Taisyklės kelia daug klausimų

Laidoje jis daugiau papasakojo, ką šiuo metu Italijoje galima, o ko negalima daryti. Tiesa, riba tarp šių dalykų itin menka.

„Didelis džiaugsmas, kad pagaliau ta fazė, kai nieko nebuvo galima daryti, baigėsi. O tai, ką galima daryti, sunku ir suprasti, pavyzdžiui, galima nueiti į parką, bet ant suoliuko atsisėsti parke negalima, bent jau Romoje. Galima važiuoti į miesto centrą, neužpildžius Vidaus reikalų ministerijos rekomenduojamų judėjimo deklaracijų, bet prie jūros nuvažiuoti neleidžiama, negalima važiuoti, jeigu turite antruosius namus, vilą ar sodybą.

Gali nuvažiuoti, bet negali nakvoti. Vienas svarbiausių draudimų, kuris vis dar galioja, – negalima keliauti toli, pavyzdžiui, iš vieno regiono į kitą, o tik savo regiono ribose. Jeigu gyveni Toskanoje, gali važinėti tik po Toskaną, jeigu gyveni Sicilijoje, – tik po Siciliją. Prekybos apribojimai taip pat pasilieka – restoranai, barai lieka uždaryti, grožio centrai taip pat neveikia“,– pasakojo žurnalistas.

Painios režimo interpretacijos

Daugelis Italijoje jaučiasi nesaugiai, todėl naujas laisvės gūsis sukelia ne tik džiaugsmo, bet ir nerimo.

„Jau sekmadienį pastebėjome, kad šiek tiek jaučiamas laisvesnis kvėpavimas, bet pati svarbiausia naujiena ta, kad nebėgios paskui tave patruliai, raitoji policija, nevažinės ekipažai, negainios. Šiek tiek daugiau laisvės, mažiau baimės, kad žengęs žingsnį iš namų gausi baudą. Toks minimalus laisvės pojūtis yra, bet atsirado daug nežinomų dalykų; paprasta elgtis, kai beveik viskas draudžiama, o dabar leidžiamų dalykų sąrašas šiek tiek padidėjo, žmonėms kilo daug neaiškumų – kas iš tikrųjų galima? Pavyzdžiui, ar važiuoti pas šešto lygio giminaičius galima, ar negalima? Draugą galima aplankyti ar negalima? Interpretacijos gana painios“, – sako P. Jurkevičius.

Anot jo, klausimų kyla ir studentams bei įsimylėjėliams.

„Pas mus daugiausia diskusijų kyla, pavyzdžiui, ar galėtų studentai, kurie studijuoja Milane ar Romoje, bet gyvena tolimesniuose regionuose, grįžti pas tėvus. Arba ar gali susitikti nesusirašiusios poros“, – sako žurnalistas.

„Visi tie galima ar negalima tampa dideliu išbandymu šiai valstybei“, – pridūrė jis.

Bėdos viešajame transporte

Daug sumaišties ir viešajame transporte. Pašnekovas prognozuoja, kad vasarą gali kilti daug problemų.

„Visais laikais sostinėje viešasis transportas buvo nemaža problema. Šiandien iš viso Italijoje pradėjo dirbti apie keturi milijonai žmonių, didelė dalis Romoje. Deja, stipriai ribojamas viešasis transportas. Reikia turėti omenyje, kad Roma yra toks miestas, kur judėti nuosavu automobiliu praktiškai nėra kur senamiestyje, žmonės puola į tramvajus, metro. Mes pabandėme važiuoti autobusu ir matėme, kad pusės autobuso sėdynės užtvertos, parašyta, jog sėstis negalima.

Kitaip sakant, jeigu į autobusą telpa šimtas žmonių, dabar jame gali būti 25 sėdintys ir tiek pat stovinčių keleivių. Kai kurie autobusai turi technologinį įrenginį – fotoakį, ji mato, kiek yra žmonių. Jeigu mato, kad per daug, autobusas tiesiog nestoja ir tenka laukti kito. Žodžiu, tai bus didelė problema, turistams taip pat teks prisitaikyti prie to“, – sako P. Jurkevičius.

Italija tikrai pasikeis

Akivaizdu, kad Italija pasikeis, o prie pokyčių teks taikytis visiems.

„Ta mintis, kad Italijoje koronavirusas taip išplito, nes italai mėgsta fizinį ryšį, yra gerokai perlenkta. Dabar visiškai kitokia situacija – žmonės stengiasi vaikščioti kuo didesniu atstumu. Turiu pripažinti: bent jau kiek man dabar tenka matyti, žmonės yra labai drausmingi. Jie jau šiek tiek pavargę nuo ilgai trukusio griežto karantino, buvo griežtai laikomasi nurodymų, ir apie jokius kontaktus, rankų paspaudimus nėra net ko galvoti. Yra tokių prognozių, kad Italija pasikeis, gal bus mažiau kontakto. Tuo aš net neabejoju“, – laidoje sakė Italijoje gyvenantis žurnalistas.

Italijoje toliau mažėja mirčių, infekuotųjų ir naujų koronaviruso atvejų

Italijoje naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų paros prieaugio rodiklis toliau mažėja ir pastarąją parą buvo lygus 1 221, palyginti su 1 389 sekmadienį.

Pirmadienį paskelbtais Civilinės saugos departamento duomenimis, nuo pandemijos pradžios bendras infekuotųjų skaičius šalyje išaugo iki 211 938.

Nuo koronaviruso sukeliamos ligos padarinių pastarąją parą mirė 195 žmonės. Tad bendras pandemijos aukų skaičius šalyje – 29 079.

Pasak departamento, per parą pasveikusiųjų skaičius padidėjo 1 225 ir išaugo iki 82 879. Sergančiųjų skaičius sumažėjo iki 99 980, iš kurių mažiau kaip 1,5 tūkstančio gydomi intensyviosios terapijos skyriuose.

Per 80 tūkstančių italų gydosi namų izoliacijos sąlygomis.

Kaip pažymima departamento suvestinėje, tik keturiuose Italijos regionuose – Umbrijoje, Molizėje ir Bazilikatoje, taip pat Sardinijos saloje – viruso plitimo rodiklis yra nulinis. Dar šešiuose naujų atvejų paros prieaugis neviršija 10.

Pirmadienį Italijoje prasidėjo pirmasis nuo kovo 10 d. galiojančių karantino priemonių švelninimo etapas. Į darbą įmonėse ir statybvietėse grįžo 4,5 milijono žmonių. Gyventojams leidžiama vaikščioti ir sportuoti parkuose ir soduose, restoranai gali pardavinėti maistą išsinešti.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija.