savo anūkės, kuri lanko minėtos gimnazijos priešmokyklinę grupę, patirtį.

„Iki šiandien (tiksliau iki vakar) per daug nesijaudinau, nors anūkės pasakojimai apie darželyje kalbančias rusiškai auklėtojas keldavo nerimą. Tačiau vakar mano kantrybė jau trūko.

Iš karto informuoju, kad mokykla yra lietuviška. Buvo jau signalų iš šios mokyklos mokytojų, kad vaikai lietuviškai kalba su stipriu rusišku akcentu. Vakar buvo Sausio 13-oji, visiems mums svarbi diena. Šios mokyklos auklėtojos ją pažymėjo savotiškai – tiesiog ėmė ir paleido vaikams „šventinius“ filmukus „Maša i medved“ Youtube kanale“, – pasakojo L. Slušnys.

Politikas atkreipė dėmesį, kad mokykloje vaikams nebuvo paaiškinta, kas yra Sausio 13-oji ir kodėl ši diena yra svarbi.

Asociatyvi nuotr.

„Filmukus paleido vaikams, iš kurių ne vienas net nemoka rusų kalbos ir net nepasistengus bent akimirką sustoti ir vaikams paaiškinti kas yra toji Sausio 13-ta diena, kuo ji ypatinga Lietuvai ir pan. Ne. Ramiai pasidarė laisvalaikį, nes „vaikams patinka filmukai“ ir paleido rusišką propagandinį produktą.

Skauda? Taip. Skauda dėl to, kad negaliu sakyti, jog geriausia ugdymo įstaiga yra ta, kuri šalia namų. Skauda dėl to, kad Ignalinos meras, puikiausiai žinodamas tokią situaciją, ramiai plasnoja rankomis ir teigia nieko negalintis padaryti, nes daug rusakalbių. Visai kaip sovietmečiu. Jeigu rusų dauguma (netgi mažuma), visi privalo kalbėti rusiškai. Taip yra šiandien, Lietuvoje, Ignalinos rajono mokykloje“, – akcentavo parlamentaras.

Jo teigimu, tai neigiamai atsilieps vaikų ugdymui.

„Skauda ir dėl to, kad tokiose mokyklose ne tik neišugdysi pilietiškumo, bet sėkmingai užauginsi Lietuvos priešus, žmones, kurie tryps vaikų prismaigstytas neužmirštuoles skveruose Sausio 13-tos proga, aiškins apie tai kaip savi šaudė į savus. Tokioje mokykloje mes turėsime jaunuolių kartą, kuri ramiai aiškins apie Ukrainos fašizmą ir nacizmą bei pateisins karą Ukrainoje.

Norėčiau pakeisti anūkei darželį šiandien. Neįmanoma. Jis yra vienintelis tame kaime. Vienintelis, be jokios galimybės rinktis“, – pridūrė L. Slušnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)