Su „Delfi“ redakcija susisiekė prastai pasijautusio vyro žmona Eglė (tikrieji vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ir papasakojo, kaip vyko jos sutuoktinio ir savanorės pokalbis dėl prašymo atlikti testą.

„Mano vyras pradėjo labai kosėti ir, kadangi jis linkęs sirgti plaučių ligomis, nusprendėme nedelsti ir užsiregistruoti pasidaryti tyrimą. Paskambinus karštąja linija, mus labai nustebino, jog sutuoktinio perklausė, ar tikrai jis nori darytis tokį tyrimą, mat blogiausiu atveju, jei būtų patvirtinta diagnozė, vyrui būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė už tai, kad galimai susargdino ir žmoną“, – sakė moteris.

Eglės teigimu, vyras tuomet perklausė, kaip taip gali būti, nes galėjo ir žmona užkrėsti, be to, jam nereikėjo laikytis saviizoliacijos, mat jau kurį laiką nėra buvęs užsienyje, ir apskritai gal kur nors kitur galėjo pasigauti virusą, pavyzdžiui, parduotuvėje.

„Su jo teiginiu sutiko, tačiau jam buvo pasakyta, kad įvestos tokios taisyklės ir, deja, jeigu būtų patvirtintas teigiamas atsakymas, vis tiek privalėjo, nors ir nežinojo, užtikrinti, jog žmona neužsikrėstų“, – pasakojo ji.

Kadangi jų šeima vis tiek norėjo, kad vyrui būtų padarytas tyrimas ir, jų nuomone, sveikatos atžvilgiu geriau nejuokauti, pora nusprendė ir toliau prašyti užregistruoti.

„Buvo dar paklausta, ar vyras suvokia, kad net ir neigiamo atsakymo atveju jis privalės keturiolika dienų saviizoliuotis. Vadinasi, jis privalėtų tokiu atveju sėdėti kitame kambaryje, atskirai nuo žmonos, mat jeigu atvažiuotų tarnybos patikrinti ir rastų, kad jis neužsidaręs kambaryje, vyrui grėstų baudžiamoji atsakomybė. Ir po kiekvieno tokio pasakymo visą laiką klausdavo, ar tikrai nori darytis tyrimą. Mums tiesiog susidarė įspūdis, kad bandoma atkalbėti.“

Eglė paminėjo, kad vienu metu vyras netgi buvo sudvejojęs ir jau galvojo nebesiregistruoti, tačiau, pasak jos, greitai suveikė sveikas protas, kad visgi svarbiau nesirgti koronavirusu ir išvengti sunkių ligos pasekmių, nei bijoti galimų sankcijų.

„Turiu pripažinti, kad vis tiek užplūdo labai keistas jausmas. Susidarė įspūdis, kad atliktas tyrimas sukelia daugiau problemų, nei tiesiog sėdėjimas ir tikėjimasis, jog gal ramiai persirgsi“, – aiškino moteris.

Žmonos teigimu, tyrimui vis dėlto pavyko užsiregistruoti, nes sutuoktinis atitiko kriterijus – jam buvo pakilusi temperatūra ir kosėjo, tačiau vis tiek reikėjo patvirtinti, ar supranta, kokios pasekmės gali grėsti.

„Maždaug taip, kad realiai kiekviename žingsnyje gresia baudžiamoji atsakomybė ir kad naujoji tvarka galioja nuo užvakar. Esame išsilavinę žmonės ir tikrai nusimanome, kada ir ne galima taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Mums buvo pasakyta, kad čia yra naujoji tvarka, kuri galioja nuo užvakar. Visas tas pokalbis buvo maždaug toks, kad „tu tikrai pagalvok, ar nori to tyrimo“. Mums tai nepasirodė labai racionalu ir liko toks labai keistas jausmas, kad iki dabar su vyru laikomės vienas nuo kito atstumo.“

Konsultuoja pagal algoritmą

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėjos Viktorijos Buzytės teigimu, visi, skambinantys telefonu 1808, konsultuojami pagal nustatytą algoritmą, o pokalbiai įrašomi.

„Pacientai į mobiliuosius punktus yra registruojami tik tuomet, jei pasireiškė nors vienas simptomas. Registruojant į mobilųjį punktą visiems be išimties primenama, kad jie privalo izoliuotis. Taip pat visiems skambinantiems perskaitomos izoliacijos taisyklės, kuriose nurodyta, kad asmenų, kurie nesilaiko žmonių užkrečiamųjų ligų įstatymo nuostatų, gali laukti civilinė, administracinė ar baudžiamoji atsakomybė“, – trumpai nurodė ji.